fbpx

Work goes happy

Blogit

Näin kevennät stressikuormaasi ja edistät palautumistasi heti!

Moni meistä odottaa aikaa, jolloin kaikki on taas normaalia ja voidaan tehdä työtä ja tavata ihmisiä niin kuin ennenkin. Tällä hetkellä monissa työyhteisössä stressikuorma on kova ja viime ajat ovat vieneet meistä viimeisetkin mehut  –  emme pyri huippusuoritukseen, vaan koitamme vain selviytyä. Mistä voisit silti saada lisää iloa ja jaksamista arkeen nyt heti?

Aivomme keskittyvät helposti siihen, mikä kaikki on potentiaalisesti pielessä ja tarvitsemme tietoisia panostuksia siihen, että huomaamme, mikä on hyvin juuri nyt. Ja kun huomaamme asioita, jotka ovat hyvin juuri nyt, niihin keskittämämme huomio tuntuu lisäävän niitä elämäämme edelleen.

Oman loppunpalamiseni myötä olen saanut oppia, että oman hyvinvoinnin johtaminen on päivittäinen ja elämänmittainen harjoitus. Stressinhallinta ei ole kuuri, joka napataan pahimman kaaoksen keskellä, vaan parhaat tulokset siitä saa, jos se on osa arkea yhtä lailla kuin hampaiden harjauskin. Kun aloin toipua loppunpalamisestani, aloin opetella minulle sopivia palautumisen ja pysähtymisen tapoja arkeeni.

Aloitin säännöllisillä hengitysharjoituksilla sekä kiitollisuuden harjoittamisella. Aluksi tuntui, etten stressikuorman alla pystynyt edes hengittämään syvään, sillä niin kireä ja stressaantunut kehoni oli. Kiitollisuudenaiheitakaan ei montaa löytynyt. Toistin uusia rutiinejani kuitenkin tunnollisesti päivittäin ja niin vaan hengittäminen kävi helpommaksi ja kiitollisuudenaiheet elämässä alkoivat lisääntyä ja pikkuhiljaa elämä alkoi voittaa.

Sekä hengittämistä, että kiitollisuuden harjoittamista hyvinvoinnin lisäämisessä on tutkittu paljon. Syvähengitys aktivoi kehossamme palautumisen toimintoja ja vähentää stressihormonien määrää. Hengittämisen on todettu lievittävän stressiä ja ahdistusta sekä impulsiivista käytöstä. Sen on todettu lisäävän optimismia sekä myönteisiä tunteita sekä parantavan unta.

Kiitollisuuden harjoittaminen vaikuttaa hyvinvointiimme monin tavoin! Se kohentaa muun muassa fyysistä ja henkistä hyvinvointia, lievittää stressiä, lisää optimismia ja onnellisuutta, antaa lisää energiaa ja vahvistaa immuunipuolustustamme.

Miten näistä voisi saada toimivia työkaluja arkeen, että oikeasti saisit helpotusta stressikuormaasi heti?

Laita kalenteriisi aluksi merkintä, jonka aikana teet lyhyen harjoituksen – laita vaikka lempibiisi soimaan ja hengitä syvään sisään ja pidennä uloshengitystä puolet pidemmäksi ja ajattele samalla, mistä olet juuri nyt elämässäsi kiitollinen.

Tästä voit ottaa käyttöösi helpon hengitysharjoituksen!

Suurimmaksi haasteeksi stressinhallinnassa kuulen usein sen, ettei erilaisia työkaluja saa käytettyä itsekseen. Voit saada apuja valmiista kuunneltavista harjoituksista ja työpaikalla näitä taitoja voidaan harjoitella myös yhdessä!

Miia Huitti
Sertifioitu stressivalmentaja, The Happiness Practice™ Sherpa

Tilaa Miia Huitti työyhteisösi tueksi https://www.wgh.fi/asiantuntija/miia-huitti/ 

Tässä muutama otsikko hänen innostavista luennoistaan:

  • Itsensä johtamisessa on paljolti kyse oman hyvinvoinnin johtamisesta!
  • Helppoja tutkimusperusteisia työkaluja stressikuorman keventämiseen
  • Miten lisätä palauttavia taukoja työpäivään?