fbpx

Work goes happy

Blogit

Jos sinulla ei ole nyt vähän aikaa hyvinvoinnillesi, sinulla tulee olla myöhemmin paljon aikaa sairastamiselle

Näin otsikon lauseen äsken ystäväni somessa ja melkein huudahdin ääneen, että totta! Mitä sinä ajattelet? Oletko samaa mieltä, että  työelämässä meillä on helposti taipumus jättää oma hyvinvointi toissijaiseksi ja keskittyä ensin kaikkeen muuhun? Voimme joutua pitkässä juoksussa maksamaan tästä kovaa hintaa. Siksi on tärkeää ymmärtää, että hyvinvointiin panostaminen ei ole pelkästään hieno lisä, vaan se on välttämätöntä niin henkilökohtaiselle elämälle kuin työssä onnistumisellekin.

Koneetkin tarvitsevat huoltoa

Työkulttuurimme saattaa edelleenkin helposti painottaa tehokkuutta ja jatkuvaa suorittamista, mutta unohdamme helposti, että ihmiset eivät ole koneita. Tai ollaanpa me koneita sittenkin! Tarvitsemme aikaa huoltoon ja palautumiseen, jottei kone ylikuumene ja hajoa. Jos laiminlyömme hyvinvoinnista huolehtimisen, stressi ja unenpuute voivat heikentää niin yleistä elämänlaatuamme kuin heikentää immuunijärjestelmäämme ja lisätä riskiä sairastua kroonisiin sairauksiin.

Voimme onnistua kestävällä tavalla ja luoda samaan aikaan menestyksekästä uraa ja tehdä työmme tehokkaasti ja samaan aikaan antaa itsellemme aikaa levätä ja nauttia muista elämän osa-alueista. Tasapainon luominen on tärkeää. Terveelliset elämäntavat ja aivan perusasiat, kuten säännöllinen liikunta, terveellinen ravinto ja riittävä uni, ovat avainasemassa pitkäaikaisen hyvinvoinnin ylläpitämisessä.

Työnantajan rooli

Työnantajilla on myös tärkeä rooli tässä asiassa. Hyvillä työpaikoilla on mahdollisuuksia joustavuuteen ja huokoisuuteen ja vaikkapa etätyöhön. On työpaikkoja, joissa päivittäisen palautumisen merkitys ymmärretään ja siihen kannustetaan. Tutkimukset ovat osoittaneet, että työntekijät, jotka kokevat saavansa tukea hyvinvointinsa ylläpitämiseen työpaikalla, ovat tuottavampia, sitoutuneempia ja onnellisempia ja täten myös terveempiä.

Ajattele hyvinvointiin panostamista investointina tulevaisuuteesi. Jos emme anna aikaa hyvinvoinnillemme nyt, saattaa olla, että joudumme käyttämään paljon enemmän aikaa ja resursseja sairastamiseen ja kuntoutumiseen myöhemmin.Muistetaan antaa itsellemme lupa huolehtia itsestämme ja tehdä valintoja, jotka tukevat pitkäaikaista hyvinvointia. Työssä menestymisen ei tarvitse tulla terveyden kustannuksella. Pienetkin muutokset päivittäisissä rutiineissamme voivat tehdä merkittävän eron jaksamisessa ja tulevaisuuden terveydessämme.

Nyt kun sujahdamme taas arkeen lomilta, päätetäänkö yhdessä asettaa hyvinvointi prioriteetiksemme? Mikä voisi olla pienin ja helpoin sinun hyvinvointiasi lisäävä teko, jonka voisit ottaa käyttöön heti ja johon voisit sitoutua joka päivä?

Miia Huitti, valmentaja