fbpx

Work goes happy

Blogit

Hyvät ihmissuhteet kuormituksen lievittäjänä sekä tuottavuuden ja onnellisuuden lisääjänä

Oletko ollut tilanteessa, jossa nauratte työporukan kanssa maha kippuralla hyvälle vitsille ja esimies kävelee odottamatta huoneeseen? Jos tilanne on tuttu tai pystyt samaistumaan, miten reagoit tuossa hetkessä? Koetko syyllisyyttä hauskanpidosta kesken kiireisen työpäivän? Älä suotta! Hauskanpidon ja hyvien ihmissuhteiden on todettu lisäävän työpaikan tuottavuutta ja tehokkuutta sekä työssä viihtymistä.

Vietämme työpaikalla suuren osan valveillaoloajasta ja jo siitäkin syystä hyvät ja luottamukselliset ihmissuhteet työpaikalla ovat olennaisessa roolissa työhyvinvoinnin kannalta. Hyvät työkaverit mainitaan usein tärkeimmäksi työpaikalla viihtymisen syyksi.

Kysyin viime keväänä reilulta kahdeltasadalta suomalaiselta esimieheltä ja asiantuntijalta, että mikä on heidän tärkein keinonsa palautumiseen. Suuri osa nimesi tärkeimmäksi palauttajakseen hyvät ihmissuhteet luonnon ja hyvien yöunien ohella.

Stressipäissämme tahdomme helposti jättää sosiaaliseen kanssakäymiseen panostamisen vähemmälle. Liiallinen stressi ja kuormitus saavat meidät taistele tai pakene -tilaan, jossa ainoa tavoitteemme on hengissä selviytyminen – rupattelu ja hauskanpito eivät tähän mielentilaan mahdu. Kun olemme ylikuormittuneita, kykymme myötätuntoon heikkenee myös. Kiiruhdamme otsa rypyssä työpöytiemme ääreen vailla taukoja ja keskitymme vain työhömme. Ehkä napakoitamme myös sähköpostejamme ja muuta viestintää, sillä turhalle löpinälle ei ole ei ole aikaa. Harvemmin aikaa on vapaa-ajallakaan ystäville. Päivät venyvät iltaan ja perhe ja parisuhdekin kärsivät. Tämän seurauksena olemme yksinäisiä, surullisia, harmistuneita, väsyneitä ja sairaita. Tämä on hyvin paradoksaalista sillä juuri tuossa tilassa hyvästä ihmissuhteesta olisi korvaamaton apu jaksamiselle.

Hyvien ihmissuhteiden ja kokemamme sosiaalisen tuen johdosta olemme työssämme tuottavampia,  energisempiä ja enemmän resilienttejä. Hyvät ihmissuhteet monistavat meidän älylliset ja fysiologiset voimavaramme, auttavat meitä saamaan aikaan enemmän, auttavat meitä toipumaan nopeammin vastoinkäymisistä ja tuntemaan suurempaa merkityksellisyyttä.

Meillä on sisäänrakennettu biologinen tarve ihmiskontakteille. Jokainen hyvä sosiaalinen kontakti työpaikalla auttaa saamaan sydän- ja verisuonijärjestelmän lepotasolle, auttaa palautumaan, suojaa työstressiltä ja liialliselta kuormitukselta. Hyvät ihmissuhteet erittävät kehoomme mielihyvähormonia, laskevat ahdistuneisuutta ja lisäävät keskittymistä. Ihmissuhteet vaikuttavat lisäksi positiivisesti myös immuunipuolustuksemme sekä umpieritysjärjestelmämme toimintaan. On todettu, että hyvä sosiaalinen tuki jopa tuplaa odotettavissa olevan eliniän rintäsyöpää sairastavilla.

Eräässä tutkimuksessa sosiaalisten kontaktien määrän merkitystä työn tuottavuudelle mitattiin rahassa. Pystyttiin todentamaan, että mitä sosiaalisempi työntekijä oli, sitä kannattavampaa se oli yritykselle. Jokaisen sähköpostikontaktin tuottavuuden lisäykseksi pystyttiin määrittelemään 948 $.

Ihmissuhteisiin niin työpaikalla kuin sen ulkopuolellakin todella kannattaa panostaa.Kysy kaverin kuulumisia. Kehu työkaveria. Päätä, että teet ainakin yhden ihmisen iloiseksi sanoillasi tai teoillasi joka päivä. Katso silmiin. Jaa hyvät uutiset ja iloitse niistä yhdessä. Pidä tauko kollegan seurassa. Raivaa kalenterista aikaa ihmisille myös vapaalla. Unelmien työpäivästä kannattaa ottaa myös kaikki ilo irti työpaikan ihmissuhteisiin panostamalla.

Miia Huitti
Sertifioitu stressivalmentaja

Miia Huitti esiintyy yhdessä Marja-Liisa Mankan, Arto O. Salosen,  ja maailman tunnetuimman onnellisuustutkija Emma Seppälän kanssa Ilta onnellisuudelle -tapahtumassa 4.10 Tampere-talolla