fbpx

Work goes happy

Blogit

Vain arvostus pelastaa meidät sapensekaiselta raivolta tai hiljaiselta hiipumiselta

Tiedätkö miksi ihmiset eivät halua tehdä työtä keskenään? Tiedätkö miksi ihmiset irtisanoutuvat työpaikoiltaan maailmanlaajuisesti? Tiedätkö miksi somessa ollaan tukkanuottasilla? Tiedätkö miksi parisuhteet päättyvät?

Kaikkiin näihin löytyy yksi ja sama vastaus. Emme osaa arvostaa toisiamme.

Osaamme ehkä puhua asiamme suoraan ja joskus jopa selkeästi.
Mutta se mitä me emme osaa on pysähtyä arvostamaan toisiamme.

”Me kaikki tulemme kuolemaan, kaikki, mikä sirkus! Yksinomaan tämän tulisi saada meidät rakastamaan toisiamme, mutta se ei saa. Meitä terrorisoivat ja litistävät triviaalit asiat, meitä syövät sisältä olemattomat asiat.”

Charles Bukowski

Arvostuksen puute on koko ihmisplanetaarisen kokeilun vellovin syy miksi ihmiset jättävät työyhteisönsä ja toisensa. Arvostuksen puutostauti ajaa ihmiset irtisanoutumaan duunipaikoista ja parisuhteistaan. Kauhea halu tehdä hyvää yhdessä latistuu sieluttomaan arvostamattomuuden apatiaan.

Kun näemme ikäviä asioita työyhteisöissä tai syvenevää kränää ihmisten kesken, kaiken takaa löytyy yleensä tuikitavallinen arvostamattomuus. Emmekö muka arvosta toisiamme? Kyllä minä ainakin, kuulen jonkun lukijoistani huudahtavan. Me luulemme arvostavamme muita ihmisiä, mutta muistammeko osoittaa arvostusta? Tietävätkö he, kuinka paljon arvostamme heitä?

Mieti hetki minkälainen on se tunne, kun sinua ei arvosteta lainkaan? Miltä se tuntuu?

Yhdysvalloissa noin 80% työntekijöistä kokee, että esihenkilö ei arvosta työntekijän tekemää työtä. Minkälainen tunne tästä syntyy työhön? Innostaako tekemään töitä entistä enemmän? Erään tutkimuksen mukaan 60% ihmisistä pitää arvostusta tärkeämpänä ”palkintona” tehdystä työstä kuin rahaa.

Arvostaminen on arvokkaampaa kuin raha!

Arvostaminen on ihmistenvälisen yhteistyön ja vahvan yhteiskunnan ensimmäinen ja ratkaisevin askel. Jos kykenemme arvostamaan toisiamme, vaikka olisimme erimielisiä, alamme luottamaan toisiimme. Tällöin jaamme toisillemme asioita ja kykenemme kehittymään yhdessä. Luomme rikasta ajattelua, joka mahdollistaa kehityksen ja kasvun.

Jos arvostusta ei harjoiteta riittävästi, etäännymme yhteydettömään yksinäisyyteen ja merkityksettömyyteen. Arvostamattomuudella rakennamme vain aggressiivisia syytös-tehtaita ja syvästi turhautuneita valheissa eläviä työmaita, joista halutaan äkkiä pois. Tiedän jo omasta kokemuksesta, että näitä yrityksiä on olemassa liikaa.

Tärkeintä on nyt ymmärtää, että arvostus on korjattavissa. Ja sen korjaustyön alkupiste olemme me itse, jokainen meistä. Arvostamisen muutos tapahtuu kertalaaki-ajattelun sijaan jatkuvasti arvostamiseen panostamalla. Arvostamisen ajatteleminen.

Arvostus ja sen tunne syntyvät kohtaamisissa joka hetki. Arvostusta ei voi ulkoistaa HR:lle, joukolle asiantuntijoita tai johtajia. Arvostuksen tunne työyhteisöissä syntyy ja kuolee vuorovaikutuksessa ihmisten välillä. Katseista, asennoista, äänenpainoista, kuuntelemisesta, kuuntelemattomuudesta, osallistamattomuudesta, kyselemisestä ja monesta muusta elementistä kohtaamisissa. Arvostuksen mittarit heilahtelevat kaikissa kohtaamisissa.

Suurin arvostamisen harha-askel on, että kuvittelemme arvostavamme, mutta emme oikeasti tee sitä kuin päämme sisällä.

Arvostaminen on tekoja. Näytä se arvostus, senkin hupsu!

Miksi arvostaminen on niin tärkeää. Arvostava työyhteisö mahdollistaa

  1. Parhaiten menestyvät tiimit
  2. Vähemmän stressiä
  3. Vähemmän sairaspoissaoloja
  4. Korkeamman työtyytyväisyyden
  5. Tuottavamman työyhteisö

No miten sitä arvostusta saadaan lisää työyhteisöön? Jokaisen johtajan unelma on työyhteisö, joka rokkaa! Keskinäinen arvostuksen lisääminen on se vipu, joka energisoi koko työyhteisön yhteiseen luottamukseen ja innostukseen.

Tässä arvostuksen alkuaineet kaikkiin työyhteisöihin, ole hyvä.

1. Oivaltakaa arvostus!
Ymmärtäkää miksi toinen toistemme arvostaminen on tärkeää. Toisen arvostaminen on terveen vuorovaikutuksen ensimmäinen askel. Ilman arvostusta ei synny ihmisten välistä luottamusta, eikä tärkeistä asioista kyetä puhumaan.

2. Avatkaa ja arvostakaa!
Vahvistakaa avointa ja arvostavaa keskinäistä palautetta ja puhetta. Rehellinen mutta arvostava tiedon jakaminen on paras lahja jokaiselle meistä.

3. Päättäkää yhdessä!
Osallistakaa kaikki päätöksentekoon ja kehittämiseen. Se nostaa jokaisen ajattelun sille kuuluvaan arvoon.

4. Huomatkaa hyvä!
Osoittakaa kiitollisuutta toisianne kohtaan pienistäkin asioista. Aina voi kiittää jostain.

  1. Kuunnelkaa toisianne!

Kuunnelkaa aktiivisesti, kyselkää ymmärtääksenne, kertokaa kuulemanne ja kiittäkää avoimuudesta.

6. Luokaa kasvupolkuja!
Luokaa toisillenne mahdollisuuksia tehdä yhteistyötä, ottaa riskejä, kokeilla ja kehittyä monipuolisesti. Kaikki mukaan.

  1. Tuokaa paras itsenne töihin!

Kiinnittäkää huomiota miten kohtaatte toisenne. Mitä tulee huoneeseen kun tulette huoneeseen? Arvostaja vai arvostelija?
Arvostuksesta on tehtävä parisuhteiden, työyhteisöjen, koululaitosten ja yhteiskunnan sydän. Menneet yhteiskunnat perustuivat epäluottamukselle ihmisiä kohtaan. Tulevaisuuskestävät yritykset ja yhteiskunnat rakennetaan ihmisten arvostamiselle.

Rakkaudella Brando

Yritysjohdon valmentaja / yrityskulttuurin kohentaja

Kirjoittaja

Brando Louhivaara, Startup-yrittäjä ja luova valmentaja

Tutustu asiantuntijaan


Asiantuntijan muut kirjoitukset