fbpx

Work goes happy

Blogit

Älä ole ilkeä

Miksi joku on ilkeä? Miksi ei vain voisi iloita toisen onnistumisesta ja mitä varten toisen epäonnistumisessakin on jotain hassua? Meillä kaikilla on sisällämme ilkeyden itu, mutta henkisesti kookas ihminen saa katkaistua sen. Tämän jälkeen toisen kurjuudessa ei enää ole mitään hauskaa ja elämä ei enää näyttäydy herkkupöytänä, josta leveäharteisin napsii parhaimmat herkut. Pelottavimpia ihmisiä ovat he, jotka ovat koko ajan nakkaamassa kiveä eriuskoisen niskaan ja jotka näkevät itsensä muita isompana hahmona, jolla on oikeus ja muilla on velvollisuus. Ilkeä nauttii toisen surkeudesta. Hän on narsistisen viehättynyt etuoikeuksistaan, ottaa tilaa toisen kustannuksella ja teroittaa kyynärpäänsä. Ilkeys ja narsismi ovat lähisukulaisia. Narsisti ei rakasta oikeasti. Hän arvottaa ihmiset hyödyllisyyden mukaan. Hän on kiva niille, joista on hyötyä ja hylkää tylysti itselleen arvottomat. Narsistin varjossa kasvanut joutuu kasaamaan raivoa itseensä läpi elämänsä, hän katkeroituu ja tahtoo kostaa. Hänestä tulee usein piittaamaton, tyly ja ilkeä, jonka mielestä toisen onnistuminen on pois itseltä. Ikään kuin onnea olisi vain yksi iso pussi ja jos kaveria naurattaa, hän on napannut minun pussinsa.

Toisen ilo on pilattava. On heti keksittävä nöyryyttävä tarina toisesta, pitää asettua yläpuolelle, täytyy painaa, pitää näyttää kilpailijalle tämän paikka. Toisella ei saa olla kivaa, minulla pitää olla. Empaattisella ja tunnetaitoisella ihmisellä on heikomman ihmisen kasvojen säilyttämisen taito. Jos toinen kaatuu, vapisee, änkyttää tai on lukihäiriöinen, tunnetaitoinen tekee kaikkensa että kaveri ei joudu nöyryyttävään tilanteeseen. Hän laukaisee tilanteen hassulla jutulla tai tekee itse asian loppuun. Tunnetaitoinen tajuaa, että hän voi itsekin liukastua ja silloin on hyvä, että joku on nostamassa ylös. Ole kiva muille matkalla huipulle, niin he pehmistavat tippumistasi tapaisin pohjalle opettavat viisaat amerikkalaiset. Ilkeä kadottaa auttajat ympäriltään. Hän voi hurmata aluksi, mutta melko nopeasti muut tajuavat narsistisen vaurion ihmisessä.

Laskelmoivaa ja häijyä ei tueta loputtomasti. Kyllästyneet ja hyväksi käytetyt ovat oikeastaan hyvillään, että ilkeä kompastuu. Auttavat kädet ovat harvassa. Pari väsynyttä cheerleaderia on tarjoamassa tukeaan, mutta lopulta pilli ja pullakin löytävät uuden harhaanjohtajan. Valtatutkija Dacher Keltner selittää, että joissakin tapauksissa valta vaikuttaa aivoihin samalla tavalla kuin jos ihmisellä olisi aivovaurio aivojen toimintaa sääntelevissä ja kontrolloivassa etuotsalohkossa. Vallan sumentama on impulsiivisempi ja vähemmän empaattinen. Hänen järkeilynsä alkaa aina ensin omasta itsestä, muut pärjätköön miten taitavat.

On fiksua olla altruisti ja laittaa toisen etu oman edelle. Egoistin etuilu muistetaan pitkään. Ilkeä voi olla avoin päänaukoja tai passiivis-aggressiivinen kostonhautuja, joka juoruilee Jodelissa tai vinkuu Vauva.fi -sivulla. Päin naamaa hän ei sano. Hyvä sääntö someen on hihkua puskasta sen kerran mitä uskaltaa sanoa päin naamaa. Ilkeän on sen sortin narsisti, että hänellä on harhainen käsitys itsestään ja totuudesta. Hän ei tietenkään ole ilkeä, hän vain rohkeana ja kivana tyyppinä kertoo totuuden, kun muut nössöt eivät uskalla. Koska ilkeä ihminen miehittää itsensä jees-tyypeillä ja muilla hymistelijöillä, hän voi viedä harhansa hautaan asti. Hautakivessä lukee: ”hän oli omasta mielestään porukan ainoa rehellinen ja kiva tyyppi.” Suojaa itsesi, varo ankeuttajaa, hakeudu kauas ilkeistä ja kostonhimoisista ihmisistä. Ilkeys, viha ja kostonhimo tarttuvat kuin kärpäspaperi. Hanki välimatkaa. Mitä enemmän rakkautta, sitä vähemmän vihaa. Älä ota ilkeän ihmisen kökkökuormaa omalle tontillesi. Ikävä, että toisella on paha olla, mutta et voi jatkuvasti toisen katkerien tunteiden kompostina. 10 prosenttia meistä kärsii persoonallisuushäiriöistä. Tällaiset tyypit ovat äärimmäisen kuluttavia. He tahtovat viedä sielusi. Osoita, ettei se ole kaupan. Älä naura hyeenana ilkeän hovissa, vaan asetu tukevaan haara-asentoon kiusatun puolelle. Antisosiaalinen ja ilkeä ihminen katsoo, että säännöt eivät koske häntä. Kyllä ne koskevat.

Muille on oikeus aukoa päätä, mutta herkkänahkaisena ilkeä ihminen ei kestä yhtään itseensä kohdistuvaa leikinlaskua. Hän kykenee elämään täydellistä kaksoiselämää ja olemaan kiva niille ihmisille, joista hänelle on hyötyä, ja olemaan mulkku itselleen hyödyttömille tyypeille. Ilkeä ihminen on julma ja sydämetön laskelmoija. Kaksoiselämä voi paljastua vasta hänen kuoltuaan. Taistele tontistasi, älä päästä ilkeää ihmistä sisälle, älä avaudu yksityisasioistasi ja opi varomaan.

Janne Viljamaa

Elokuussa -23 ilmestyy 15. Janne Viljamaa -kirja Ilkeät ihmiset (Kirjapaja)