fbpx

Work goes happy

Blogit

Henkilöstökoulutus kutistuu – #koulutushaaste vastaa

Suomea pidetään koulutuksen ja oppimisen mallimaana. Meillä onkin syytä olla ylpeitä suomalaisen opetuksen tasosta. Valitettavasti Tilastokeskuksen tilastot osoittavat, että suomalainen aikuinen osallistuu vuosi vuodelta keskimäärin vähemmän aikuiskoulutukseen. Sama koskee henkilöstökoulutusta, eli työnantajien tukemaa oppimista. Tilanne on hälyttävä ja asialle on tehtävä jotain.

Yhteinen haasteemme

Henkilöstökoulutuksenhan ei missään nimessä pitäisi kutistua – päinvastoin. Etenkin työkalujemme ja työtehtäviemme digitalisoitumisen myötä jokainen meistä tarvitsee monia uusia taitoja jokaisella uudella vuosikymmenellä. Muutaman vuosikymmenen kuluttua lista on jo todella pitkä ja takamatka kasvaa. Kukaan meistä ei pärjää aikoinaan koulussa tai opintojen aikana saamillamme taidoilla – ei töissä eikä edes omassa arjessamme. Uusia laitteita ja toimintatapoja tulee jatkuvasti.

Osana Kauppakorkeakoulun opintojani sain oppia ohjelmoimaan Cobol-kielellä ja käyttämään reikäkortteja. Kummastakaan taidosta ei ole enää mitään hyötyä. Niiden tilalle minun on täytynyt opetella iso joukko uusia taitoja – ihan vain pysyäkseni kehityksen tahdissa.

ETLAn tuoreen raportin mukaan Suomessa katoaa n. 500 työpaikkaa päivässä. Se on valtava luku. Samalla uusia työpaikkoja kyllä syntyy saman verran lisää – usein vähän enemmänkin. Ison joukon meitä työikäisiä on siis joka vuosi oltava valmis ottamaan vastaan täysin uudenlaisia tehtäviä. Joskus niitä on tarjolla pienen kurssituksen jälkeen. Monen kohdalla se ei kuitenkaan riitä, vaan hän tarvitsee uudelleenkouluttautumisen täysin uusiin tehtäviin tai uudelle alalle. Suomen vaarallisesti kutistuvat henkilöstökoulutuspäivät menevät siis täysin ristiin tarpeidemme kanssa. Tilanteesta kärsivät joka päivä iso joukko terveitä, suomalaisia aikuisia ja taloutemme.

Yhteiset ratkaisumme

Kuka kantaa vastuun siitä, että tilanne korjaantuu? Toivottavasti jokainen meistä – ja jokainen työnantaja myös. Lähtökohtahan on se, että jokaiselle työntekijälle on sovittu oma henkilökohtainen kouluttautumissuunnitelma, jota työntekijä lähtee noudattamaan ja jonka toteutumista työnantaja tukee. Siitä hyötyvät kaikki. Kaikki tämä koskee jokaisen työntekijän ja työnantajien rinnalla yhtälailla jokaista työtöntä. Hänellä on vähintäänkin yhtä tärkeää laatia kehittymissuunnitelma ja lähteä noudattamaan sitä.  Suomessa on tarjolla paljon laadukasta koulutusta ja tehokasta itsenäistä oppimista edistäviä työkaluja ja menetelmiä.

Lopuksi on muistettava, että kun uuden oppiminen usein tapahtuu työn ohessa tai erillisten työurien välissä, niin se voi luontevasti tapahtua myös osana työn tekemistä. Kannattaa aktiivisesti hakea ihan uudenlaisiakin ratkaisuja! Se hyödyttää kaikkia.

Vauhdittaakseen ratkaisujen syntymistä ja käyttöön ottamista Soprano Group on yhdessä Work Goes Happyn kanssa käynnistänyt koulutushaasteen marraskuussa 2019. Riippumatta siitä, luetko tätä työntekijän vai työnantajan silmin, niin haastamme mukaan juuri sinut löytämään ja jakamaan ratkaisuja: Mitä sinä jo teet tai voit tehdä, jotta henkilöstökoulutuksen vaarallinen kutistuminen saadaan katkaistua ja muutettua kasvuksi – ainakin sinun ja yrityksesi kohdalla?

Lisää tietoa koulutushaaste taustoista ja siitä miten voit osallistua löydät sivulta soprano.fi/koulutushaaste

Jos juuri nyt olet työtön, niin haluamme myös kuulla ajatuksesi. Kerro omista henkilökohtaisista toimenpiteistäsi tai mitä työnantajien mielestäsi pitäisi tehdä!

Parhaat ideat ja toimenpiteet palkitaan Work Goes Happy -tapahtuman jälkeisessä Koulutusgaalassa arvovaltaisen juhlayleisön edessä Oopperatalossa illalla tiistaina 24.3.2020. Maineen ja kunnian lisäksi Soprano Group kuuden businesskoulunsa voimin antaa parhaiden ideoiden ja toimenpiteiden esittäjille juuri heidän tarvitsemaansa koulutusta.

 

Soprano Oyj on Pohjoismaiden johtava yksityinen koulutusorganisaatio.

Kirjoittaja Arto Tenhunen on Sopranon perustaja ja toimitusjohtaja.

Soprano on WGH 2020 -tapahtuman pääyhteistyökumppani. 

Kuuntele myös Arto Tenhusen podcast haastattelu samasta aiheesta. Haastattelijana Reidar Wasenius.

Kirjoittaja

Arto Tenhunen, Sopranon perustaja ja toimitusjohtaja