fbpx

Work goes happy

Blogit

Välitä rakentavasti

Mistä on vastuullinen esimiestoiminta tehty? Mistä aineksista se rakentuu? Todennäköisesti myös sinä olet ajoittain pysähtynyt miettimään näitä kysymyksiä omassa esimiesroolissasi. Ajattelen, että kuusi näkökulmaa auttavat sinua tekemään omaa ja työyhteisön hyvinvointia tukevia valintoja arjessa. Poimi parhaat käyttöösi, ole hyvä.

Sanoita suunta

Tulevaisuus tehdään työtä tekemällä, arkistenkin valintojen kautta. Sanoita siis omalle ryhmällesi suuntaa, auta hahmottamaan olennainen. Jotta voisit tässä onnistua, sinun tulee löytää paikkasi oman työyhteisön, oman organisaation ja toimintaympäristönne välisillä rajapinnoilla. Toimit sillanrakentajana: voit kehittää omaa tekemistäsi ja ryhmäsi osaamista ja tekemistä vain, kun sinulla on tuntosarvet sekä ulos- että sisäänpäin. Olet myös portinvartija: tehtäväsi on säädellä sitä, mitä rajapintojen kautta kulkee.

Välitä rakentavasti

Välitä arjessa rakentavasti. Tarkkaile työn sujumista, työyhteisön toimintaa ja työolosuhteita. Jos huomaat ryhmässäsi jotain, joka ei sinne kuulu – älä ohita tilannetta. Anna palautetta oikea-aikaisesti ja rakentavasti. Näin kerrot omalla toiminnallasi esimerkin siitä, mitä vastuullinen vuorovaikutus ja työyhteisön jäsenyys on.

Jos kyseessä on jotain, josta olet epävarma tai jonka esille ottamisen koet hankalaksi tai vaikeaksi, puntaroi tilannetta Livvy Ajayin sanoin:

1.     Tarkoitanko sitä, mitä aion sanoa?
2.     Voinko seisoa sanojeni takana?
3.     Voinko sanoa asian ystävällisesti, sydämestäni?

Kun vastaat myönteisesti kaikkiin kolmeen – ryhdy toimeen, ota puheeksi.

Näe hyvä, tue kehittymistä

Muistakaa viettää myös Hyvä me! -hetkiä. Puhukaa yhdessä siitä, missä työyhteisönne on hyvä. Nosta esiin onnistumisia, pienempiäkin. Virheitäkin sattuu arjessa, sillä taitavinkin meistä mokaa joskus. Kannusta käsittelemään virheitä oppimistilanteina. Tutkikaa yhdessä, mitä tästä opittiin, mitä ei enää jatkossa tehdä ja missä onnistuttiin, vaikka moka sattuikin.

Tunne porukkasi

Opettele tuntemaan oma porukkasi, se auttaa sinua onnistumaan esimiehenä. Pysähdy siis säännöllisesti miettimään:

  • Kuka nauttii siitä, että hän tietää suuremmat linjat ja voi suunnitella oman työnsä niiden puitteissa?
  • Kuka tarvitsee enemmän tukea työenergian suuntaamiseen?
  • Kuka syttyy herkästi uudesta?
  • Kenen parasta työsuoritusta sinun tulee tukea selkeämmillä ohjeilla?
  • Kuka kaipaa enemmän sulatteluaikaa muutoksissa?
  • Millä tavalla kukin oppii parhaiten?

Kevennä kuormitusta

Voit vaikuttaa esimiesroolissasi työkuormitukseen ennakoimalla, vähentämällä kuormituksen lähteitä ja vahvistamalla työn myönteisiä voimavaroja. On tilanteita, joissa erilaisia järjestelyjä, lisäresursseja tai prosessimuutoksia tarvitaan, mutta aina näin ei ole. Poimi työyhteisösi käyttöön juuri teille parhaiten sopivia keinoja kuormituksen keventämiseen.

Loppukirjoitus

Entä se kuudes näkökulma? Esimiehenä sinun tulee järjestää työtä eri tavoin ja ottaa tässä huomioon kunkin työntekijän henkilökohtaiset edellytykset suoriutua työssään. Muista samalla, että esimiehenä kannat vastuun työnmaailmasta, työstä ja sen järjestämisestä – et työntekijän kokonaistilanteesta.

Kirjoittaja Seija Moilanen on Työturvallisuuskeskuksen asiantuntija

Lähdelinkki, Livvy Ajayi :  https://www.ted.com/talks/luvvie_ajayi_get_comfortable_with_being_uncomfortable

Lähdelinkki Kevennä kuormitusta -aineistoon: https://ttk.fi/ajankohtaista/blogi/kevenna_kuormitusta_-_arjen_keinoja_tyokuormituksen_keventamiseksi.9070.blog

Työturvallisuuskeskuksen puheenvuoro, Vastuullinen esimies – kevennä kuormitusta, kuullaan Alminsalissa WGH2020-tapahtumassa Helsingin Oopperatalolla 24.3.2020 klo 10.25. Ilmoittaudu tapahtumaan tästä

Kirjoittaja

Seija Moilanen, asiantuntija, Työturvallisuuskeskus