fbpx

Work goes happy

Blogit

Uudistu urakriisin kautta – 8 vinkkiä muutostilanteen selkeyttämiseen

Oletko tullut siihen lopputulokseen, että nyt on sinun aikasi tehdä myönteinen käänne elämässäsi? Kenties tyytymättömyyden mittasi on tullut täyteen, tai olet pakon edessä etsimässä uutta työtä pelonsekaisin mielin. Itse muistan kuulleeni unelmatyöstä irtisanomiseni jälkeen lauseen: ”Muutos on mahdollisuus!” Siltä se ei silloin tuntunut, mutta elämä järjestää aina asiat tarkoituksellisesti. Ehkä tilanteesi on ihan hyvä, mutta kaipaat syvempää merkitystä. Unelmatyö tai elämäntehtävä kutsuu? Vai kutkuttaako jonkun pidempään kyteneen unelman toteuttaminen elämäntilanteen muututtua? Kenties petyit yrittäjyyteen ja etsit nyt toimivampaa ratkaisua? Oletko vastavalmistunut, alanvaihtaja tai työuran loppupuolella? Tuntuuko, että työllistyminen on juuri sinun kohdallasi pitkittynyt tai erityisen vaikeaa?

Urakriisi voi tuntua sanalta liiankin vahvalta, mutta kokemukseni mukaan moni kipuilee epävarmuuden ja tietämättömyyden kanssa jopa vuosia – tekemättä asialle mitään konkreettista. Uramuutosprosessin tarve voi nousta pienestäkin tyytymättömyydestä tilanteessa, jossa kaikki on periaatteessa ihan hyvin. Tyypillisiä vaiheita työelämässä urakriisille ovat työelämään siirtyminen opinnoista, irtisanotuksi tuleminen, alanvaihto, työelämätauon jälkeinen paluu, uupumus, sairastuminen tai elämäntilanteen äkillinen muutos.

Joku viisas on todennut, että todellinen muutos tapahtuu, kun samanlaisena pysymisen tuska on suurempaa kuin muuttuminen. Omassa elämässäni olen lukuisia kertoja joutunut päästämään asioista, ihmisistä ja paikoista irti, jotta uudelle on tullut tilaa syntyä. Muistan hetken, jolloin sain kuulla, että koko tiimimme irtisanotaan. Päätin, että se ei käy! En halunnut luopua unelmatyöstäni, vaikka mitä tulisi. Olinhan kovalla työllä sen vihdoin saavuttanut. Katsoin työpöytääni ja viihtyisää toimistoamme. Muistan kirkkaasti, miten torjuin pois ajatukset tulevasta. En ollut valmis edes miettimään, mitä tästä eteenpäin.

Elämä kuitenkin tapahtuu sillä välin, kun suunnittelet muuta. Yt-neuvotteluiden jälkeen tilanne oli tullut pisteeseen, jossa työsopimuksen päättämisilmoitus oli kädessä ja työnhaku alkamassa. Samaan aikaan neljä vuotta kestänyt parisuhteeni avopuolison kanssa päättyi. Tunteet velloivat vuoristoradan lailla tuskasta helpotukseen. Uuden elämän rakentaminen alkoi vähitellen. Näin se meni, näin sen pitikin mennä. Näin uskoin jo silloin. Ehkä muutos oli kytenyt sisälläni jo kauemmin, ehkä päässäni oli takonut kysymys:

Kuka minä olen ilman tätä työtä? Mistä tiedän, että kaikki järjestyy?

Surun jälkeen olenkin voinut useasti todeta, että olenkin kiitollinen, että jokin hyvä asia tapahtui, en katkera sen loppumisesta. Kaikella on aikansa, mikään elämässämme ei pysy samanlaisena ikuisuuksiin. Työelämän klisee on totta: ainoa varma asia on pysyvä muutos. Reagoimme kukin omalla tavallamme elämämme muutostilanteisiin. Muutosvastarinta on täysin luonnollinen osa muutosprosessia. Hyväksy omat tapasi, ja rakenna hyväksynnän päälle uutta luottamusta tulevaan. Tunteita tulee ja menee, anna kaikelle tilaa.

3 merkkiä urakriisistä

    1. Huomaat pohtivasi lähes päivittäin ja puhuvasi ystävillesi, mitä tehdä työelämässä, pitäisikö lähteä uusille urille vai jäädä nykytyöhön.
    1. Oireilet joko kehollisesti (niska- ja selkäkivut, päänsäryt, nivel- tai iho-ongelmat, väsymys) tai mielen kautta (epävarmuuden tunne, vaikeus tehdä päätöksiä, ärtymystä, pelkoja, keskittymisvaikeuksia).

    3. Koet oman vaikutusvaltasi oman työelämäsi suhteen pieneksi etkä koe työsi olevan vahvuuksiesi ja intohimojesi mukaista.

Mistä muista merkeistä tunnistat, että sinulla on muutostilanne meneillään?

Kriisit ovat paras työntövoima kohti uutta. Ei helppoja, ei mukavia eikä kivuttomia. Mutta erittäin antoisia, opettavaisia ja lopulta voimaannuttavia. Itselläni on ollut kaksi isoa urakriisiä: jo ennen valmistumistani, kun oivalsin, etten haluakaan alakoulun luokanopettajaksi. Ja toinen oltuani hektisissä työympäristöissä rekrytoijana 4 vuotta. Näiden lisäksi on ollut toki pienempiä muutoksen paikkoja useinkin työelämän varrella. Omat selviytymiskeinoni ovat olleet oman ajattelumaailman muokkaaminen ja tuen hakeminen sekä mahdollisimman terveelliset ja vahvistavat elämäntavat. Jokaiseen ansioluetteloon kuuluu kohtia, joista ei ehkä itse ole niin ylpeä. Se on elämää. Tärkeää on seistä ylpeänä elämänkokemuksensa takana ja hyödyntää matkan varrelta saadut opit ja oma kasvu.

Ennen kuin teet äkillisiä ratkaisuja, pohdi rauhassa seuraavia kysymyksiä liittyen nykytyöhösi. Joskus työ voi tökkiä, koska muussa elämässä on ongelmia, jolloin olo ei ehkä parane työtä vaihtamalla. Onko sinulla taipumus paeta ikäviä asioita keskittymällä töihin tai työnhakuun? Elämme helposti illuusiossa, jossa uudessa työssä kaikki on paremmin. Joskus muutos on mahdollinen vain siten, että itse muutut. Omassa uupumisessani olennaista oli omien ajatusmallieni ja uskomusteni korvaaminen minua paremmin tukevilla.

Jäisinkö nykyiseen työhöni vai lähtisinkö hakemaan uutta?

Jos olet tällä hetkellä töissä, pohdi ensin:

Mitä koet menettäväsi, jos lähdet?

Mitä pelottavaa on uudessa tilanteessa, jos lähdet?

Entä mistä luopuminen helpottaa, jos lähdet?

Mitä uutta kutkuttavaa odottaa uudessa?

Kirjaa vastauksesi ylös. Tee myös omat muistiinpanosi jokaisesta seuraavassa listassa olevasta asiasta. Miten aiot nyt käytännössä edistää uudistumistasi? Samalla selkeytät ajatuksiasi ja saat helpotuksen tunnetta. Sinä hallitset muutostasi eikä se sinua.

8 tärkeää näkökulmaa ennen päätöksentekoa

 

  1. Oman työn motivaatiotekijät

Mikä työssäsi innostaa, inspiroi ja kiinnostaa sinua?

Mikä on parasta työssäsi kaikesta huolimatta?

  1. Kommunikaatioyhteys esimieheen

Oletko puhunut hänelle mahdollisimman avoimesti, rehellisesti, suoraan ja kiertelemättä omasta tilanteestasi, tunteistasi ja tarpeistasi?

  1. Vaikutusmahdollisuudet omaan työhön

Mihin työssäsi voit vaikuttaa, mihin et?

Miten toimimalla voisit vaikuttaa tärkeisiin asioihin enemmän?

  1. Työnkierto, siirtyminen organisaation sisällä

Onko sellainen omassa työpaikassasi mahdollista?

Jos on, kiinnostaako se sinua?

Jos saisit valita tai luoda minkä tahansa muun tehtävän organisaation sisällä, mikä se olisi?

  1. Stressitekijöiden analysointi

Oletko listannut paperille huolenaiheesi ja stressisi aiheuttajat?

Onko stressaavat asiasi sellaisia, joihin voit vaikuttaa, vai sellaisia, joihin et voi?

Oletko tehnyt toimenpiteet, joilla vaikutat stressisi aiheuttajiin?

  1. Omien kiinnostusten, vahvuuksien ja arvojen analysointi

Oletko tehnyt vahvuus- ja osaamiskartan? (ohjeet myöhemmin tässä kirjassa)

Mitkä arvot ja asiat ovat sinulle kaikkein tärkeimpiä elämässä ja työssäsi?

Oletko kertonut näistä esimiehellesi?

Oletko arvioinut, miten toimimalla saisit enemmän osaamistasi käyttöön?

  1. Järkitekijät ja taloudelliset seikat

Mikä vaikutus jäämisellä tai lähtemisellä olisi lompakkoosi?

Olisiko rahaa mahdollisuus jotenkin väliaikaisesti järjestää, jotta saisit rauhallisen pohdintatauon?

Millä suunnitelmalla mahdollinen siirtymä olisi kivuttomin?

  1. Hyvinvointi ja jaksaminen

Miten sinä jaksat?

Oletko arvioinut hyvinvointisi asteikolla 1-10?

Mitä käytännön toimia tekemällä arvosanasi nousisi kohti kymppiä?

Oletko ollut jo sairauslomalla vai olisiko nyt sen aika?

Sallitko itsellesi tuumaus- ja lepotauon?

Antaako työsi energiaa vai viekö se sitä enemmän?

Millainen tukiverkostosi on?

Huonoja syitä olla tekemättä mitään on vetoaminen ajan tai rahan tai rohkeuden puutteeseen. Kaikkea noita voi järjestää lisää, jos vaakalaudalla on hyvinvointi ja onnellisuus. Jos huomaat fyysistä tai henkistä oireilua, ahdistuneisuutta tai jatkuvaa väsymystä omaan tilanteeseesi reagoi siihen heti. Pienin askelin pääset hyvin eteenpäin. Jos et reagoi mitenkään, oireet pahenevat ja seurauksena voi olla uupumustila. Joskus ratkaisu on lähtö. Tee tietoinen pohdinta ja päätös, niin pystyt seisomaan sen takana. Sinun ei tarvitse koskaan uhrata terveyttäsi, onnellisuuttasi tai hyvinvointiasi työpaikan vuoksi. Sinä voit valita, päätös on sinun. Jos et ole tällä hetkellä töissä, saatat pohtia myös: Jäänkö odottamaan nykyiseltä alaltani töitä vai lähtisinkö etsimään uutta alaa? Suosittelen keskittymään motivaatioon, vahvuuksiin ja arvoihin ensin, ja alavalintaan vasta sen jälkeen.

Sinulla on uskomattomat kyvyt selviytyä muutoksista. Jokaisella meistä on. Eikä vain selviytyä, vaan kukoistaa niiden ansiosta! Aina selviytymisen tie ei ole helppo, tuskin koskaan kivuton, mutta sitäkin antoisampi, jos luotat elämän kantamisen voimaan niin paljon kuin omalla kokemus- ja uskomusmaailmallaan kulloinkin pystyt. Meillä on erilaiset lähtökohdat luottamukseen, mutta samat mahdollisuudet eheytymiseen tästä eteenpäin. Hanki tukea turhauttavaan tilanteeseesi kaikkialta, mistä keksit.

Mitkä kolme keinoa tukisivat sinua tällä hetkellä parhaiten? Miten voit edistää asiaa juuri nyt?

Liittolaisesi onnellisen työelämän rakentamisessa,

Riikka Pajunen

Kirjoittaja

Riikka Pajunen, Ratkaisukeskeinen uravalmentaja

Tutustu asiantuntijaan


Asiantuntijan muut kirjoitukset