fbpx

Work goes happy

Blogit

Nämä 8 asiaa auttavat sinua uramuutoksessa – urakriisistä kohti unelmatyötä

Joku viisas on todennut, että todellinen muutos tapahtuu, kun samanlaisena pysymisen tuska on suurempaa kuin muuttuminen. Omassa elämässäni olen lukuisia kertoja joutunut päästämään asioista, ihmisistä ja paikoista irti, jotta uudelle on tullut tilaa syntyä. Muistan hetken, jolloin sain kuulla, että koko tiimimme irtisanotaan. Samaan aikaan neljä vuotta kestänyt parisuhteeni avopuolison kanssa päättyi. Tunteet velloivat vuoristoradan lailla tuskasta helpotukseen. Uuden elämän rakentaminen alkoi vähitellen. Näin se meni, näin sen pitikin mennä.

Surun jälkeen olenkin voinut useasti todeta, että olenkin kiitollinen, että jokin hyvä asia tapahtui, en katkera sen loppumisesta. Kaikella on aikansa, mikään elämässämme ei pysy samanlaisena ikuisuuksiin. Reagoimme kukin omalla tavallamme elämämme muutostilanteisiin. Muutosvastarinta on täysin luonnollinen osa muutosprosessia. Tunteita tulee ja menee, anna kaikelle tilaa.

Hyödynnä 8 muutosvoimavaraasi

1. Persoonallisuutesi ja vahvuutesi

Sinulla on omat ainutlaatuiset vahvuutesi, joiden avulla selviät kyllä. Mikä sinussa on se ominaisuus, jonka avulla menet minkä tahansa läpi?

2. Tunteesi, ajatuksesi ja uskomuksesi

Tunteiden aallokossa hyväksyvästi surffaamalla, ajatuksia lempeästi havainnoimalla ja omia uskomuksiasi tunnistamalla sinun on helpompi mennä päivä kerrallaan eteenpäin kohti unelmiasi. Mikä on se uskomus, josta saat voimaa?

3. Ikäsi ja elämänkokemuksesi

Tähän ikääsi mennessä olet nähnyt ja kuullut monenlaista. Itsellesikin on sattunut ja tapahtunut.

Mitä 10 vuotta vanhempi sinä antaisi neuvoksi itsellesi tähän hetkeen?

4. Kokemuksesi muutoksista ja kriiseistä

Olet varmasti kokenut muutoksia aiemminkin. Itse olen kokenut paljon muutoksia, ikäviä yllätyksiä ja itse haluamiani muutoksia, kuten monet meistä. Läpikäytyäni avioeron, keskenmenon, työuupumuksen ja hometalo- sisäilmasairastumisprosessin muutama oppi on noussut yli muiden: minä olen aina vahvempi kuin yksikään asia itseni ulkopuolella. Minä saan vastaanottaa paljonkin apua ilman syyllisyyttä, kuten sinäkin.

Miten selvisit aiemmista kriiseistäsi ja mitä olet oppinut aiemmista elämäsi muutostilanteista?

5. Elämäntilanteesi

Tukeudu elämäntilanteessasi sen hyviin puoliin. Koska olet juuri sen ikäinen ja juuri siinä tilanteessa kuin olet, mitä hyötyä siitä on muutoksellesi? Miten eri tavoilla voisit järjestää raha-asiasi, jotta sinun ei tarvitse huolehtia pärjäätkö taloudellisesti muutosprosessin aikana?

6. Kokemuksesi omasta arvostasi

Uramuutoksessa on tärkeää muistaa, miten arvokas ja osaava olet. Sinulla on paljon työmarkkina-arvoa, ja sitä voit vahvistaa edelleen. Mitään aiempaa osaamistasi ei ole pyyhitty pois, ja voit aina vahvistaa omaa työmarkkina-arvoasi eri keinoin, lisäopiskeluin, kirjoin ja vaikkapa juttelemalla kiinnostavilla aloilla olevien ihmisten kanssa.

7. Tukiverkostosi ja ihmissuhdetilanteesi

Osaatko ottaa vastaan apua? Ketkä ovat ne ihmiset, joista saat voimaa juuri nyt? Keneen luotat, ja kenen lähellä haluat juuri nyt olla? Jos koet työntäneesi ihmisiä pois läheltäsi, ei ole häpeä pyytää heitä takaisin ja kertoa omat tuen tarpeensa. Ole rohkea ja pyydä, voit yllättyä siitä, miten paljon sinua halutaan auttaa.

8. Varautumisesi ja valmistautumisesi muutokseen

Jos kykenet suhtautumaan elämään jatkuvasti muuttuvana virtana, voivat yllätykset tuntua helpommalta vastaanottaa. Se, miten hyvin olet valmistautunut, vaikuttaa siihen, miten helpolta muutos tuntuu. On paljon asioita, joihin ei voi valmistautua, esimerkiksi äkillinen irtisanotuksi tuleminen.

Voisitko olla itsellesi mukava muutosmatkallasi, rohkea reittisi valinnassa ja armollinen arjen aherruksessasi?

Ps. Huhtikuussa ilmestyvässä kirjassani Omaa tehtävää etsimässä – löydä vahvuutesi ja intohimosi saat kymmeniä työkaluja ja paljon kannustusta uramuutosmatkallesi. Pysy kuulolla!

Kuuntele maaliskuussa 2019 pitämäni FB-live: Urakriisistä unelmatyöhön – kohti omannäköistä työelämää tästä.

Riikka Pajunen, ratkaisukeskeinen uravalmentaja, Montevista Oy:n toimitusjohtaja, onnellisen työelämän rakentaja

Riikka Pajunen avaa #Wgh19 ”ihminen ja työelämä” lavan ohjelman 26.3 Oopperatalossa klo 9.15

Kirjoittaja

Riikka Pajunen, Ratkaisukeskeinen uravalmentaja

Tutustu asiantuntijaan


Asiantuntijan muut kirjoitukset