fbpx

Work goes happy

Blogit

Taltuta matala-asteinen v###tus!

V#######ko?

Tämä tunneperäinen voimakas ilmaisu kuuluu ihmisten kanssakäymisessä jo varsin usein.  Eikä niin turhaankaan.  Meitähän näyttää vituttavan ja ei se mitään, jos silloin tällöin kuohahtaa mieli ihan v#####kseen asti, sehän on inhimillistä, jopa voimaannuttavaakin.

Ongelma on siinä, että tässä ”maailman onnellisemmaksi kansaksi” tituleeratussa Suomessa on yhä enenevässä määrin vallalla ns. matala-asteinen v###tus.  Kaikki on hyvin, mutta jokin kaivertaa koko ajan.  Elämme täyttä elämää ilman elämää.

Näyttää, että näin tuntevien ihmisten määrä kasvaa koko ajan.  Pitkään jatkuneena henkisenä pahana olona se johtaa fyysisiin oireisiin ja pahimmillaan pitkittyessään tunnettuihin kansan- sairauksiin.

Mistä tällainen mielentila tulee ja miten siitä voi päästä eroon?  Tässä muutamia pointteja kiusallisesta vaivasta, sen syistä ja keinoista taltuttaa se:

  1. Olisiko niin, että hyvinvointimme on sillä tasolla, että syntyy tylsistymisen tila kuten aikanaan olemme voineet maailman historiastakin lukea esimerkkejä?
  2. Olisiko niin, että elämässämme ei ole riittävästi extremeä, mitä se sitten ikinä tarkoittaneekaan?
  3. Olisiko niin, että emme löydä ns. näköalaa tekemisellemme tämän kiireen keskellä? Onko tulevaisuuden kuva liiankin ”tyhjä”
  4. Olisiko niin, että emme paneudu riittävästi elämisemme ja tekemisiemme syihin, vaan enemmänkin seurauksiin? Hoidamme seurauksia emmekä syitä? Vrt. esim. ”pillerien popsiminen”.
  5. Voisiko olla syytä paneutua eri elämän osa-alueellamme tapahtuviin asioiden tilaan henkisen hyvinvointimme kannalta?
  6. Voisimmeko miettiä ajankäyttöämme ja sen toimivuutta eri elämän osa-alueillamme?
  7. Voisimmeko miettiä ”korvien välimme” tilaa, ts. ovatko ajatuksemme fyysisestä sijainnistamme huolimatta häiritsevästi liikaa jollain ”väärällä” osa-alueella vieden mm. syvälliseltä kuuntelulta pohjan pois.
  8. Voisimmeko alkaa aktiivisen harjoittelun näiden asioiden poisoppimiseen?
  9. Voisimmeko istuttaa omaan toimintaamme uudenlaisen toimintatavan harjoitellen. ”Babysteps”.
  10. Voisiko matala-asteisessa v#####ksessa olla myös jotain hyvää, motivoivaa kenties?

Hannu-Pekka Sinervä, tietokirjailija, Human Touch Manager