fbpx

Work goes happy

Blogit

Oletko ikuisen inspiraation odottaja?

Oikeanlainen innostus kuntoilemaan lähtiessä on hyödyksi, mutta emme monesti pääse edes alkuun sopivaa mielentilaa odottaessa. Aikatauluta siis viikkoosi liikuntaa ja saat irti elämästäsi kaiken niin tänään kuin tulevina vuosina. Erään suurehkon vakuutusyhtiön slogan osuu pettämättömästi: ainoa, mitä ei voi korvata on elämä. Innostus ja motivaatio ilmestyvät joskus tyhjästä, mutta jos niitä jää odottelemaan, niin harvempi asia maailmassa on vain niiden voimalla aloitettu saatikka viety loppuun. Miksi hyvinvointi tai terveys olisivat poikkeuksia?

 

Olen kuluneen syksyn aikana kiinnittänyt huomiota useampaankin haastateltavaan taiteilijaan, joka on tyrmännyt harhaluulomme siitä, että kaikki kulttuuriset saavutukset olisi tehty ainoastaan inspiraation voimalla. Taiteilijat ovat poikkeuksetta tuoneet esiin, kuinka kulttuurin tuottaminen on tämän hattarakuvitelmamme sijasta suurimmaksi osaksi tekemistä, kovaa työtä ja piriseviä herätyskelloja.

En yritä kiistää, etteikö inspiroituminen olisi upea tunne, mutta miksi sinun tai minun hyvinvointimme pitäisi nojata joihinkin ohimeneviin yksittäisiin inspiraatiosykäyksiin? Miksi esimerkiksi lenkille lähtemisen pitäisi joka kerran olla mukavaa ja vaivatonta? Toki edellä mainitut seikat ovat eduksi, mutta vähiin jää hyvistä aikomuksista huolimatta kuntoilu, jos liikuntaa ei aikatauluta omaan elämään ja sinne tulee lähteneeksi vain hetkellisen palavan halun voimalla. Myöskään Runner´s High* ei liene kaikkien marraskuiseen maastoon lenkille tai kuntosalille suuntaavien ulottuvilla päivittäin.

*Hyvinvoinnin tai euforian tunne, joka seuraa fyysisestä harjoittelusta, etenkin juoksemisesta = Runner´s High*

 

Tarkasta liikuntastrategiaasi, jos mustikat peittyvät lumeen tai sukset tökkii heinäkuussa

Suomessa meillä on ilonamme neljä vuodenaikaa, jotka tuovat suurella osalla aikuisväestöstä vaihtelua arkeemme ja liikuntaharrastuksiimme, halusimmepa tai emme. Iso osa liikuntaharrasteistamme on vahvasti yhä nykypäivänä vuodenaikasidonnaisia, kuten hiihto, marjastus, rullaluistelu jne. Työhyvinvointivalmentajan työssä olenkin havainnut, että juuri vuodenaikojen vaihtuminen on kriittinen hetki liikuntaharrastusten jatkuvuuden kannalta varsin monella. Yhtenä tärkeimmistä teoista, oman liikunnan aikatauluttamisen lisäksi, pidän ehdottomasti sellaisen strategian luomista, joka takaa liikunnan määrän säilymisen suhteellisen vakiona riippumatta vuodenajasta.

Ota siis kalenteri käteen ja mieti, mitä nykyään harrastat. Kirjaa ylös kuukaudet, jolloin liikut harrastuksesi parissa haluamallasi tavalla. Mikäli kalenteriin jää tyhjiä kuukausia, niin tiedät, että on aika hankkia uusi liikunnallinen harrastus. Tässä vaiheessa yhtä tärkeää kuin miettiä mitä haluaisit tehdä, on miettiä mitä harrasteita on saatavilla ja missä, ja kuinka esimerkiksi aikataulut sopivat arkeesi. Älä jää itsepäisesti kiinni ajatukseesi esimerkiksi jääkiekkoharrastuksen aloittamisesta, jos työvuorosi yms. eivät tue juuri sen harrastuksen aloittamista. Ole rohkea ja avarakatseinen!

 

Teot lisäävät tekemistä

Uskallan väittää, että hyvinvointiasioiden ylläpidossa ja etenkin elämäntapamuutoksissa onnistumisissa on pitkälti kyse siitä, että jääkö vatvomaan puutteitaan tai syyttämään olosuhteita, vai alkaako tekemään ja toimimaan niistä huolimatta. Ryhtymisellä ja toimeenpanemisella on hyödyllisiä vaikutuksia lisääntyneen aineenvaihdunnan ja hyvinvoinnin lisäksi myös minäpystyvyyteen. Tämä on meistä jokaisen helppo huomata, kun alamme toteuttamaan asioita, sillä tekemällä a) asioita saa aikaiseksi b) tekomme muovaavat ajattelumme. Linjasihan antiikin Kreikan filosofi Aristoteleskin, että rohkeaksi muututaan toimimalla rohkeasti.

Tutkitusti korkeampi minäpystyvyyden tunne on yhteydessä elämäntapamuutoksissa onnistumiseen (Bandura 1997). Albert Banduran mukaan terveyttä ohjaavan käyttäytymisen tuloksekasta itsesäätelyä ei saavuteta tahdonvoimalla. Hänen teoriansa mukaan mitä vahvempi arviomme omasta pystyvyydestämme on, sitä vaativammat tavoitteet asetamme itsellemme ja sitä lujemmin sitoudumme niihin. Minäpystyvyystuntemus ei olekaan pysyvä käsitys omasta kyvykkyydestämme, vaan sitä voidaan kehittää kehittämällä itsesäätelykeinoja.

 

Ei siis tarvitse lietsoa innostusta, ei optimoida olosuhteita. Aletaan vain rohkeasti toteuttamaan sellaista elämää, joka edistää energisyyttä ja hyvinvointia. Lyhyt muistilista kaikille liikunta-asioissaan vetkutteleville ensi maanantain odottajille kuuluukin:

  • aikatauluta liikunta osaksi elämääsi
  • varmista liikuntasi jatkuvuus kaikkina vuodenaikoina
  • ryhdy toteuttamaan!

Kirjoittaja Tarja Koski-Sipilä on Liikuntatieteiden maisteri ja tietää liikuntafysiologiasta ja valmennuksesta yhtä jos toistakin.

Tule tapaamaan Tarjaa Wgh 2021 -tapahtumaan 10.11. Musiikkitalossa. Tarja jumpauttaa siellä messuväkeä ja striimien seuraajia tapahtuman ohjelmissa.

Kirjoittaja

Tarja Koski-Sipilä, Liikuntatieteen maisteri

Tutustu asiantuntijaan


Asiantuntijan muut kirjoitukset