fbpx

Work goes happy

Blogit

Haluaisitko sinäkin leikkiä töissä maanantaisin kuollutta ötökkää?

Havahduin hiihtolomaviikon maanantaina, että minullahan on ihan mielettömän upea työ. Ja mitenkö tulin tähän oivallukseen? Makasin maanantaina yritysasiakkaan liikuntatilan lattialla selälläni kädet ja jalat ilmassa sätkien ja leikin kuollutta ötökkää. Tämä jo yksissään riittäisi varmasti joidenkin mielestä täyttämään onnistuneen maanantaiaamun tuntomerkit, mutta tilanne oli vieläkin parempi. Kanssani lattialla sätki monta hymyilevää, hieman hikistä ötökkää. Tätä tietoa minun pitäisi kyllä suomalaiseen tyyliin hävetä, mutta minä, aikuinen ihminen saan vielä palkkaakin ötökkäleikeistäni!

Osallistuin 1.2. Suomen Yrittäjien vaikuttajafoorumiin, jossa Kummeli-ryhmän perustaja Olli Keskinen inspiroivaan ja suorasukaiseen tyyliinsä antoi ymmärtää, että jos joku väittää tekevänsä töitä muuta kuin rahan takia, niin hän valehtelee. Mietin hänen viihdyttävän puheenvuoronsa jälkeen paljon sisäisen ja ulkoisen motivaation kysymyksiä. Mikä motivoi minua, mikä motivoi kanssaötököitäni eli asiakkaita?

Asialla on toki tsiljoona erilaista näkökulmaa, mutta olen varma, että tykkäisin työstäni, vaikka olisin miljonääri. Vapaus tehdä omalla tavalla, oppiminen ja onnistuminen herättävät sisäisen motivaationi. Osin ehkä siksi, että olen yrittäjä, näen nuo henkilökohtaiset onnistumiset tärkeimpänä, sillä työssäni tämä sisäinen motivaattorini on sama kuin yritykseni päämäärä; tuottaa euforiaa ja energiaa ihmisille. Parhaimmillaan tarkoittaen osallistujalle ja valmennettavalle lisää terveyttä ja voimavaroja, jopa elinvuosia.

Mutta kumpaan lokeroon hyvä terveys kuuluu? Sisäisen vai ulkoisen motivaation laatikkoon? Se, että alamme tehdä elämäntapamuutoksia pelkästään paremman pakaralihaksiston vuoksi tuntuu ulkokultaiselta. En kuitenkaan suostu laittamaan oman terveyden vaalimista samaan lokeroon, kokonaisvaltaisuutensa vuoksi. Terveinä ja hyvä kuntoisina jaksamme loistavasti, palaudumme ja ajattelemmekin paremmin. Voi helposti nähdä, että positiivinen ajattelukin helpottuu, joka puolestaan tutkitusti edistää terveyttä.

Työpaikalla osallistumissyyt esimerkiksi henkilöstöliikuntaan ovat moninaisia. Alkaen aina töiden karttelusta, sisäisestä palosta ja motivaatiosta, positiiviseen sosiaaliseen paineeseen. Parhaimmillaan työhyvinvointivalmennuksissa on koko valmennusryhmän sisällä niin hyvä meininki, ettei kukaan halua olla pois. Jopa fyysiset harjoitteet tuntuvat silloin kevyemmiltä, kun voi välissä nauraa ja joskus vähän vaikka itsekin vitsailla. Harvoinpa tämän kaltainen sosiaalisuus on tekemisestä pois, pikemminkin päinvastoin.

Mielestäni rocklegenda Andy McCoy kiteytti täydellisesti 4.11.2018 Arto Nybergin haastattelussa sisäisen motivaation suhteessa ulkoisiin palkkioihin: ”Ei kai se ole niinkään se fyffe, vaan ne vibat”.

Jos sinä koet, että haluisit olla enemmän oman elämäsi ötökkä, niin ei muuta kuin rohkeasti toteuttamaan. Minulta kesti melko pitkään päästä lähelle toivetilaani, mutta kun päämäärä on selvillä, niin silloinhan vain matkan pituus vaihtelee reittivalinnan mukaan. Aina, kun on rohkeutta ja oivallusta, niin on myös toivoa! Ja hei, ei se kuollut ötökkäkään siinä treeniliikkeessä oikeasti kuollut ole. Raajathan sätkivät vielä reippaasti kohti ilmaa. Heittäydytään siis rohkeasti oman elämämme ötököiksi ja annetaan kevätauringon energisoida meidät!

Tarja Koski-Sipilä, yrittäjä, työkuntovalmentaja, Euforian

Tutustu myös Tarjan tarjoamiin WGH -asiantuntijapalveluihin https://www.wgh.fi/asiantuntijapalvelut/yrityksen-voimavarakartoitukset/

 

Kirjoittaja

Tarja Koski-Sipilä, Liikuntatieteen maisteri

Tutustu asiantuntijaan


Asiantuntijan muut kirjoitukset