fbpx

Work goes happy

Blogit

Arvotaidot ja merkityksellisyyden voima työelämässä

Uskon, että merkityksellisyys on rohkeuden suurin ankkuri. Arvojen ja merkityksellisyyden oivaltaminen oman työn tekemisessä ja työyhteisössä kuitenkin vaatii työstöä. Jos jokin asia on merkityksellinen, se ei vielä kerro asiasta mitään muuta kuin sen, että sillä on jokin merkitys. Merkitys itsessään ei ole mikään arvo. Jos todella halutaan päästä merkityksellisyyden juurille, on selvitettävä, mitä merkityksellisyys oikeastaan tarkoittaa.

Keskustelu merkityksellisyydestä saattaa vaikuttaa idealistiselta, mutta me tarvitsemme ihanteita ja päämääriä: tarvitsemme merkityksellisiä, eettisiä, vastuullisia ankkureita sekä päämääriä, joihin pyrimme ja jotka ohjaavat toimintaamme. Samanaikaisesti kuitenkin tiedämme, että turhan usein arjen realiteetit iskevät vasten kasvoja. Mutta juuri silloin merkityksellisyyden ankkureiden merkitys korostuu, sillä ilman niitä on vaarana, että ajaudumme tuuliajolle ja tekemisestämme häviää suunta. Merkityksellisyys elämään ja tekemiseen löytyy, kun löydämme, mitä arvostamme ja mitä odotamme työltä. Merkityksellisyys ei ole vain kutsumusammateissa toimivien yksinoikeus, vaan meillä jokaisella on mahdollisuus tehdä itsellemme tärkeitä, merkityksellisiä asioita.

Uskon, että uskaltaessamme pohtia enemmän sellaisia kysymyksiä kuin ”Olenko oikeassa yrityksessä töissä?” ja ”Teenkö oikeanlaista, itselleni tärkeää työtä?” jaksamme paremmin. Näiden vastausten äärelle pääseminen vapauttaa ja mahdollistaa tekemistämme, ja lopulta, näin uskon, vastausten löytäminen antaa tilaa unelmoinnille ja itsellemme merkityksellisen ja selkeän tavoitteen asettamiselle, mikä puolestaan tuo meille rohkeutta lähteä sitä kohti.

Harjoitus: Kysy itseltäsi:

  • Mikä on sinulle merkityksellistä?
  • Koetko tekeväsi tällä hetkellä itsellesi merkityksellisiä asioita? (Jos vastaus on EI, mitä voisit tehdä asian korjaamiseksi?)

Jaana Villanen
Arvostrategi, liiketoimintakehittäjä, puhuja, sparraaja

Kirjoittaja

,

Tutustu asiantuntijaan


Asiantuntijan muut kirjoitukset