fbpx

Work goes happy

Blogit

Unelmien työnhakupäivästä positiivista polttoainetta

Työhyvinvointia edistetään usein yhdessä työpaikoilla, mutta työttömien työnhakijoiden hyvinvointiin on apua harvoin tarjolla. Piilo-osaajat ry halusi vastata tähän tarpeeseen ja tuottaa myös työnhakijoille räätälöityä sisältöä hyvinvointiin liittyen. Näin syntyi tapahtuma Unelmien työnhakupäivä. Tänä vuonna teemana on huippu-urheilun metodien valjastaminen työnhakuun ja siinä onnistumiseen: pettymysten kääntäminen voimavaraksi, motivaation löytäminen ja stressin lievittäminen.

 Työnhaussa joutuu kestämään jatkuvasti pettymyksiä. Kun on pitkään työnhaussa ja tulee liian usein torjutuksi, tilanne muuttuu ahdistavaksi. Kun ei onnistu saamaan haluamaansa työpaikkaa, tai edes mitä tahansa työpaikkaa, omat uskomukset saavat negatiivista polttoainetta. Torjutuksi tulemisen tunne on vaikea kestää. Onnistumiset ovat harvassa. Pettymysten sietämisen lisäksi on hyvä opetella kiinnittämään huomiota sellaisiin asioihin, joihin pystyy vaikuttamaan. Nämä tekijät yhdessä auttavat kohottamaan hyvinvointia, kun hallinnan tunne kasvaa.

Ideoidessamme tämän vuoden teemaa Unelmien työnhakupäivään, meitä kaikkia sytytti idea siitä, miten urheilussa ja työnhaussa on samoja piirteitä. Urheilussa, kuten työnhaussakin, täysosumia tulee paljon harvemmin kuin pieniä onnistumisia tai epäonnistumisia. Urheilijoiden harjoittelumetodien, muun muassa mielikuvaharjoittelun, avulla onnistumisten todennäköisyys ja itseluottamus kuitenkin kasvavat ja pettymysten jälkeen noustaan uudestaan. Tämän vuoden tapahtumassa käsittelemme sitä, miten näitä teemoja voi onnistuneesti käyttää myös työnhaussa.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Miten nousta pettymysten suosta uuteen nousuun? Pääpuhujamme, työpsykologi ja psyykkinen valmentaja Eerika Heininen kertoo meille, kuinka epäonnistumisen voi kohdata pää pystyssä, ottaa siitä opiksi ja jatkaa henkisesti vahvempana vaikkapa kohti seuraavaa työhaastattelua. Oikean vireen löytäminen on ensiarvoisen tärkeää niin urheilussa kuin työnhaussa. Eerika antaa käytännön vinkkejä pettymyksen käsittelyyn ja ammentaa oppeja urheilumaailmasta työnhakuun.

Myös motivaation sanoittaminen työnhaussa nostaa todennäköisyyksiä onnistua. Shani Livson kertoo meille siitä, miten omia motiiveja ymmärtämällä pääsee nopeasti kiinni siihen, minkälaisista työtehtävistä motivoituu, ja miten löytää oikean fokuksen eri työvaihtoehtoja pohtiessaan. Kun tunnistaa omat motiivinsa, pystyy sanoittamaan vahvuutensa työnhaussa ja näin erottuu muiden hakijoiden joukosta.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Työnhakuhyvinvointitapahtumassa on tarjolla tietenkin myös työkaluja stressin käsittelyyn. Unelmien työpäivässäkin mukana oleva Miia Huitti inspiroi työnhakijoita voimaan paremmin ja olemaan onnellisempia myös työnhakuaikana. Kun opimme muuttamaan suhtautumistamme olosuhteisiimme, voimme sitä kautta helpottaa stressiä. Työnhakuajan ei tarvitse olla selviytymistaistelua. Se voi olla myös lähes stressitöntä itsensä kehittämisen aikaa. Se ei kuitenkaan onnistu luonnostaan vaan niitä taitoja on hyvä harjoitella päivittäin. HAAVEen naiset ohjaavat päivän alkuun ja loppuun kehomielen virittämiseen sopivat harjoitteet, joita voi käyttää myös arjen pyörteissä.

Tartu siis tilaisuuteen ja tule kuulemaan oppeja siihen, miten ehkäiset ennalta kisaväsymyksen tai mitä tehdä, kun askel painaa. Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton. Löydät tapahtumaryhmämme Facebookista, jonka kautta näet puheenvuorot ja voit osallistua keskusteluun.

Kirjoittanut: Virpi Haavisto, puheenjohtaja, Piilo-osaajat ry

Virpi Haavisto kannustaa työnhakijoita tulemaan rohkeasti esiin oman osaamisensa kanssa. Todennäköisyys onnistua työnhaussa nousee merkittävästi, kun tietää mitä osaa ja kertoo siitä kaikille.

Piilo-osaajat ry on valtakunnallinen eri alojen asiantuntijaverkosto, työnhakuyhteisö ja osaajagalleria, joka tekee osaajien löytämisestä ja osaamisen markkinoinnista helppoa, hyödyllistä ja kuplivan hauskaa! Yhdistyksen jäseniksi ovat tervetulleita kaikki asiantuntijuudesta innostuneet ja oman osaamisensa markkinoinnista kiinnostuneet osaajat elämän- tai työtilanteeseen katsomatta.

Kirjoittaja

Virpi Haavisto, puheenjohtaja, Piilo-osaajat ry.