fbpx

Work goes happy

Blogit

Työkaverina monipaikkatyössä

“Maanantai aamu, työviikon aloitus ja tiimipalaveri. Raahaudun toimistolle, mutta ketään muita ei ole paikalla. Istahdan avokonttorin työpisteelle ja avaan Teamsin. Parikymmentä työkaveria linjoilla eri puolelta Eurooppaa, puoliakaan en ole tavannut koskaan nokitusten. Mukana myös pari uutta työkaveria, jotka ovat tulleet lähteneiden tilalle. Toinen heistä työskentelee asiakkaan toimipisteessä, niin kuin useampikin tiimin jäsenistä.  

Tiimipalaveri on ohi nopeasti: asioiden käsittelyä tiukalla rutiinilla ja takaisin oikeisiin töihin. Projektin deadline on jälleen tiukka ja asiakas odottaa valmista. Mielessä tuhat kysymystä ja ongelmaa, jotka pitäisi ratkaista nopeasti. Olisi varmasti hyvä pallotella niitä yhdessä, mutta ei viitsi vaivata ketään. Kaikilla on niin kiire, omat kuvionsa ja vastuunsa.

Tiistaina herätys seitsemältä kotikonttorilla. Aamukahvi koneen ääressä samalla sähköposteja vilkuillen. Ensimmäinen palaveri kello 8.00 ja siitä se maratoni alkaa. Kuusi asiapohjaista palaveria, välissä vajaan 20 minuutin lounastauko ja työpuheluita. Iltapäivällä kropassa kolottaa ja päässä suhisee. Lukuisia kysymyksiä mielessä ja tekemättömien töiden lista kasvaa kasvamistaan. Seuraavaksi auton rattiin ja 100 kilometrin matka kohti Itä-Suomea. Illalla vielä sähköpostien vilkaisu mökillä ennen nukkumaanmenoa.”

Yllä kuvattu tilanne voisi hyvin kuvata asiantuntijan normityöpäivää nykytyöelämässä. Tehokkaalta kuulostavaa ja joustavaa monipaikkatyötä. Paikasta riippumatonta ja vapautta lisäävää. Väliin myös kuluttavaa yksinpuurtamista. Jotakin puuttuu ja hyvinvointia koetellaan. Ei ole ihme, jos silmissä siintää uudet työt toisessa työpaikassa.

Monipaikkatyö kaipaa jaettua johtajuutta

Monipaikkatyö tarkoittaa työtä, jota voi tehdä organisaation toimipaikan ja kotikonttorin lisäksi esimerkiksi asiakkaan tai yhteistyökumppanin tiloissa, matkoilla, toimistohotellissa, kirjastossa, kahvilassa tai mökillä. Kun työympäristö elää jatkuvasti, se tuo oman mausteensa työkaveruuteen ja tiimityön johtamiseen.

Keskustelu monipaikka- ja etäyön eduista ja varjopuolista on käynyt kiivaana työelämän areenoilla viime vuosina. Tutkimukset ovat osoittaneet niiden kiistattomia hyötyjä, mutta myös riskitekijöitä on tunnistettu. Yksi haaste on ihmisen luontaisesti kaipaaman sosiaalisen vuorovaikutuksen ja tuen niukkuus. Luonnollisesti tällä on vaikutuksensa myös työkaverisuhteiden laatuun ja syvyyteen. Tiimityön edut, sosiaalinen hyvinvointi ja tuloksellisuus jäävät myös helposti vaillinaisiksi. Jotkut kärsivät myös työyksinäisyydestä.

Fyysisesti monipaikkainen, eri ammattilaisista muodostuva ja jatkuvassa muutoksessa elävä työyhteisö on elävä verkosto, jonka toimivuuteen tarvitaan koko työyhteisön panosta. Työpaikan ihmissuhteet eivät synny tai kehity sattumalta, eikä hajallaan olevasta ryhmästä kasva tiimi automaattisesti. On jaettava johtajuutta ja johdettava työkaverisuhteita.

Työkaveruus – työelämän tärkein ihmissuhde

Ihmisellä on luontainen tarve muodostaa ja ylläpitää itselle merkityksellisiä ihmissuhteita. Työkaverit ovat työelämän tärkeimpiä ihmisiä, jotka auttavat meitä kehittymään sekä ihmisinä että työntekijöinä. Työkavereiden välisessä yhteistyössä tasapainoilemme sekä omien että toisen toiveiden välillä. Mitä vahvempi työkaverisuhde on, sitä helpompi on luottaa toiseen ja nostaa vaikeampiakin asioita keskusteluun. Toisaalta taitava työkaveri on myös tärkeä roolimalli, jonka kanssa on ilo oppia ja tehdä yhteistyötä.

Työkavereiden välinen yhteenkuuluvuus on voimaa, joka lisää myönteisiä tunteita ja sitoutumista työyhteisössä. Tästä on hyötyä erityisesti muutos- ja ongelmatilanteissa, joita työelämässä riittää. Työkavereilla on merkitystä oppimismotivaation syntymiselle. Yhteisöllinen oppiminen vahvistuu, kun työkaverit jakavat toisilleen asiantuntemusta ja ratkaisevat ongelmia yhdessä.  Työkavereilla on myös tärkeä rooli tunnepohjaisessa sitoutumisessa työyhteisöön: mikäpä olisikaan suurempi tunnustus, kuin työkaverin kanssa jaettu kokemus työn merkityksellisyydestä: “Minun työpanoksellani todella on väliä!”

Kehitä työkaverikokemusta monipaikkatyössä

Työkaveruus on rooli, joka yhdistää jokaista työpaikalla. Se tarkoittaa taitoa toimia aktiivisena ja vastuullisena työyhteisön jäsenenä. Työyhteisö ja työkaverisuhteet kasvavat ja kehittyvät koko ajan. Niinpä jokainen meistä on myös työkaverina jatkuvalla oppimismatkalla.

Monipaikkatyössä työkaveritaitojen merkitys korostuu erityisesti. Jokainen itsensä johtaja saa voimaa toimivista työkaveri- ja tiimityötaidoista. Toisaalta myös organisaatio ja asiakkaat hyötyvät sosiaalisen hyvinvoinnin ja yhdessä oppimisen myötä syntyvistä tuloksista, oivalluksista ja yhteenkuuluvuuden tunteesta.

Työkaverikokemus muodostuu yhdessä jaetuista arvoista, aktiivisesta toimijuudesta sekä kohtaamisista syntyvistä tunnekokemuksista. Ammatillisen roolin takana on aina ihminen, joka haluaa tulla nähdyksi ja kuulluksi. Työkaverikokemusta rakennetaan arjen kohtaamisissa, tapahtuivatpa ne sitten lähitapaamisissa tai verkkovälitteisesti.  Odotukset työkaveruudelle vaihtelevat ja on tärkeää sanoittaa niitä yhdessä myös monipaikkatyössä.

Ethän anna monipaikkatyön ja kiireen rajoittaa työkaverisuhteiden voimaa.  Kutsu työkaverit ja tiimi kehittämään työkaveruutta ja yhteistä työtä yhdessä. Tutustukaa toisiinne myös ihmisinä ammattiroolien takana. Koska jokainen meistä ansaitsee hyvän työkaverikokemuksen!

Artikkelin kirjoittajat ja valmentajat Terhi Vesterinen ja Marianne Hemminki uskovat työkaveruuden voimaan. Heidän yhdessä perustamansa Taitava Liideri™  on Suomen ensimmäinen työkaverikokemuksen kehittämiseen erikoistunut verkkovalmennuspalvelu.  Minivalmennuksemme herättelevät työyhteisöä pohtimaan työkaveruutta yhdessä.  Valmennusprosesseissamme viet työkaverikokemuksen osaksi arjen työtä, itsensä johtamista sekä modernin työyhteisön kehittämistä.

Terhi Vesterinen, Taitava Liideri

Kirjoittaja

Terhi Vesterinen, Taitava Liideri™