fbpx

Work goes happy

Blogit

Työhyvinvointi: Uupumuksessa uinuva potentiaali

Työuupumus nousee koko ajan enemmän esiin medioissa ja keskusteluissa. Uupumuksen vaikutukset näkyvät hyvin monitahoisesti, sillä ne eivät ilmene vain yksilötasolla, vaan ulottavat lonkeronsa monelle eri työelämän osa-alueelle.

Olen ihan puhki. Väsyttää niin, että kaikki voimat menevät töistä selviämiseen eikä vapaa-ajalla jaksa harrastaa tai tavata ystäviä. Pää on sumuinen ja unohtelen asioita jatkuvasti.  Keho ilmoittaa sekalaisten oireiden kautta voivansa huonosti. Stressistä ei pääse irti, sillä se seuraa mukana kellon ympäri. En jaksa tehdä parastani työssäni, yritän vain selvitä päivästä toiseen.

Kuulostaako tutulta? Kyseinen kuvaus voisi olla otos hyvin monen työssäkäyvän suomalaisen elämästä. Myös minun elämäni oli sellaista aivan liian pitkään, sillä uuvuin lopulta itsekin. Minä, joka olen aina ollut ihan tavallinen työntekijä ja selvinnyt töistäni hyvin, en enää jaksanutkaan.

Uupumus ja mielenterveyden häiriöt ovat jo verrattavissa kansansairauteen. Mielenterveyden häiriöt ovat pitkäaikaisten sairaslomien ja työkyvyttömyyseläkkeiden suurin syy. Jopa 65 prosenttia suomalaisista työntekijöistä pelkää uupuvansa vaikeasti ja noin puolet työikäisistä saa fyysisiä oireita jatkuvan stressin takia. Myös talouden näkökulmasta tilanne on vaikea, sillä kulut kasvavat sairaslomien vuoksi, henkilöstössä saattaa olla vajetta ja työn tuottavuus kärsii.

Ongelma ei ole vain suomalainen vaan maailmanlaajuinen. Siinä, missä työ oli ennen fyysisesti kuormittavaa ja kehon hyvinvoinnista täytyi huolehtia, nykyään työn vaativuus ja kuormittavuus kohdistuvat mielen tasolle ihan uudella tavalla. Tilanne on todella ongelmallinen, sillä meillä ei ole riittäviä keinoja selviytyä ja kestää työelämän paineita, mikä näkyy osaltaan edellä mainituissa uupumuksen ja mielenterveyden häiriöiden kasvavissa määrissä. Muutos fyysisestä työstä psyykkiseen kuormittavuuteen on ollut niin nopea, että mielellämme ei ole ollut mahdollisuuksia eikä keinoja sopeutua siihen. Jotain täytyy siis ehdottomasti tapahtua, jotta työntekijät voisivat hyvin, alasta riippumatta.

Pystyn nykyään keskittymään hyvin ja yllätyn usein, miten hyvin muistini toimii. Kykenen työskentelemään tehokkaasti ja silti voimia jää vielä vapaa-ajallekin. Ajatus toimii kirkkaasti. Tunnen voivani todella hyvin. 

Uupumuksesta selviämisen jälkeen olen ollut aivan äimistynyt, millaiseksi oloni on muuttunut. Ensimmäistä kertaa vuosikausiin olen täysin hereillä. Ajatus on tikissä, keskittyminen on timanttia ja uusia ideoita syntyy koko ajan. Olen erittäin utelias näkemään, mihin kaikkeen pystyn nyt kun aivoni toimivat taas normaalisti, sillä uupuneenakin selviydyin työstäni “ihan ok” -tasolla. En voi olla pohtimatta, mitkä olisivat seuraukset, jos kaikki uupuneet tai väsymyksestä johtuen puolivaloilla työskentelevät saisivat henkisen jaksamisensa takaisin normaalitasolle. Kuinka paljon potentiaali onkaan piilossa uupumuksen ja väsymyksen alla? Työelämän näkökulmasta tuon uinuvan potentiaalin saaminen käyttöön voisi tuoda ennennäkemättömiä tuloksia.

Avaimena ongelmaan ovat uudenlaiset keinot selvitä työn psyykkisestä kuormittavuudesta. Tarvitsemme apua muun muassa siihen, miten jaksamme olla jatkuvasti tavoitettavissa, miten kestää työn tuomat paineet ja stressi sekä miten osaamme tasapainottaa työn ja vapaa-ajan, niin että jälkimmäiseenkin jää voimavaroja työpäivän jälkeen. Työelämään täytyy siis tuoda uudenlaisia mielen taitoja, joita ei ole osattu vielä käyttää varmistaaksemme ennen kaikkea henkilöstön hyvinvoinnin ja sitä kautta työn tuottavuuden myös tulevaisuudessa. Onneksi mielen kehittämisen mahdollisuudet ovat rajattomat ja mieli kykenee skaalautumaan yhä uudestaan ja uudestaan kunhan siihen on käytössä oikeanlaiset keinot. Nuo keinot täytyy ottaa nyt käyttöön!

Sanna Koskela

Mielen työhyvinvointi kouluttaja, Licensed Hypnotherapeutic Specialist

Kirjoittaja

Sanna Koskela, Valmennus Mielessä Oy, Suomen Mentaalivalmennus Oy

Tutustu asiantuntijaan