fbpx

Work goes happy

Blogit

Tunnista vahvuutesi ja hyödynnä osaamisesi – käytännön vinkit käyttöön!

Kävelen töistä kotiin Helsingin keskustassa syksyisenä iltana noin klo 20, noin 15 vuotta sitten. Takana on intensiivinen työpäivä huipputyöpaikassa. Huipputiimi, huippupalkka, huippuhyvät kehittymismahdollisuudet, huippuedut, huipputoimisto ja huippuvaativat työtehtävät. Ainoa vaan, että oma olo on huippuväsynyt.

Minua kehutaan pelottomaksi ja hyvällä asenteella varustetuksi. Olenkin pelottomasti mennyt eteenpäin uralla, mutta olen väsynyt liian vaikeisiin työtehtäviin, liian pitkiin työpäiviin, excelien pivot-taulukoiden pyörittelemiseen, globaaleihin prosesseihin, työntekijöiden irtisanomissopimuspyörittelyyn ja kansainvälisiin palkitsemismallien ja budjettien tekoon. Palavereihin, joissa esittelen vieraalla kielellä johtoryhmälle asioita, joita en ymmärrä edes suomeksi. Miten tässä nyt näin kävi?

Valmistumiseni jälkeen pääsin vahvan motivaationi vuoksi todella mielenkiintoisiin rekrytointitehtäviin kansainväliseen suureen konsultointiyritykseen. Siellä olikin kaikki hyvin, kunnes tuli yt-neuvottelut, joiden jälkeen päädyin kilpailijalle tekemään vielä vaativampia töitä. Innoissani, ja vähän peloissani otin uuden huipputehtävän vastaan. ”Pärjään kyllä, ainahan olen pärjännyt” – hoin itselleni.

Yksi pikku juttu unohtui miettiä: Mitkä ovat todellisia vahvuuksiani ja pääsenkö hyödyntämään niitä tässä tehtävässä? Osaamiseni ja persoonani sopivat kyllä tehtävään hyvin, myös soveltuvuustestien mukaan.

Lopulta sain työuupumuksen ja päädyin lähes vuodeksi pois työelämästä, alle kolmikymppisenä! Toteutin sinä aikana privaattielämän unelmani, matkan maailman ympäri. Vuodesta syntyi kirjakin: Elämysseikkailu – Matka maailman ympäri. Sapattivuoden aikana erosin poikaystävästäni, löysin itseni, oivalsin elämäntehtäväni ja aloin nähdä maailman eri valossa kuin aiemmin.

Uraoivallus syntyy vuoren huipulla, Thaimaan Montevistassa : Vain vahvuuksia hyödyntämällä voi tulla todella onnelliseksi työssä

 

Nopein ja helpoin reitti onnellisuuteen ja hyvinvointiin omassa työelämässä on selkeästi työn rakentaminen omien vahvuuksien varaan.

Mitä ne vahvuudet oikein ovat?

Monilla menee sekaisin osaaminen ja haluaminen. Ne kun ovat kaksi täysin eri asiaa! Voit osata jotain, muttet enää halua tehdä sitä. Voit haluta tehdä jotain, muttet osaa vielä. Mitä luulet, kummanlaisia tehtäviä kannattaa hakea? Ideaalitilanteessa sekä osaat, että haluat. Mutta tärkeimpänä on motivaatio, haluaminen eli intohimo tehtävää kohtaan. Se on myös työnantajien mielestä tärkein valintakriteeri.

”Vahvuus on taito, johon liittyy intohimo.”

 

Onko vahvuuksia ja heikkouksia VAI vain erilaisia ominaisuuksia? Itse uskon, että meillä on ominaisuuksia, ja toisissa tilanteissa ne näyttäytyvät vahvuuksina, toisissa heikkouksina. Salaisuus onkin hakeutua tehtäviin, joissa omat ominaisuudet ovat vahvuuksia! Karrikoidusti: Sosiaalisesti puheliaan ei kannata hakeutua yksin tutkijankammioon vuosiksi, eikä numeroita rakastavan hoitamaan vanhuksia. Silti monet päätyvät työelämässä paikkaan, joka ei tunnu yhtään omalta! Nyt talkoot pystyyn, ja jokainen ottamaan oman vastuunsa siitä, ettei suostu hakemaan töitä, jotka ei edes itseä kiinnosta. Motivaatio aina ykköseksi!

Dream, decide, move!

Miten se tehdään käytännössä?

Jos olet töissä:

 1. Tee osaamis- ja vahvuuskartta. Tsekkaa ohjeet tästä.
 2. Analysoi oma työnkuvasi: listaa kaikki työtehtäväsi siinä järjestyksessä, kuinka paljon aikaa sinulla kuluu niihin. Arvioi jokainen asteikolla —+++ (miinuksia ja plussia) mielekkyyden mukaan. Esimerkiksi:
 • Sähköpostien kahlaaminen +
 • Koulutusmateriaalien tekeminen ++
 • Kouluttaminen +++
 • Tarjouksien tekeminen –
 • Matkalaskujen tekeminen —
 • Blogien kirjoitus +++
 • Myyntitapaamiset +++
 1. Pohdi oma toiveesi, miten saisit enemmän plussia saaneet tehtävät listan kärkipäähän. Miten voisit vähentää miinus-tehtäviä ja lisätä mielekkäitä plus-tehtäviä? Mitä hyötyä siitä olisi työnantajalle?
 2. Keskustele tarvittaessa esihenkilösi kanssa ja hyödynnä listaa kehityskeskusteluissa.
 3. Ole uskollinen sille, että pääset toimimaan vahvuuksiesi ja intohimojesi mukaisesti. Jos pääsääntöisesti et, neuvottele lisää, ja jos se ei onnistu, vaihda työpaikkaa. Sinua odottaa unelmatyö, joka on vahvuuksiesi mukainen.

 

Jos et ole töissä:

 

 1. Tee osaamis- ja vahvuuskartta. Tsekkaa ohjeet tästä. Vastausten perusteella tiedät sinulle sopivimmat tehtävät, joille hakeutua.
 2. Tee muitakin osaamisen tunnistamisen tehtäviä ja harjoituksia. Katso ilmainen video, jossa esittelen työkaluja tarkemmin.
 3. Tee intohimokartta. Mistä kaikesta olet aidosti kiinnostunut? Millaiset asiat, ihmiset ja ilmiöt vetävät sinua puoleensa? Vastausten perusteella tiedät sinulle sopivimmat toimialat, joille hakeutua.
 4. Pohdi itseksesi ja yhdessä uravalmentajan kanssa, mitkä olisivat sinun unelmatyönantajat TOP10.
 5. Tee piilotyönhakukampanja TOP10-kohdeyrityksiin. Miten? Tule mukaan valmennukseen –  7 toimivaa strategiaa piilotyönhakuun ja katso Riikan video Montevistan YouTube kanavalta: Miten piilotyöpaikkoja löydetään, luodaan ja lähestytään.
 6. Allekirjoita työsopimus ja NAUTI!

Syksyllä 2018

Kävelen töistä kotiin Helsingin keskustassa syksyisenä iltana noin klo 20, vuonna 2018. Olen täynnä kiitollisuutta, iloa, energiaa, hyvää oloa ja en voi lakata hymyilemästä. Kohtasin juuri webinaarissa noin 300 valmennettavaa antaen tsemppiä, käytännön työkaluja ja uutta virtaa oman unelmatyön löytämiseen. Spontaani palaute oli huikeaa jo webinaarin lopussa. Tästä oli hyötyä! Tein jälleen jotain todella merkityksellistä! Joku pääsi työurallaan kohti unelmiaan! Joku sai uutta intoa omaan haastavalta tuntuvaan työnhakuunsa!

Yksi salaisuus näiden kahden syksyisen illan välillä on: toisessa työssä en käyttänyt vahvuuksiani, toisessa eli nykyisessä työssäni käytän. Voiko tämä olla näin yksinkertaista? No VOI!

Mene rakas ystävä kohti Sinun vahvuuksia ja käytä niitä rohkeasti, sillä maailma odottaa sitä! Sinun osaamisestasi on hyötyä jollekin muulle. Kun sinä käytät lahjaasi, joku muu ”pelastuu”.

”Jokaisella meistä on merkityksensä ja omat ainutlaatuiset vahvuutensa, joita etsimällä, löytämällä, tekemällä parantaa meidän kaikkien ihmisten elämää. Samalla kun se tekee itsensä onnelliseksi, se on voimaannuttavaa maailmalle.” Manuela Bosco, kirjassa Luova laboratorio.

”Tunnista vahvuutesi

Aseta päämääräsi

Uskalla toimia!”

Tsekkaa myös:

Millaista on työn arki, kun toteuttaa elämäntehtäväänsä? Riikka podcastissa vieraana.

Takaisin työelämään! – kolme keinoa vahvuuksiesi tunnistamiseen

Kirjoittaja:

Riikka Pajunen, Ratkaisukeskeinen uravalmentaja, Montevista Oy:n toimitusjohtaja, onnellisen työelämän rakentaja

Kirjoittaja

,