fbpx

Work goes happy

Blogit

Tule, tule hyvä loma, älä tule paha arki

Kesäisin tulee katseltua rakasta synnyinmaatani ja sen menoa hiukan kaukaisemmasta perspektiivistä ja toki hiukan erilaisella fiiliksellä, sillä meille kaikille tuiki tarpeelliset lomat ja niiden väljyys antavat tilaa hiukan laajemmalle pohdinnalle.

Minua ovat jo vuosikaudet tympineet jokavuotiset ja itseään toistavat artikkelit siitä, miten lomille pitää lähteä, miten siellä pitää olla ja miten sieltä pitää palata takaisin.

Ohjeita löytyy niin lomalle lähtö paniikkin, lomalla oloon kuin lomaltapaluun ahdistukseen.

Jokunen päivä sitten lomaltapaluun ahdistukseen, neuvottiin seuraavien lomien suunnittelemisen aloittaminen jo heti kuluvan loman aikana!?!

Ei helmutti, mietin!

Ajatukseni kävivät ennen kaikkea niissä ihmisissä, jotka aidosti kokevat arjen taakan liian suureksi ja mietin, olisiko heille(kin) parempi, jos me miettisimme, ja ympäri vuoden, miten saada paremmaksi juuri se arki. Ei ne lyhyet lomat. Sillä on toden totta, että ihan liian moni on todella uupunut arkensa haasteista ja tämä näkyy mm. kasvavina mielenterveysongelmina.

Mutta, mutta. Jos koko loma (ohjeiden mukaisesti…) menee siihen, että ensin märehditään sinne lähtöä, sitten palautumista ja jo pitkälti ennen sieltä paluuta arkeen, sen loppumista.

Niin missä ihmeen välissä sitä lomaa ehtii edes oikein viettää? Ja ennen kaikkea nauttia siitä?

Itse pidän pitkän loman kesällä, koska koen sen oman hyvinvointini kannalta äärimmäisen hyödylliseksi. Ja olen suuresti kiitollinen ja etuoikeutettu siitä, että olen voinut monina vuosina näin tehdä. Mutta teen koko vuoden työtä sen eteen, että tämä juuri minulle sopiva balanssi säilyisi. Loma on itselleni juuri se aika jolloin parhaat, sekä arjen että työn kannalta, siis omaan elämääni vaikuttavat oivallukseni syntyvät.

Ne vain tupsahtelevat mieleeni kuin lämpimät ja lempeät kesän vesipisarat. Keveän ja virkistävän painovoiman lailla. Ilman pakkoa ja pakotusta.

Ne ovat myös parhaimpia tuliaisia mitä itselleni voin lomiltani tuoda. Ja uskoisin myös läheisilleni, sekä niille joiden kanssa olen päivittäin vuorovaikutuksessa. Koska me kaikki olemme toisistamme riippuvaisia ja toisiimme vaikuttuvia peilisoluolioita.

Tiedän, että yrittäjän on vaikea täysin irtautua työstään juuri milloinkaan, mutta ajasta ja paikasta voi, ja se on meillä yrittäjillä muuten hyvin paljon omissa käsissä myös arkena.

Sitäpaitsi (tähänkin löytyy ohjeistukset), jos kaikesta hektisyydestään huolimatta nauttii työstään sekä arjestaan ja kokee sen mielekkääksi ja merkitykselliseksi, miksi minun tulisi edes pakottaa omaa mieltäni irti siitä?

Olen täysin vakuuttunut myös siitä, että hyvä loma kypsyy hyvässä arjessa.

And the other way aroud

Parempi arki kypsyy hyvällä lomalla.

 

Mitä ihaninta ja merkityksillisintä syksyä ja arkea kaikille!

Jyri Kansikas, Work goes happy

Kirjoittaja

,