fbpx

Work goes happy

Blogit

Presidenttiehdokas Timo Soini

Suomessa jokaisella on teoriassa mahdollisuus saada hyvät lähtökohdat työelämään. Meillä on ilmainen, maailmanluokkaa oleva peruskoulutus ja monipuolinen jatkokoulutus. Järjestelmä ei ole kuitenkaan täydellinen. Liian moni putoaa kelkasta jo peruskoulun jälkeen. Toiset käyvät läpi koulutusputken loppuun asti, mutta eivät työllisty valmistumisen jälkeen. Liian moni joutuu jo alusta alkaen väärälle raiteelle.

Ironista on, että nekin, jotka käyvät koulut loppuun ja saavat koulutusta vastaavaa työtä, eivät ole tyytyväisiä.
Me suomalaiset olemme ahkeria ja tunnollisia työssämme. Jokainen meistä rakentaa tätä maata työpanoksellaan. Näin ajateltiin ainakin ennen. Viime vuosina työelämä on käynyt läpi suurta murrosta. Ennen varmana pidetyt työpaikat eivät olekaan enää varmoja. YT-neuvottelut vilahtavat tuon tuosta otsikoissa. Monen huoli tuntuu olevan se, että työpaikkoja valuu Kiinaan ja Intiaan ja ties minne. Suomalainen ei voi olla enää varma työpaikkansa säilyvyydestä. Tässä ilmapiirissä usealta motivaatio loppuu.
Työhyvinvointi ei ole yhdestä tai kahdesta jutusta kiinni. Siihen vaikuttaa niin työn sisältö, työkaverit, esimiehet, palkkaus, olosuhteet kotona sekä oma terveydentila. Nämä asiat yhdessä muodostavat sen ilmapiirin, ”fiiliksen” jossa työtä tehdään. Työltä vaaditaan mielekkyyttä ja sen pitää antaa sisältöä elämään. Parhaimmillaan se herättää tekijässään intohimon tehdä juuri omaa työtään, johon valmiudet on hankittu. Ihan oikeutettuja vaatimuksia. Vietämmehän yleensä elämästämme suurimman osan työpaikalla.
Olennaista on, että emme luokittele julkisesti töitä eri kastiin. Lääkärin panos on aivan yhtä tärkeä kuin siistijän työ tässä yhteiskunnassa. Työpaikan sisällä arvostuksen pitää näkyä ja tuntua, ja sen pitää olla aitoa. Varhaiseläkkeelle lähtöä halutaan hillitä. Ihmisten toivotaan pysyvän työelämässä lakisääteiseen eläkeikään asti.
Jokainen voi omalla panoksellaan vaikuttaa siihen, kuinka suomalaisilla työpaikoilla hyvinvointi jaksaa. Voimme aloittaa nyt! Kiitä työtoveria hyvin suoritetusta työstä. Muista kiittää pomoasi, jos hän mielestäsi sen ansaitsee. Huolehdi omasta kunnostasi ja ravinnostasi. Näillä on valtava vaikutus siihen, kuinka jaksamme työtämme tehdä. Ja ennen kaikkea jokaisen pitää arvostaa omaa työtään.
Työhyvinvointi on paljon enemmän kuin kaksi tärkeätä sanaa yhdessä – tehkäämme siitä yhdessä kantava käsite menestykseen.
Timo Soini

Kirjoittaja

,