fbpx

Work goes happy

Blogit

Parempaa muistia etsimässä

Käsi ylös: kuinka monella on mielestään hyvä muisti? Tavallisesti yleisössä nousee yksi tai kaksi napakkaa kättä, muut pitävät kämmenet visusti sylissä. Kysytäänpä sitten, kuinka moni kokee muistinsa temppuilevan enemmän kuin tarpeen. Ja kas, koko porukka viuhtoo innokkaasti virnistellen käsiään ilmassa.

Muisti huolestuttaa, ja unohtelu on tuttu vitsien aihe. ”Tää on nyt varmaan sitä dementiaa”, naureskellaan kahvipöydässä, kun avaimet jäivät taas kotiin ja kännykkä yöpöydälle. Arkisille muistimokille voikin hihitellä, sillä niitä sattuu aivan kaikille.

Päivittäiset unohtelut selittyvät useimmiten keskittymiskyvyn rajallisuudella. Kun yrittää tehdä kolmea asiaa yhtä aikaa, aivot kuormittuvat eikä mieleen painu kaikkea ympärillä olevaa. Jos selaa sähköposteja kesken kokouksen, jää väkisinkin asioita tallentumatta. Multitaskaamista suosivassa yhteiskunnassa aivot laahaavat pahasti kehityksestä jäljessä – ne kun eivät pysty kuin yhteen asiaan kerrallaan. Ja hyvä niin!

Onneksi kaikkea sitä informaatiomäärää, jolla aivoja päivittäin ruokitaan, ei tarvitse muistaa. Ole siis armollinen muistillesi, sillä se yrittää aivan varmasti parhaansa. Ja on usein paljon fiksumpi kuin tietoa ahnehtiva mieli.

Eli maailman paras muistiohje? Keskity ja rauhoitu, kuuntele ja katsele, hengitä syvään ja anna ajatuksille aikaa. Muistat kyllä sen, mihin olet paneutunut – ainakin muistivihjeiden avulla tai pienen pohdintatuokion jälkeen.

Jäikö muistiasiat vielä kaihertamaan? Ota muisti reilusti puheeksi työterveyslääkärin kanssa, soita lähimpään muistiyhdistykseen tai tule tapaamaan meitä muistiklinikalle Work Goes Happy -tapahtumassa Helsingissä 1.4.2014!

Heidi Härmä, asiantuntija

heidi.harma@muistiliitto.fi

www.muistiliitto.fi

Kirjoittaja

,