fbpx

Work goes happy

Blogit

Onnellinen työntekijä on tuottavampi!

“Tärkein yksittäinen menestystekijä moderneissa yrityksissä on onnellinen ja sitoutunut henkilöstö.” Näin väittää Sean Achor tiedenäyttöön pohjautuen kirjassaan The Happiness Advantage.

Esimerkkejä onnellisuuden vaikutuksista:

– “Onnellisen työntekijän tehokkuus kasvaa 20 %.” (1)

– “Myyjän onnellisuus lisää myyntejä 37 %.” (2)

– “Onnelliset työntekijät käyttävät työaikansa tehokkaammin ja saavat enemmän tehtyä kuitenkaan heikentämättä työn laatua.” (3)

– Vuodesta 1998 vuoteen 2005 Fortunen “100 parasta työpaikkaa” listalla olevien osakkeiden hinnat nousivat 14 % vuodessa, kun markkinan keskiarvo oli 6 %. (4)

Useiden tutkimusten mukaan myös onnellisuus ja terveys kulkevat käsi kädessä. Joko niin, että onnellisuuden tulkitaan lisäävän terveyttä tai ehkä useammin niin, että terveys lisää onnellisuutta. (5)

Itse katselen maailmaa hyvinvointivalmentajan linssien läpi. Siksi omaan työkalupakkiin kuuluvat keinot lisätä onnellisuutta ovat terveyden peruspilarit; liike, uni, ravinto ja stressinhallinta.

Tutkittuja keinoja lisätä terveyttä ja onnellisuutta:

1) Liike: Kestävyyskunnon, voiman ja toiminnallisuuden paraneminen on yhteydessä parempaan mielialaan ja yleiseen hyvinvointiin. Fyysinen aktiivisuus lisää myös omaa uskoa erilaisista tilanteista selviämiseen.

Onko sinulla mukana arjessa esimerkiksi kävely, salitreeni tai pallopelit?

2) Uni: Huonot unet vaikuttavat mielialaan, ja unettomuus ja masennus liittyvätkin usein toisiinsa.

Unta voi parantaa monin elämämalla.

Uni on itselleni rakas ja läheinen asia, koska nukuin aikaisemmin tosi huonosti ja yhdessä vaiheessa söin lääkkeitäkin sen takia. Nykyään priorisoin unta ja teen asioita, jotka saavat minut nukkumaan paremmin. Useimpina öinä uneni on nykyään hyvää. Sillä on valtava vaikutus mielialaan!

3) Ravinto: Tutkimuksissa havaitaan yhteys onnellisuudella ja kasvisten ja hedelmien syömisellä. Kasvisten ja hedelmien syömisellä on myös yhteys terveyteen.

Helpot tavat lisätä kasvisten syöntiä päivän aikana: salaattia lounaalla, hedelmä välipalaksi ja juureksia tai muita kasviksia iltaruuan yhteydessä.

4) Stressinhallinta: Tähän on jokaisella löydettävissä omat, itselleen sopiva keinot. Ainakin seuraavat keinot ovat tutkitusti tehokkaita:
– Luonnossa ajan viettäminen. Esimerkiksi kevyt iltakävely lähimetsässä tai puistossa
– Meditaatio voi säännöllisesti harjoitettuna lisätä onnellisuutta. Lisäksi se auttaa käsittelemään stressiä ja usein myös parantaa unta.
– Kiitollisuuden harjoittaminen. Esimerkiksi kirjoita ennen nukkumaan käymistä ylös kolme asiaa, joista olit tänä päivänä kiitollinen. Suosittelen kokeilemaan, tämä voi muuttaa mielentilan hetkessä positiiviseksi!

Terveet ihmiset ovat onnellisia. Ja onnelliset ihmiset ovat tehokkaita töissä. Pidetään siksi yhdessä huolta terveyden tukemisesta myös työpaikoilla.

Jaakko Savolahti

Missiona hyvinvointi – lisää terveyttä, onnellisuutta ja iloa yrityksiin
CEO, Tuottava Terveys

(1) http://www.smf.co.uk/wp-content/uploads/2015/10/Social-Market-Foundation-Publication-Briefing-CAGE-4-Are-happy-workers-more-productive-281015.pdf#page=9

(2) https://hbr.org/2011/06/the-happiness-dividend

(3) https://warwick.ac.uk/newsandevents/pressreleases/new_study_shows/

(4) https://www.forbes.com/sites/stevecooper/2012/07/30/make-more-money-by-making-your-employees-happy/#7a04ddf95266

(5) https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(15)01087-9/fulltext

Kirjoittaja

Jaakko Savolahti, CEO, Tuottava Terveys