fbpx

Work goes happy

Blogit

Oletko joskus ihmetellyt muiden tapaa toimia? – 9 erilaista tapaa pyrkiä parhaaseen lopputulokseen

Oletko joskus ihmetellyt muiden tapaa toimia? Kärsinyt toisen tavasta kommunikoida tai olla vuorovaikutuksessa?  Tai jopa pyrkinyt välttelemään yhteistyötä jonkun kanssa, koska ette vain löydä yhteistä säveltä?

Me kuvittelemme kaikkien toimivan samalla logiikalla kuin itse toimimme. Mutta näin ei ole, toimintatapamme saattavat olla hyvinkin erilaisia.  Vuorovaikutuksessa sopan saa aikaiseksi nimenomaan ihmisten erilaisuus. Enneagrammi-persoonallisuusmalli kuvaa yhdeksää hyvin erilaista, mutta yhtä upeaa tyyppiä, joista jokaisella on oma, automaattinen tapansa toimia, selviytyä sekä suhtautua muihin ja maailmaan. Ja jokainen pyrkii omaan parhaaseen lopputulokseen omasta tyyppinsä logiikasta käsin.

9 erilaista tapaa pyrkiä parhaaseen lopputulokseen

  1. Ihanteilleen ja periaatteilleen uskolliset ykköset pyrkivät virheettömyydellä täydellisyyteen, joka on heille ainoa ja paras mahdollinen lopputulos.
  2. Lämpimille ja ihmisläheisille kakkosille tärkeintä on olla avulias ja ystävällinen. Paras mahdollinen lopputulos on, että muiden tarpeet on onnistuttu täyttämään jo ennen kuin niitä on edes ilmaistu – tai edes itse tajuttu.
  3. Aikaansaavat kolmoset pyrkivät saavuttamaan parhaan lopputuloksen – muihin verrattuna – mahdollisimman nopeasti, tehokkaasti ja menestyksekkäästi.
  4. Luovat ja ilmaisuvoimaiset neloset pyrkivät erottautumalla luomaan mahdollisimman yksilöllisen ja ainutlaatuisen lopputuloksen.
  5. Objektiivisten ja älyllisten viitosten mielestä parhaaseen, järkevään lopputulokseen päästään vain kunnolla asioihin perehtymällä ja niitä riittävästi analysoimalla ja pohtimalla.
  6. Uskolliset ja sitoutuneet kuutoset pyrkivät parhaaseen lopputulokseen eli luotettavuuden ja turvallisuuden varmistamiseen varautumalla ihan kaikkeen, ja varsinkin pahimpaan.
  7. Eloisat ja energiset seiskat pyrkivät iloisuudellaan ja positiivisuudellaan mahdollisimman kivaan ja hauskaan tekemiseen, joka heille on parhautta, myös lopputuloksen kannalta.
  8. Voimakastahtoisille ja määrätietoisille kaseille paras lopputulos on, kun jokainen seisoo vahvasti omilla jaloillaan, tekee osuutensa ja kantaa vastuunsa kiertelemättä ja kaartelematta.
  9. Leppoiset ja hyväntahtoiset ysit pyrkivät sopeutumalla ja rauhaa ylläpitämällä kohti parasta lopputulosta, joka heille on sopuisuutta, harmoniaa ja yhteisymmärrystä.

Ei siis ole ihme, ettemme välillä ymmärrä toistemme tapoja toimia. Tai että tulemme matkan varrella tahattomasti kolhineeksi tai ärsyttäneeksi muita. Kuitenkin jokaisen toimintalogiikka on yhtä hyvä. Vai jättäisitkö toiminnastanne pois virheettömyyden? Ystävällisyyden? Aikaansaavuuden? Yksilöllisyyden? Perehtyneisyyden? Luotettavuuden? Positiivisuuden? Vastuullisuuden? Tai sopuisuuden? Kaikkia yhdeksää toimintatapaa tarvitaan aidosti hyvin toimivassa työyhteisössä.

Avaimena erilaisuuden arvostamiseen ja muiden ymmärtämiseen on itsensä tunteminen ja oman automaattisen tapansa tiedostaminen. Oma toimintatapa voi joissain tilanteissa olla se paras tapa toimia, mutta jossakin toisessa tilanteessa se ei vie laisinkaan kohti haluttua lopputulosta. Esimerkiksi minun automaattisin tyylini on olla mahdollisimman tehokas. Se on loistava toimintatapa tavoitteiden saavuttamisessa, mutta todella surkea ihmissuhteissa. Olen nopealla ja tehokkaalla ratkaisujen tarjoamisella aiheuttanut ystävälleni paljon pahaa mieltä, kun hän on vain kaivannut kuuntelua ja myötätuntoa.

Mutta kun tiedostaa oman tyyppinsä, voi vapautua automaattisen toimintatapansa vankilasta ja viisaasti valita kuhunkin tilanteeseen parhaiten toimivat tavat. Samalla oivaltaa, miten myös muut ovat oman automaatioidensa vankeja. Omalla logiikallaan he kuitenkin aina pyrkivät kohti parasta mahdollista lopputulosta. Ymmärrys itseämme ja toisiamme kohtaan tekee vuorovaikutuksesta vaivattomampaa, mikä omalta osaltaan lisää onnellisempaa oloa työyhteisössä.

Auli Malimaa
MB-Onnellisuusvalmentaja ja
Elämäntaidon valmentaja
EIF-Enneagrammiohjaaja
FM

Kirjoittaja

Auli Malimaa, MB-Onnellisuusvalmentaja ja Elämäntaidon valmentaja, EIF-Enneagrammiohjaaja, FM