fbpx

Work goes happy

Blogit

Neljä asiaa, jotka vaikuttavat suolistosi bakteerikantaan ja vaikuttavat aivojesi toimintaan

Hyvän bakteerikannan merkitys aivotoiminnalle on kiistaton – suolisto on toiset aivot.  Terveellinen ruokavalio pitää bakteerikannan hyvänä, mutta tämä on kuitenkin vain osatotuus. Bakteerit ovat herkkiä otuksia, joiden hyvinvointiin vaikuttavat monet asiat tekemisissämme ja ympäristössämme. Näillä neljällä keinolla saat paremman bakteerikannan.

  1. Stressi

Bakteeritkin stressaantuvat, kun ”isäntä” stressaantuu. Tutkimukset osoittavat, että pitkäaikainen stressitila yksipuolistaa ja heikentää suoliston bakteerikantaa.

Aina emme voi poistaa stressin aiheuttajaa, mutta voimme hallita sitä paremmin. Lyhyetkin mindfullness- tauot, rauhalliset hengitykset työpöydän ääressä tai odotellessa punaisissa valoissa, sekä piipahdus ulkona työpäivän aikana auttavat laskemaan stressihormonien tasoa. Meditaatio, eli ”ajatuksetta istuminen” on tehokasta mielen rauhoittamiseksi ja selkeyden löytämiseksi. Luonnossa liikkuminen on tehokas stressin lievittäjä ja vahvistaa tutkitusti muutenkin suoliston bakteerikantaa.

Helppo hengitysharjoitus: istu ryhdikkäästi työtuolin etuosassa. Laske kädet reisien päälle ja rentouta niska ja hartiat. Sulje ja rentouta silmät, niin suljet pois ulkoisia ärsykkeitä. Hengitä koko ajan nenän kautta. Ensin 4 laskien sisään. Sen jälkeen pidätä hetki hengitystäsi, mielellään 2 – 4 laskien. Hengitä hitaasti 7 laskien ulos. Pidä taas tauko 2 – 4 laskien. Jatka, kunnes tunnet rauhoittuvasi.

  1. Pureskelu

Oletko kiinnittänyt huomiota siihen, miten syöt? Oletko nopea syöjä? Syötkö työpöydän ääressä? Keskitytkö pureskeluun ja ruuan makuun? Pureskelu on hyvän ruuan sulamisen edellytys. Kiireessä tai stressaantuneena syöminen voi olla lähtölaukaus närästys- tai refluksioireille, jotka kehittyvät pidemmän ajan kuluessa. Huonosti pureskeltu ruoka myös heikentää pidemmän päälle suoliston bakteerikantaa.

Tee näin: Varaa ruokailulle riittävästi aikaa ja siirrä viestimet sivuun ruokailun ajaksi. Pureskele pitkään jokaista suupalaa. Näin ruuansulatusjärjestelmäsi ehtii mukaan, ruokasi sulaa hyvin ja siinä olevat ravintoaineet pääsevät hyödyttämään kehoasi.

Valitse kuitupitoista ruokaa, joka vaatii pureskelua enemmän. Esimerkiksi juurekset ja kaaliraaste vaativat enemmän pureskelua ja sisältävät enemmän kuituja kuin salaatti. Täysjyväruisleipä vaatii enemmän pureskelua kuin valkoinen leipä ja niin edelleen. Suolistobakteerit elävät kuiduista, syöt siis myös niitä varten. Palkaksi ne valmistavat lyhytketjuisia rasvahappoja, jotka pitävät suolen kunnossa.

  1. Vältä keinotekoisia makeutusaineita

Sen lisäksi, että keinotekoisten makeutusaineiden on todettu lisäävän painoa, ne yksipuolistavat suoliston bakteerikantaa. Monipuolinen bakteerikanta taas merkitsee hyvää aivotoiminnalle ja mielialalle, puhumattakaan muista terveysvaikutuksista.

  1. Harkitse näitä

Suoliston bakteerit reagoivat herkästi niille vieraisiin kemikaaleihin. Jos tarvitset happosalpaaja- lääkkeitä (salpaavat mahalaukun tuottamaa mahahapon tuotantoa) koita muuttaa ruokavaliosi niin, että voit lopettaa lääkkeiden käytön. Niiden on nimittäin todettu heikentävän suoliston bakteerikantaa. Tämä taas heikentää vähitellen ravinnon sulamista, joka taas aiheuttaa lisää närästystä ja refluksivaivoja. Mahan hapot ovat tärkeitä ruuan kunnollisen sulamisen lisäksi hivenaineiden imeytymiselle. Esimerkiksi kalsiumin imeytyminen vaatii riittävästi mahahappoja.

Vältä antibioottikuureja viimeiseen asti. Yhdestä kuurista toipuminen voi viedä bakteerikannaltasi kaksikin vuotta. Jos joudut ottamaan kuurin kaikesta huolimatta, syö pitkään tehokkaita probiootteja eli maitohappobakteereita kapseleina tai jauhemuodossa.

Katsasta kotisi ja kosmetiikkasi kemikaalit. Monesti on helppo korvata monia kemikaaleja sisältävät tuotteet luonnollisemmilla vaihtoehdoilla. Suoliston bakteerikanta kiittää ja sinä ja suolistosi voitte entistä paremmin.

Annika Havaste, FLT ravintovalmentajana®

 

Kirjoittaja

,