fbpx

Work goes happy

Blogit

Muisti pätkii! Nytkö se vanhuus sitten iski?

Muisti nousee räväkästi otsikoihin nykyisin lähes päivittäin. Muistista puhutaan paljon, mikä on tietysti positiivista. Kenties ihmiset huolehtivat aivoistaan ja muististaan paremmin, kun ymmärtävät elämäntapojen merkityksen aivojen tulevaisuudelle. Ehkä tutkimuksiin hakeudutaan rivakammin, kun tiedetään, että oireilevaan muistiin voi saada helpotusta.
Muistin heikkenemisellä myös pelotellaan. Etenevä muistisairaus jopa 10 000 työikäisellä suomalaisella! Liiallinen
kuormitus heikentää muistia! Muisti takkuilee jo lukioiässä! Tupakoivilla keski-ikäisillä moninkertainen muistisairauden riski! Joka päivä 36 suomalaista sairastuu etenevään muistisairauteen!
On toki hyvä, että asioista puhutaan – rehdisti ja niiden oikeilla nimillä. Unohtaminen ja satunnaiset muistioireet ovat kuitenkin normaaleja ja niitä esiintyy jokaisella. Muistisairauden riskiäkin voi itse pienentää. Hyvät valinnat hellivät aivoja ja pitävät muistin virkeänä:
  • Nuku riittävästi – mutta älä liikaa: 7-8 tuntia yössä on useimmille sopivasti
  • Vaihtele muutenkin levon ja kuormituksen välillä: jos aivot raksuttavat tuplateholla töissä, eivät ne todennäköisesti kaipaa haasteita enää iltasella
  • Sulje tietokone ja televisio ja nauti silloin tällöin pelkästä hiljaisuudesta
  • Syö monipuolisesti ja liiku säännöllisesti
  • Huolehdi verenpaineesta ja kolesterolista sekä pidä paino kurissa
  • Suojaa pää päihteiltä ja kolhuilta
  • Tapaa ystäviä, harrasta kulttuuria, tee asioita joista saat mielihyvää
Kun muisti reistailee työiässä, on syynä vain harvoin etenevä muistisairaus. Yleisimmin kyse on yksinkertaisesti
siitä, ettei paukkuja ja siten keskittymiskykyä riitä kaikkeen. Rauhoittuminen ja yhteen asiaan keskittyminen auttaa. Taustalta voi löytyä myös esimerkiksi liiallista työstressiä, univaikeuksia tai turhan runsasta päihteiden käyttöä. Kun syihin puututaan, toimii muistikin taas.
Turhasta ei siis kannata huolestua, mutta yksin ei muistihuolien kanssa kannata jäädä. Ota muisti puheeksi työterveyslääkärin kanssa, soita lähimpään muistiyhdistykseen tai tule juttelemaan kanssamme Work Goes Happy -tapahtumassa Helsingissä!
www.muistiliitto.fi
heidi.harma@muistiliitto.fi

Kirjoittaja

,