fbpx

Work goes happy

Blogit

Miten voisin voisin ottaa stressini hallintaan ja tartuttaa hyvää oloa muillekin?

Viime viikolla Psychology today -lehti kirjoitti, että kymmenen vuoden mittausjaksolla yhdysvaltalaiset ovat saavuttaneet ennätyksensä stressin kokemisessa ja nousu edellisvuodesta oli merkittävä. Suomessa vastaavaa tutkimustietoa ei taida olla saatavilla, mutta tuntuma on, ettei elämä Suomessakaan aivan stressitöntä ole.

Stressi näkyy työpaikoilla ja kodeissamme monella tavalla ja vaikuttaa niin terveyteemme kuin ihmissuhteisiinkin. Jokainen meistä kokee stressiä eri tavalla. Toinen stressaantuu kiireisestä aikataulusta ja keskeytyksistä työpäivässä. Toinen taas jännittää sosiaalisia tilanteita ja stressaa viikkokaupalla tulevasta presentaatiostaan. Ehkä sinä juuri sytyt kiireestä tai esiintymisestä ja sinun voi olla vaikea samaistua jännittäjän stressiin. On hyvä oivaltaa, että olemme jokainen erilaisia, mielenkiintoisia yksilöitä ja myös tapamme ja syymme kokea stressiä ovat hyvin yksilöllisiä.

Työhyvinvoinnin näkökulmasta liiallinen pitkittynyt stressi näyttelee olennaista roolia. Olipa kyse hyvästä johtajuudesta, tuottavuudesta, innovointikyvystä, muutoshalukkuudesta tai myötätunnosta työpaikalla, yhteinen nimittäjä onnistumiselle tai epäonnistumiselle on stressi. Stressaantunut johtaja ei jaksa olla läsnä ja kuunnella saati antaa rakentavaa palautetta tai kommunikoida riittävästi. Stressaantuneena tuottavuutemme ei ole parhaalla mahdollisella tasolla – tunnemme tekevämme kovasti, mutta tulosta ei synny. Stressi vie terää myös innovaatiokyvyltä, sillä aivomme eivät yksinkertaisesti toimi täydellä potentiaalillaan mitä ideointiin ja flow-tilaan tulee. Stressaantuneena emme myöskään jaksa olla myötätuntoisia kanssakulkijoitamme kohtaan ja tämä kiristää työpaikan ihmissuhteita ja vaikuttaa omalta osaltaan myös tuottavuuteen.

Otamme stressin ja kiireen helposti annettuna ja koemme, että meillä ei ole juurikaan vaikutusmahdollisuuksia. Tosiasiassa voimme tehdä stressin vähentämisen eteen paljonkin ja vieläpä ihan itse. Kun käännämme stressaavissa tilanteissa huomion itsemme ulkopuolisista asioista sisään itseemme, voimme ottaa ohjat käsiimme stressimme suhteen. Jos kiinnitämme huomiomme asioihin, joihin emme voi vaikuttaa, stressitasot eivät ainakaan laske. Jos taas keskitymme asioihin, joihin voimme vaikuttaa ja huomaamme edes muutosta niissä, hyvinvointimme kohenee. Minä voin tartuttaa stressiä työpaikalla, mutta yhtä lailla voin tartuttaa myös hyvää oloa, innostusta ja jaksamista!

Tiedämme, että onnellinen ihminen on tuottava, hyvinvoiva ja myötätuntoinen, mutta kuinka sitten tulla stressittömmämmäksi ja onnellisemmaksi?  Stressin vähenemisen kannalta olennaisinta on tunnistaa omat kipupisteensä – mistä asioista juuri minä stressaan? Mikä saa minut reagoimaan niin kuin reagoin? Mikä oma uskomukseni ja reagointimallini saa minut uupumaan tai kiukustumaan kollegalleni? Onko jatkuva riittämättömyydentunteeni peräisin jo kenties lapsuudenkokemuksistani eikä sittenkään uuden esimieheni toimintatavasta? Kun oivallat oman stressisi syitä, alat ymmärtää itseäsi ja omia kaavojasi paremmin voit suhtautua itseesi myötätuntoisemmin ja stressisi vähenee. Saatat jopa huomata, että pahin piiskurisi työpaikalla oletkin sinä itse.

Mitä sinä voit tehdä tänään, jotta stressitasosi laskisi ja voisit paremmin niin työpaikalla kuin työpäivän jälkeen? Kiinnitä huomiota palautumiseesi. Pidä minitaukoja työpäivän aikana. Usein seuraavan päivän jaksamisen kannalta olennaista on se, mitä teet klo 17-22 välisenä aikana. Huolehdi myös riittävästä unesta.

Muista hengittää. Syvään hengittäminen on erittäin tehokas tapa laskea stressiä. Kiinnitä huomiota hengitykseesi työpäivän aikana säännöllisesti. Päätä vaikka pitää kolmen minuutin hengittelyhetki ennen palaveria.

Kiinnitä huomiota omiin reagointimalleihisi ja niiden syntysyihin. Arvosteleva kollegasi saattaa laukaista sinussa alitajuisen reaktion, joka on peräisin vaikka ala-asteen opettajastasi, joka nolasi sinut arvostelullaan.

Ota käyttöön jokin helppo ja tehokas stressinhallintatyökalu, jota käytät yhtä säännöllisesti kuin hammasharjaasi. Kun stressin päivittäisestä hoitamisesta tulee tapa, huomaat sen vaikutukset kaikilla elämäsi osa-alueilla. Kahta työkalua voit kokeilla  Work Goes Happy -tapahtuman päälavalla klo 15.20, tervetuloa!

https://www.psychologytoday.com/blog/the-mindful-self-express/201702/americans-just-broke-new-record-stress-and-anxiety?utm_content=bufferd991f&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

Miia Huitti, sertifioitu stressinhoitovalmentaja. certified healing codes coach

Kirjoittaja

,