fbpx

Work goes happy

Blogit

Mitä tekemistä vatsalla on työn tekemisen kanssa?

Kun vatsassa on rauha, on helppo keskittyä olennaiseen. Suolistobakteeristo vaikuttaa myös tunteisiin, reagointitapaan ja keskittymiskykyyn, kertoo uusin tutkimustieto. Yli puoli miljoonaa suomalaista kärsii elämänlaatua ja työtehoa alentavista oireista.

 Suoliston ongelmat ovat iso tekijä sairastavuudessa

Noin 500 000 suomalaista omaa ärtyneen suolen diagnoosin. Se tarkoittaa kipuja, vessassa ramppaamista, usein myös väsymystä ja jopa masennusta. Ja tämän lisäksi tulevat diagnosoimattomat tapaukset ja muut lievemmin tai vakavammin suoliston oireista kärsivät.

Kyse on isosta kansanterveydellisestä asiasta, joka merkitsee myös suuria taloudellisia menetyksiä työstä poissaoloina ja tehottomana ajankäyttönä.

Moni työstä poissaolo johtuu oireilevasta vatsasta, jota ei millään keinolla saa rauhoittumaan.  Nykyisen ruokabloggarin ja keittokirjailijan Pauliina Tervon kymmenet sairaspäivät kuluivat vessassa rampaten ja yrittäen hallita vatsakramppeja. Näin kului vuosikaudet, kunnes hän löysi avun ruokavaliosta.

 Mikä parantaa suoliston oireilun?

Suurimmassa osassa tapauksia ruokavalio on ainoa apu. Lääkettä ei ärtyneen suolen ongelmaan ole. On siis opeteltava syömään niin, että oireet vähitellen helpottuvat.  Tiedon tarve on suuri. Tietokaan ei aina yksinään auta, on saatava opastusta ja tukea. Tällaista ei terveydenhuoltomme nykyisin tarjoa.

Tiesitkö tämän suoliston merkityksestä terveydelle ja aivotoiminnalle?

Suoliston rooli terveyden ylläpidossa on arvaamattoman suuri ja perustavaa laatua. Suolistossahan ravinto lopullisesti pilkkoutuu eli ”sulaa” ja myös imeytyy.

Entä jos tämä prosessi ei sujukaan kuten pitäisi? Vatsa alkaa oireilla ja ravintoaineet eivät imeydykään. Vähitellen tulee lieviä mutta kuitenkin kehon toimintoihin vaikuttavia puutoksia ravintoaineista:  esimerkiksi vitamiineista, hivenaineista ja rasvahapoista.

Suolistossa asustaa myös puolentoista kilon bakteerimassa 

Suolistobakteeristo auttaa ruuan sulamisessa, peittoaa haitallisia bakteereita ja ylläpitää immuniteettia. Joillain bakteerikannoilla on myös yllättävän paljon yhteyttä ihmisen reagointitapaan ja mielentilaan. Eräässä tutkimuksessa koehenkilöt reagoivat eri tavoin ahdistaviin kuviin syötyään kuukauden ajan tiettyä probiootti- eli maitohappobakteerilisää.

 Miksi suolisto voi mennä huonoon kuntoon?

Suolistobakteeristo on altis heikentymään antibioottikuurien, lääkkeiden, huonon ruokavalion, liian sokerin ja kuiduttoman ruuan sekä stressin seurauksena. Ja näitä tekijöitähän nykymaailmassa riittää.

Myös ikä tai vaikkapa jatkuva stressi voi aiheuttaa ruuan sulamisen heikentymistä, joka sitten johtaa ruoka-aineyliherkkyyksiin ja bakteerikannan heikentymiseen. Kierre on valmis.

Mitä haittaa on muulle terveydelle, jos suolisto voi huonosti?

Ihminen voi huomata, että on jatkuvasti väsynyt, voi masentaa ja ajatus tökkii. Vatsa on turvoksissa ja voi olla jopa kipeä. Suoli toimii liikaa tai liian harvoin. Ihottumat ja kolotukset voivat vaivata.  Sen takia kaikkia sairauksiakin hoidettaessa pitäisi hoitaa ensin suolisto kuntoon.4

Suolistoahan sanotaan toisiksi aivoiksi. Suolisto ja aivot kommunikoivat molempiin suuntiin ja jos suolisto on kuralla niin vireys ja aivotoiminta heikentyvät, olo voi olla ärtyisä ja huolestunut.

Miten suolistoaan voi hoitaa?

Hyvälaatuinen, kuitupitoinen ruokavalio on tärkeä. Lisäksi voi käyttää probiootteja ja syödä maitohappokäytettyjä ruokia: jugurtteja, hapankaalia, kefiiriä ynnä muita vastaavia. Stressin vähentäminen on tärkeää, sillä stressi stressaa myös suolistobakteeriston ja heikentää ruuan sulamista. On tärkeä syödä säännöllisesti ja rauhassa   -ei kiiressä hotkien esimerkiksi autossa tai työpöydän ääressä. Jos suolisto on jo sekaisin voidaan tarvita joksikin aikaa erityistä suolistoa hellivää ruokavaliota, josta on karsittu huonosti sulavat ruoka-aineet ja lisätty tervehdyttäviä ruokia.

Entä ne aivot, mitä niille pitää syöttää?

Aivojen kannalta myös ravinnolla on iso merkitys.  Aivot kaipaavat ennen kaikkea hyvälaatuista rasvaa. Sen lisäksi vitamiinien ja hivenaineiden saannilla on valtava merkitys oppimiseen ja kognitiivisiin kykyihin. Tästä on valtavasti tutkimusta. Esimerkiksi öljyistä ja pähkinöistä saatava E-vitamiini on todella tärkeä suoja-aine, mutta moni välttelee rasvoja tai syö lähinnä heikkolaatuisia rasvoja. Marjat ovat superravintoa aivoille, niitä ja erilaisia vihreitä vihanneksia kannattaa lisätä jokaiseen päivään.

Puhun tästä aiheesta Work Goes Happy – messuilla 15.3.2016. Tule kuuntelemaan mielenkiintoista tietoa suolistosta, sen hoidosta ruokavaliolla ja yhteydestä mieleen ja aivoihin.

 

 

Kirjoittaja

,