fbpx

Work goes happy

Blogit

Mikä on elämän tarkoitus?

Tosi kliseinen kysymys, mutta silti varmaan jokainen on sitä omalla kohdallaan joskus pohtinut. Nyt uuden vuoden aluksi tehdään lupauksia ja suunnitelmia, tavoitteena… niin, mikä? Onni, ilo, status, raha, ulkomaanmatka, uusi työ, uusi partneri… Oletko miettinyt, mikä sinun tavoitteesi on ja mikä sinun tekemistäsi ohjaa? Vain konkreettiset tavoitteet tiedostamalla voimme ne saavuttaa. Ja silloin myös suunnitelman teko tavoitteeseen pääsemiseksi on mahdollista tehdä.

Suuri osa ihmisistä nimeää elämän tarkoitukseksi onnen ja se onkin hieno tarkoitus. Kuinka sitten onnellisuus saavutetaan ja mitä on onni? Ne ovat hyvin henkilökohtaisia asioita. Eräs suomalainen professori on mielestäni sanonut hienosti, että onni syntyy, kun tunnistaa kuka on sekä ne asiat, mitkä tuovat itselle rakkautta.

Tutustu itseesi ja rakasta itseäsi

Uskon itsetuntemuksen olevan hyvin olennainen asia, sillä kun tunnet itsesi, voit valita elämääsi asioita, jotka eivät ole ristiriidassa itsesi kanssa. Voit luoda itsellesi ympäristön, joka tukee sinua parhaiten. Tuntemalla itsensä on myös vahvempi ottamaan vastaan iskuja ja silti seisomaan omilla jaloillaan. Itsensä tuntevat ihmiset ovat varmoja, empaattisia ja kärsivät harvoin kateudesta.

Entä sitten ne asiat, jotka tuottavat rakkautta? Niitä voi olla vaikea tunnistaa, mutta yleensä meillä on ainakin joku käsitys asioista. Ja kuten kaikkea, tätäkin voi harjoitella. Onnen kokemista voi harjoitella ja esim. kiitollisuutta voi harjoituksilla lisätä. Kun löytää ne asiat, mitkä tuottavat itselle rakkautta ja lisää niitä elämäänsä, uskon tämän lisäävän henkilökohtaista onnen tunnetta merkittävästi. Niin, ja ehdottoman tärkeää on myös rakastaa itseään.

Muiden auttaminen lisää onnellisuutta

Kun itsellä on hyvä olla, on mahdollista tuottaa myös muille hyvää ja tutkimusten mukaan ne ihmiset, jotka auttavat toisia, kokevat itsensä keskimäärin muita onnellisemmiksi. Tässä on jo yksi suuri syy pitää huolta itsestään, sillä siten ei vaikuta vain itseensä, vaan myös muihin ihmisiin ympärillään. Ja tästä voi parhaimmillaan muodostua suuri, positiivinen kierre.

Itse omassa elämässäni olen pohtinut näitä asioita paljon. Teen kiitollisuusharjoituksia ja olen oppinut tunnistamaan ne asiat, mitkä tuottavat minulle rakkautta. Lisäksi olen käyttänyt runsaasti aikaa itseeni tutustumiseen, asioiden käsittelyyn ja mielen kehittämiseen. Opiskelen lisää, ymmärtääkseni itseäni ja muita paremmin. Päästäkseni eteenpäin ja keskittyäkseni olennaiseen. Teen päivittäin kiitollisuusharjoituksia, muita mieltä kehittäviä harjoituksia ja pidän hyvää huolta terveydestäni.

Valitse onnellisuus

Tiede-lehti listasi onnellisuuteen vaikuttavia asioita ja listalla olivat mm. onnelliset aivot (eli aivojen käyttäminen ja harjoittaminen), hyvä terveys, mieluinen työ ja muiden auttaminen. Nämä ovat kaikki asioita, joihin voimme itse vaikuttaa. Itse uskon, että siinä mielessä ihminen on oman onnensa seppä, että voimme itse vaikuttaa valtavasti siihen, kuinka onnellisia olemme. Meillä (ainakin täällä länsimaissa) on hyvin suuri vapaus tehdä valintoja elämämme suhteen. Kun ottaa vastuun itsestään ja omasta elämästään, voi myös itse määrittää sen suunnan ja päättää millaiseksi sen tekee.

Onnea ei voi arvottaa. Se on subjektiivista ja kun ottaa omista tekemisistään vastuun, eikä tuota muille pahaa, voi mielestäni jokaisen valinnat ja onni olla melkein mitä tahansa.

Yhdeksän onnellisuutta lisäävää asiaa

Yle listasi artikkelissaan Oletko onnellinen? Jos et, haluatko vaikuttaa asiaan? 10 asiaa, jotka lisäävät onnellisuutta. Poimin listalta tärkeimmät (oman listani viisi ensimmäistä) ja lisäsin vielä muutaman mielestäni tärkeän asian (listan neljä viimeistä). Artikkelissa myös ohjeita siihen kuinka onnellisuutta voi harjoituksilla lisätä. Alla oma listani onnellisuuteen vaikuttavista asioista:

  • Kiitollisuuden kokeminen ja ilmaiseminen
  • Anteeksiannon harjoittaminen
  • Optimismin viljely
  • Myötätunnon kokeminen
  • Liikunta
  • Vastuun ottaminen
  • Kyseenalaistaminen
  • Rohkeus
  • Vapaus

Kyseenalaista rohkeasti

Kun aidosti ottaa vastuun tekemisistään, mikä vaatii välillä huomattavasti enemmän kuin se, että kulkee virran mukana ja syyttelee epäkohdista yhteiskuntaa, pomoa, järjestelmää… on mahdollista myös löytää juuri itselle sopivat vaihtoehdot ja omannäköinen elämä. Välillä se vaatii rankkaa kyseenalaistamista ja rohkeutta.

Itse olen oppinut kyseenalaistamaan ja aina kun mietin, että asioita ”pitää” tehdä, kyseenalaistan. Miksi pitää? Voisiko asian tehdä jotenkin muuten? Kuka elämästäni päättää? Välillä tämä kyseenalaistaminen on vaatinut suurta rohkeutta ja epätyypilliset valinnat eivät aina ole saaneet kannustusta, mutta elämäni on omani ja kaikki kokemukset ovat tehneet minusta sen ihmisen, joka tänään olen. Jos koen, että jokin asia elämässäni voisi olla paremmin, on minulla valta muuttaa se. Tämä vapaus meillä kaikilla onnekkaille suomalaisilla on. Asiat muuttuvat teoilla, ei valittamalla. Asiat muuttuvat vastuun ottamisella, ei ulkoistamisella. Asiat muuttuvat, jos sinä päätät muuttaa ne.

Parasta vuotta 2018 sinulle ja onnea kaikissa niissä asioissa mihin päätät ryhtyä!

Riina Laaksonen, toimitusjohtaja, Hyvinvointistudio Lupaus

 

Kirjoittaja

,