fbpx

Work goes happy

Blogit

Luonto osaksi työpäivää ja arkea – ei vain tulevaisuudessa siintävää lomaa

Onko tietokoneesi taustakuvana luontokuva? Löytyykö luontokuva myös kollegasi näytöltä? Krooninen kiireen tunne ja tehokas suorittaminen työssä ja vapaa-ajalla saavat kaipaamaan hetken hengähdystaukoa. Moni kaipaa tilaisuutta saada hengähtää hetki ihan rauhassa, kaukana kiireestä. Haaveissa voi siintää parin kuukauden päässä oleva reissu Lappiin tai ulkomaille. Pakomatka kiireen keskeltä.

Ymmärrämme jokainen, ettei hyvä arki ole sitä, että haaveilemme kahden kuukauden päässä siintävästä hengähdyshetkestä. Voit hengähtää joka viikko ja joka päivä ja vaikka useamman kerran päivässä, jos vain haluat. On kyse ajankäytöstä ja pienistä valinnoista. Aivot tarvitsevat palautumishetkeä päivittäin toimiakseen parhaalla mahdollisella tavalla. Kuten tiedämme, jatkuva stressi ei edistä terveyttämme, vaan johtaa mm. kohonneeseen kroonisten sairauksien riskiin. Jos kiire estää säännöllisen liikunnan ja pitää meidät tiiviisti tuoleissamme istuma-asennossa (iltaisin työtuoli vaihtuu sohvaan ja asento puoli-istuvaan), sillä on suuri merkitys elämänlaatuumme ja myös työn tuottavuuteen.

Jaksamista, elämänlaatua ja tuottavuutta voi parantaa pienin keinoin. Luonto on aivan erinomainen ympäristö tähän tarkoitukseen. Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että luonto ympärillämme edistää hyvinvointiamme ja terveyttämme monin tavoin. Eniten tutkimusnäyttöä on luonnon vaikutuksista psyykkiseen terveyteen. Mieliala on puolestaan vahvasti kytköksissä fyysiseen aktiivisuuteen ja myös sosiaaliseen vuorovaikutukseen. Nämä osatekijät ovat työn tuottavuuden ja työssä jaksamisen peruspilareita. Säännöllinen luontoon lähteminen edistää paitsi välittömästi (luontoympäristö itsessään) myös välillisesti (luonto innostaa liikkeelle) hyvinvointiamme.

Pidempi loma edistää toki palautumista, mutta tärkeää olisi huolehtia jaksamisesta lomien ulkopuolellakin. Suomessa on yhteensä 40 kansallispuistoa, joihin on helppo lähteä esimerkiksi viikonlopuksi tai päiväksi. Reitit ovat hyvin merkittyjä ja taukopaikat huollettuja, joten aloittelijankin on helppo lähteä kansallispuiston luontoon. Karttasovellukset ovat käteviä, mutta paperikarttakin on viisasta olla mukana uudelle alueelle lähtiessä.

Kaupunkipuistot, hautausmaat ja puutarhat ovat helposti saavutettavia lähiluontokohteita, joihin kannattaa piipahtaa vaikka vain lyhyeksikin aikaa työpäivän keskellä. Paljon työssään matkustavien kannattaa ottaa selvää hotellin tai ajomatkan varrella olevista luontokohteista, sillä työmatkoilla pienetkin hengähdystauot luonnossa antavat energiaa ja ajatuksille tilaa. Karttaan vilkaisu on yksinkertainen tapa löytää vihreät alueet ja niillä olevat reitit, oli sitten Brysselissä tai Pudasjärvellä.

Luonto ja liike antavat aivoille tilaa lentää. Kannattaa vakavasti harkita ajatusten vaihtoa ja suunnittelua sisältävien puhelinneuvottelujen toteutusta kävellen luonnossa. Työyhteisöjen yksittäinen virkistyspäivä luonnossa on nimensä mukaisesti virkistävä, mutta enemmän vaikuttavuutta työssä jaksamiseen, työn tuottavuuteen ja työyhteisön vuorovaikutukseen saadaan säännöllisyydellä. Työhyvinvointipalveluja tarjoavat yritykset kehittävät varmasti mielellään pitkäjänteisempää ja luonnon tutkittuja terveys- ja hyvinvointivaikutuksia hyödyntävää yhteistyötä työyhteisöjen kanssa.

Etsi Luontoon.fi -karttahausta seuraavat luontokohteesi

Unelmien liikuntapäivänä 10.5. kannustetaan ihmisiä lähtemään luontoon. www.unelmienliikuntapaiva.fi -kalenterista löydät runsaasti luontoliikuntatapahtumia, kuten esim. Musti Run – koko perheen polkujuoksutapahtuman Liesjärven kansallispuistossa.

Kati Vähäsarja, projektipäällikkö, Metsähallitus

Kirjoittaja

,