fbpx

Work goes happy

Blogit

Loma ja sen sietämätön kepeys

Avaat minkä tahansa median, vastaan tulee juttu lomalle lähdön, lomalla olon tai lomalta paluun vaikeudesta. Tuntuu siltä, että lomasta on tehty elämää suurempi ja hankalampi asia. Usein lomavinkkijutuissa näyttää myös unohtuvan, että rentoutumiskeinot ovat hyvin yksilöllisiä.

Temperamenttierot vaikuttavat tietysti myös tapoihin rentoutua: ekstrovetit ja introvertit lataavat akkujaan eri tavoin. Toiselle elämyshakuisuus ja sosiaalisuus on palautumisenkin kannalta tärkeää, kun toiselle taas oma rauha ja tuleen tuijottelu on parasta ikinä. Myös esimerkiksi työtilanne ja elämänvaihe vaikuttavat yksilön rentoutumismieltymyksiin ja optimaalisiin palautumistapoihin.

Itselleni lomantunteen saa aikaa maiseman vaihtaminen. Rentoudun sellaisten ihmisten keskellä, jotka puhuvat, pussaavat ja tulevat iholle – uusissa kohtaamisissa saattaa myös kesätunnelmaa nostattaa kepeä flirtti.  Toisaalta rentoudun mielelläni myös mökkimaisemissa savusaunaa lämmittäessä tai järvenselällä soudellessa.

Mielestäni rentoutumiseen riittää kaksi elementtiä, jotka saavat aikaan sen, etteivät ajatukset karkaile työasioiden pariin. Esimerkiksi joogassa keskittyminen hengitykseen ja liikesarjaan on aivoille haaste, joka tyynnyttää mielen ja pysäyttää ihmisen tähän hetkeen. Samanlaista rentoutumista voivat jotkut kokea myös metsien marjoja keskittyneenä poimiessaan.

Joskus idän korkeakulttuurista irrotetut asiat (kuten meditaatio) muuttuvat torsoiksi meidän länsimaalaisten tuotteistamina – varsinkin kun toisinaan harjoitteidemme keskeisenä päämääränä on suorituskyvyn nostaminen. Kuitenkin esimerkiksi joogalla tai meditaatiolla on vuosituhansien ajan ollut korkeampia päämääriä kuten ihmisen henkinen kasvu.

Digitaalisuus, herkeämätön verkkosaavutettavuus ja sosiaalisen median tauoton seuraaminen hämärtävät itsensä kuuntelun ja kohtaamisen taitoa. Moni yrittäjä ja johtaja perustelee jatkuvaa läsnäoloaan sosiaalisessa mediassa sillä, että he ovat ikään kuin taitelijoita: työelämää ei voi erottaa muusta elämästä. Itse en usko, että taiteilijakaan pystyy synnyttämään uutta laadukasta taidetta ilman irtiottoja ja hengähdyshetkiä.

Rentoutua voi monenlaisin tavoin. Esimerkiksi mökkipaikkakuntamme isäntä tuumasi, että hän rentoutuu pitkän työpäivän jälkeen menemällä illalla kanalaan ja höpöttämällä kanoille mukavia. Seuranpidon tuloksena tyytyväiset kanat kotkottavat tyytyväisenä ja munivat onnellisia munia. Kanalan isännän mukaan aika vierähtää oikein mukavasti kanojen kanssa kommunikoidessa – ja monesti hän havahtuukin vasta siihen, kun emäntä mairittelee yöpuulle.

Arto Ranta-aho, toimitusjohtaja, Ruohonjuuri

Kirjoittaja

,