fbpx

Work goes happy

Blogit

Kohteliaisuudella teille, hyvä johtaja

Johtaja, tutkikaapa tänään, onko työpaikkanne kunnossa. Menkääpä työpaikalle. Ihmiset ovat töissä: palvelevat asiakkaita, suunnittelevat asioita, hoitavat potilaita, käyttävät konetta tai vääntävät koodia. Osoittakaa heille huomiota ja puhukaa heille. Katsokaa, kuinka he teihin suhtautuvat. Kysykääpä, miten eri asiat pitäisi ihmisten mielestä hoitaa. Jos asiat ovat kunnossa, he ovat iloisia ja ottavat teidät avoimesti vastaan. He ovat aktiivisia ja tyytyväisiä, koska te olette heidän seurassaan ja ehkäpä siksikin, että juuri te olette johtaja.

Tutkikaapa, ovatko yrityksenne tehokkuus ja talous kunnossa. Kannattavuus on eettisesti kestävän työpaikan ensimmäinen ehto. Kannattava työpaikka se vasta hauska onkin. Entäpä muut mittarit ja tunnusluvut? Mikäli ne ovat kunnossa, voitte tyytyväisenä kävellä käytävillä. Voitte ylpeänä esitellä asioita johtajille, työtovereille ja alaisille, jotka teidät ympäröivät.

Jos kaikki asiat eivät ole kunnossa, sen voi huomata monella tavalla. Ihmiset eivät näytä aivan tyytyväisiltä. Naama on hiukan pitkänä. He eivät ole niin aktiivisia kuin mahdollista. Yksinkertaisesti: jossain mättää. Tämä kaikki näkyy tunnusluvuissa, joko aluksi tai loppujen lopuksi. Mutta se näkyy.

Silloin on asioiden tarkastelun paikka. Jotain on tehtävä. Usein kysymys on aika perusasioista. Kuten tiedätte, työpaikkoja voidaan kehittää monella tavalla. Prosesseja voi kehittää loputtomiin, workshoppeja voi järjestä harva se viikko. Täytyyhän kehityksen kehittyä.

Olkaamme rehellisiä: on muodikasta kehittää työpaikkoja melko monimutkaisilla tavoilla ja vaikeiden termien avulla. Joskus tuntuu, että kehittämisessä on hienoa lähteä liikkeelle jostain, joka on jo todella monimutkaista ja järjestää siitä workshop. Silloin saattaa unohtua kauas taakse se, mistä pitää ottaa vastuu ensimmäisenä: turvallisuus ja työympäristö.

Työturvallisuuslain 8. pykälä sisältää työnantajan yleisen huolehtimisvelvoitteen: ”Työnantaja on tarpeellisilla toimenpiteillä velvollinen huolehtimaan työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä. Tässä tarkoituksessa työnantajan on otettava huomioon työhön, työolosuhteisiin ja muuhun työympäristöön samoin kuin työntekijän henkilökohtaisiin edellytyksiin liittyvät seikat.”

Turvallisen, hyvinvoivan ja hauskan työpaikan kulttuurin siemen on näissä sanoissa. Ei kannata lähteä kehittämään kaikkea mahdollista, eikä tavoitella taivaista saman tien, jos työympäristön ja turvallisuuden perusasiat eivät ole aivan kunnossa. Joskus tuntuu, että on todella epämuodikasta lähteä liikkeelle tylsistä pykälistä. Mutta se on työnantajan ja esimiehen vastuu, josta tässä on kysymys. Hauskaa työpaikkaa ei saa hyppäämällä tyhjän päälle. Ehkä juuri siksi naama saattaa joskus olla pitkänä: hauskuuden perusedellytykset ovat unohtuneet kehittämisen listalta.

Avuksenne voi rientää myös monenlaisia konsultteja ja kehittäjiä. Mutta ratkaisevatko he teidän ongelmanne? He saattavat luvata, että he tuovat automaattisesti mukanaan hyvinvoinnin, tehokkuuden tai nurkan takana tauolla olleen hauskuuden. Mutta onko tämä totta? Tokkopa.

Konsultit ja kehittäjät eivät yksin ratkaise yhtään ongelmaa. Kyse on teistä, arvon johtaja, ja siitä, kuinka te toimitte työturvallisuuden perustekijöiden suhteen.

Hyvä johtaja ja kehittäjä auttaa uskomaan parempaan tulevaisuuteen, mutta varoittaa kuitenkin uskomasta mihin tahansa.

Hyvä johtaja ja kehittäjä kaivaa taskustaan työnantajan huolehtimisvelvoitteen ja kertoo, kuinka se on hauskan työpaikan lähtökohta, ei tylsyyden huipentuma.

Hyvä johtaja ja kehittäjä ei halua luoda menestystä ja hauskempaa työelämää kenenkään puolesta, vaan tasoittaa niille tietä.

(Kuva: Sami Kulju)

Kirjoittaja

,