fbpx

Work goes happy

Blogit

Kiire estää kuuntelemasta

Työelämän hektisessä maailmassa ensimmäisenä kärsii kuuntelu. Kiire ja siitä johtuva priorisointi vievät meidän kapasiteetistamme juuri sen olennaisen, sillä ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa tuovat lisäarvoa kuulluksi tuleminen ja keskustelukumppanin arvostus. Me kiidämme automaatilla paikasta toiseen, kohtaamisesta toiseen kohtaamatta, välittäen tietoa kuin lasten leikissä rikkinäinen puhelin konsanaan.

Kuunteleminen on metataito. Metataito on asiayhteydestään riippumaton taito, jota voi hyödyntää missä vain. Samat kuuntelun taidot auttavat työssä, harrastuksessa, vapaa-ajalla jne. Voidaan ajatella, että kuuntelu on korvien kautta tapahtuvaa tiedonsaantia, mutta se olisi ihmisen potentiaalin aliarviointia. Me “kuuntelemme” silmillämme, kehollamme ja muilla aisteillamme, kun vaan pidämme hoksottimet auki. Kuinka monta kertaa olet esimerkiksi tajunnut, että työkaverillasi on paha mieli, vaikka hän ei ole sanonut sanaakaan? Kun annat itsellesi luvan huomata, olet huippuseuraa aika pienellä vaivalla.

Toinen erittäin hyödyllinen metataito on oppiminen, sillä kun uskaltaa altistaa oman osaamisensa jatkuvalle kehitykselle, ei potentiaalille näy rajaa. Jatkuvasta oppimisesta muistutti esikoiseni opettaja aikanaan eskarissa: “Olen hyvä tyyppi. Kun harjoittelen, voin oppia ihan mitä tahansa.” Pätee meihin aikuisiin, sillä harjoittelemalla kuuntelua ja huomaamalla enemmän, meistä kehittyy parempia ihmisiä ja työkavereita kuin varkain! Kokeile vaikka:

1. Laita silmät kiinni juuri nyt, kuuntele ympäristöäsi. Mitä kaikkea huomaat ja ennenkaikkea, mitä uutta huomasit, mikä ei ollut huomiopiirissä aikaisemmin.
2. Seuraava kohtaaminen, suuntaa huomiosi keskustelukumppaniin ja keskity täysin häneen etkä siihen, mitä aioit itse sanoa.
3. Työmatka tai muu rutiinikävely. Katsele aktiivisesti ympärille ja ime tietoa, mitä kaikkea ympäristösi sinulle tarjoaa, mutta minkä me ohitamme automaatilla päivittäin.

Jani Turku, IMPROVment Oy

Kirjoittaja

,