fbpx

Work goes happy

Blogit

Eurolla hyvää ja kahdella vielä parempaa

Taisi olla Kauppalehti, josta luin tutkimuksesta, jossa selvitettiin mitä asioita suomalaiset työntekijät pitävät merkityksellisenä työviihtyvyyden kannalta.

Suosituimpana etuna pidettiin työnantajan tarjoamia terveellisiä välipaloja. Eniten viihtyvyyttä alensi melu.

Välipalojen aiheuttamia kustannuksia pidetään usein vähäisinä, mutta tilojen ääniympäristön parantamista kalliina. Insinööri kun olen, aloitin heti laskemisen.

Jos 50 työntekijän toimistossa tarjotaan euron välipala päivittäin, on tuon kustannus n. 11000 tuhatta euroa vuodessa ja kymmenessä vuodessa välipalat maksavat yli sata tuhatta euroa.

Tuo summa riittää hyvin akustiikkaremonttiin, mutta turhan usein sitä pidetään rahan tärväämisenä ja koko akustiikkaa joskus vähän jopa humpuukina.

Jatketaan kuitenkin laskemista ja kaivetaan tutkimustuloksia esiin, jotta nuo humpuukiepäilyt unohtuisivat. Työterveyslaitoksen tutkimuksessa on meluisan työympäristön todettu vähentävän työtehokkuutta jopa 10%. Jos olen laskuissani kuitenkin kohtuullinen ja oletan työtehokkuuden paranevan vain 5% niin kustannussäästö kymmenessä vuodessa on miljoonan euron luokkaa. Kun tilojen ääniympäristön parantaminen suunnitellaan huolellisesti ja toteutetaan vielä suunnitelman mukaan, se toimii moitteetta vielä kymmenen vuoden kuluttua.

Satsaus melun vähentämiseen toimistotiloissa on kannattava investointi niin firman taloudesta vastaavalle kuin yksittäisille työntekijöille.

Ja se terveellinen välipalakin maistuu paljon paremmalta, kun sen saa nauttia rauhallisessa ympäristössä.

Kahdella eurolla päivässä saa paljon enemmän hyvinvointia kuin äkkiä uskaltaa kuvitella. Ja tuolla säästyneellä miljoonalla saa paljon muuta hyvää aikaiseksi.

Jyrki Kilpikari, Saint-Gobain Finland Oy / Ecophon

Kirjoittaja

Jyrki Kilpikari, Saint-Globain Finland Oy / Ecophon