fbpx

Work goes happy

Blogit

Etätyöapatia iskee – miten esimies luo yhteisöllisyyden tunteen?

Moni meistä kokee etätyöapatiaa. Työ alkaa kyllästyttää kun samat rutiinit ja etäkokoukset jatkuvat, taukoja ei ehdi pitää ja työkavereitakaan ei näe.

Esimies ei voi mennä pc:n taakse ja paeta vastuutaan, olla passiivinen ja todeta vaan, että” This is what it is.”

Ei näin! Älä aliarvioi rooliasi esimiehenä. Esimies, käytä luovuuttasi, sillä ihmiset haluavat tulla kuulluksi, nähdyksi ja arvostetuksi!

Minulla on asiakas, joka ajaa autolla aamulla työntekijän luokse, ottaa etätyökävelyn yhdessä. Toinen esimies kutsuu kaikki etäkahville ja jutellee niitä näitä, ei työasioita.

Etätyö on myös mahdollisuus tehdä työtä uudella tavalla. Digiloikka on myös johtamisen loikka – emme palaa entiseen! Me kuljemme kohti jotain uutta ja tuntematonta, hybridiä.

Me kaikki haluamme olla osa yhteisöä, joukkueen jäseniä ja pelata tiimipeliä. 

Etäjohtamisessa esimiehen ja työkavereiden tulee olla luovia ja rohkeita miettimään miten me luomme yhteisön etänä.

Poikkeustilanne on momentum. Olemme pakon edessä toteuttaneet digiloikan monella alueella. Oppiminen tapahtuu verkon yli, lääkärit ovat chattitohtoreita.

Yksin näännymme työn alle, alamme uupua, kyllästyä ja kyynistyä. Estä kyynistyminen ja yllätä työkaveri tai esimies! Laita kehumismaili tai ylläripaketti. Järjestäkää yhteisiä ilon aiheita etänä. Yhdessä voi laulaa kokouksen aluksi tai lopuksi.

Olen aloittanut omia valmennuksiani etänä niin, että kaikki laittavat kaiuttimet päälle etänä ja huutavat yhteen ääneen: hyvä me! Kuulen selkeästi miten hauskaa ihmisillä on. Tämä ele lisää yhteisöllisyyden tunnetta, tulee hyvä mieli ja naurun myötä mielihyvähormonia

Työn merkityksellisyys antaa virtaa

Työntekijä mietti aamulla etänä – miksi teen työtäni? Mikä merkitys tällä kaikella on? Esimiehen rooli on auttaa työntekijää löytämään merkityksen ja motivaation työhönsä. Yksi keino siihen on puhua isosta kuvasta, Big Picture. Esimiehen tulee johtaa poikkeustilanteissa ihmisiä holistisesti, luoda toivoa ja uskoa tulevaa. Moni meistä kaipaa inspiraatiota ja katsetta horisonttiin.  On hyvä, jos tunnelin päässä näkyy valo, eikä vastaantuleva juna.

Esimies, ole utelias ja kiinnostunut työntekijästä! Osoita arvostus olemalla henkisesti läsnä – kysymällä mitä kuuluu? Silloin osoitat, että sinä välität ja että työntekijän työllä on Merkitys.

Kehu kaveria netissä, laita sähköposti tai suklaarasia postitse– kaikki on mahdollista. Nyt on hetki tehdä asioita uudella tavalla.  Kiitos, huomio ja kehu lähtee kiertämään ja saat esimiehenä itsekin siitä voimaa.

Kun sinä voit hyvin, lähelläsi voidaan hyvin!

Etätyössä on tärkeä pitää omasta työhyvinvoinnista huolta. Kukaan muu ei ole työhyvinvoinnistasi enemmän kiinnostunut kuin sinä itse, eikä voi tehdä sille enempää kuin sinä itse!

Tauota etätyön tekemistä ja mieti mikä energisoi sinua – ehkä puhelu hauskalle kollegallesi? Muista ottaa irtiotto työstä, pidä balanssi työn ja muun elämän välillä.  Mieti mistä saat virtaa vapaalla.

Muista, että me olemme human being, ei human doing. Voi hyvin – kaasua ja eteenpäin!

Blogin kirjoittaja: puhuja, esimiestyön ja työyhteisöjen valmentaja, tietokirjailija Helka Pirinen

Kirjoittaja

Helka Pirinen, Puhuja, esimiestyön ja työyhteisöjen valmentaja, tietokirjailija

Tutustu asiantuntijaan


Asiantuntijan muut kirjoitukset