fbpx

Work goes happy

Blogit

Esimies ja ryhmä tekevät tulosta

Kerron alkuun aidon esimerkin työpaikasta, jossa esimies ja ryhmä tekevät tulosta. Tässä tapauksessa sitä tekevät toimitusjohtaja ja henkilöstö.

Pipelife Finland Oy tekee muoviputkia Utajärvellä, Kaavilla ja Haaparannassa. Toimitusjohtaja Kimmo Kedonpää sai 2000 -luvun alkupuolella konsernin pääjohtajalta tehtäväkseen lakkauttaa Utajärven tehdas. ”Surkein tehdas, minkä olen ikinä nähnyt”, kuului pääjohtajan tuomio.

Käänne lakkauttamiseen tuli työntekijöiden taholta. He pitivät palaveria ja ilmoittivat, että laittavat tehtaan kuntoon. Sulkemispäätöksen aikainen 3 800 tonnin tuotanto on nyt 8 000 tonnia, samalla henkilömäärällä. Lisäksi tehdas on valittu Suomen ja Euroopan parhaiden työpaikkojen joukkoon. Sairauspoissaolojen määrä on 2,13 %.

Henkilöstö on toteuttanut vuoden 2006 jälkeen kolmella tehtaalla tähän mennessä 8 710 oivallusta. Niiden myötä työprosessit ja -menetelmät ovat uudistetut perusteellisesti. Työympäristön kehittymistäkin suurempi muutos on kuitenkin tapahtunut ihmisten korvien välissä. Aikaisempi puuduttava työ koetaan mielekkääksi, kun jokainen osallistuu ja voi vaikuttaa oman työnsä ja työpaikkansa uudistamiseen.

Pipelifessa ei enää syytetä ongelmatilanteissa työkavereita eikä esimiehiä. Jokainen ottaa itse vastuun työnsä kehittämisestä. Pienestäkin työtä haittaavasta asiasta tehdään oivallusehdotus. Välttämättä ei tarvita edes ehdotusta asian korjaamiseksi. Oivallukset käsitellään kerran viikossa, jolloin pohditaan esimiehen ja ryhmän kanssa asioihin ratkaisut ja ne toteutetaan.

Entisenä kehittämiskonsulttina pohdin yhä useammin, miksi työelämä ja tuottavuuden kehittäminen on saatu näyttämään niin monimutkaisilta. Suurin tulos tehdään neljällä asialla:

  • esimiehellä
  • ryhmällä
  • tiedolla asioista, jotka edellyttävät kehittämistä ja
  • foorumi, jossa ongelmat ratkaistaan.

Esimiehen tärkein tehtävä on kysyä ryhmältä: työssämme on tullut esille tämä ongelma, mitä meidän pitäisi tehdä, jotta pääsemme siitä eroon, ja ettei se enää toistu?

Kirjoittaja Risto Tanskanen on Työturvallisuuskeskuksen asiantuntija, vastuualueenaan tuottavuusasiat ja työyhteisön kehittäminen.

Lisätietoa:

Work goes happy -työhyvinvointitapahtuma 1.4.2014 Helsinki, Wanha Satama:

TTK:n esitykset WGH-tapahtumassa

Päälava klo 14.50–15.20: Esimies ja ryhmä tuloksen tekijänä – menestyminen jatkuvassa muutoksessa, TTK:n asiantuntija Risto Tanskanen

TTK Parempi työ -workshop (tila 104) klo 9–10 ja 11–12: Esimies ja eurot – työturvallisuus tuottavuuden tukena, TTK:n asiantuntija Risto Tanskanen

Esimies ja ryhmä tekevät tulosta – Menestyminen jatkuvassa muutoksessa -julkaisu. Risto Tanskanen, Tuomas Liiri, TTK 2014: http://www.ttk.fi/julkaisut/uudet_julkaisut/esimies_ja_ryhma_tekevat_tulosta_-_menestyminen_jatkuvassa_muutoksessa%2824105%29.1173.shtml

Kuva: Sami Kulju

Kirjoittaja

,