fbpx

Work goes happy

Blogit

Ei melulle, kyllä hyvälle työympäristölle

Uuden avotoimiston sisustus on tyylikäs, valoa riittää, sisäilma tuntuu raikkaalta, työtoverit ovat mukavia ja pomokin on pomoksi ihan hyvä. Silti tuntuu, että työnteko ei luista niin kuin pitäisi. Syy voi löytyä tilan ääniympäristöstä. On meluisaa ja monet äänet vaikeuttavat keskittymistä ja hidastavat työntekoa.

Kuuloaistimme ikävänä puolena voidaan pitää sitä, että se toimii jatkuvasti ja se ottaa vastaan ääniä kaikista suunnista. Reagoimme ääniin ja voimme kokea ne miellyttävinä, häiritsevinä, epämukavina tai vaikkapa uhkaavina. Miellyttävät äänet tekevät olomme mukavaksi, rentouttavat ja jopa parantavat.  Epämiellyttävät äänet saavat meidät valppaaksi ja ne häiritsevät keskittymistä ja lisäävät stressihormonien erittymistä. Melu on salakavala sisäilman epäpuhtaus. Työympäristötutkimuksissa häiritsevät äänet nousevat usein hyvin merkittäväksi työtehoa alentavaksi ja työhyvinvointia huonontavaksi tekijäksi. Melusta kärsitään enemmän kuin esimerkiksi huonosta valaistusta. Yksi syy tähän on se, että käyttäjät eivät tiedä, että huono ääniympäristö voidaan parantaa yhtä vaivattomasti kuin riittämätön  valaistus. Miksi monien uusienkin tilojen akustiikka ei sitten toimi? Suunnittelijat suunnittelevat tilat ensisijaisesti miellyttämään silmää, ei korvaa. Kauniissa havainnekuvissa kun ei ole ääni mukana. Mutta jos ei suunnitella sekä silmille että korville siitä kärsii mieli. Ja akustiikkaratkaisut voivat olla myös esteettisiä.

Äänen ja melun ei tarvitse aiheuttaa ongelmia. Tehokas ratkaisu on yhdistää tilasuunnittelu osaavaan akustiikkasuunnitteluun. Avotila saadaan toimivaksi moniin työtehtäviin, muttei täysin häiriöttömäksi. Keskittymistä vaativien tehtävien suorittaminen on tehokkainta hiljaisessa tilassa. Hyvin suunniteltu monitilatoimisto, jossa huomioidaan myös henkilökohtaiset tarpeet, on varmasti työhyvinvoinnin,  tilankäytön tehokkuuden ja tiedonkulun kannalta toimivin ratkaisu. Hyvä suunnittelu ei toki riitä. Täytyy olla malttia myös toteuttaa tilat suunnitelman mukaan.

Hyvä ääniympäristö ei ole suuri mutta varmasti kannattava investointi. Meluttomuus on osa unelmien työpäivää ja edesauttaa sitä, että Work Goes Happy. Tule kuulemaan lisää Ouluun 5.10.

Jyrki Kilpikari, Saint-Gobain Finland Oy / Ecophon

Kirjoittaja

,