fbpx

Work goes happy

Blogit

Arvot toimivat elämän kompassina

Tässä blogissa pyrin tuomaan esille liikunnan ammattilaisena arvoja, joiden merkitys ihmisten hyvinvointiin arkeen on kiistaton.

Lähes päivittäin tulee uutisia, joissa liikkumattomuus ja sen merkitys suomalaisten elämään on esillä. Otsikkoni kertoo sen, että ilman arvoja elämässä on vaikea elää ja löytää suuntaa elämälle. Monesti suunta hieman horjuu ja mennään väärään suuntaan. Ellei meillä ole suunnan määrittäviä arvoja, on vaikea edetä turvallisesti ja tuloksekkaasti kohti oikea suuntaa.

Tänään (4.2.) tätä kirjoittaessani silmiini osui otsikko; Onko suomalaisten huono kunto uhka Suomen turvallisuudelle. Sisäasianministeriö on arvioinut riskejä, joilla on suuri merkitys suomalaiselle yhteiskunnalle. Huono kunto on nostettu tälle listalle. Merkittävänä tietona esiin nostetaan varusmiesten heikkenevä fyysinen suorituskyky jo yli 40 vuoden ajan. Tätä pidetään suurena riskinä. Mikä mättää, onko suunta hukassa? Miksi kukaan ei oikeasti reagoi ja uskalla puuttua?

Miksi liikkuminen on asia, jota ei uskalleta ottaa päättäjien / johtajien toimesta vakavasti. Liikkumattomuus osana ihmisten arkea on kiistaton riski. Päättäjien, lue tässä kohdassa poliitikkojen, tapa käsitellä liikkumista kansalaisten arjessa, sysätään lähes aina yksilön omalle vastuulle. Pelkäävätkö päättäjät puuttua asioihin, joissa ihmisiltä vaaditaan omaa vastuuta osana yhteiskunnallisten asioiden korjausliikkettä.

Jo vuonna 1999 sain käsiini tutkimustuloksen, jossa otsikkona oli ”Huono Kunto Tappaa varmimmin”. Tässä vertailtiin ylipainon, tupakoinnin, kolesterolin ja verenpaineen riskitekijöitä menehtymiseen. Huono kunto sai suurimman riskikertoimen. Olisiko aika nostaa hyvinvoinnin viralliseen agendaan myöskin liikkuminen, johon sisältyy mittava määrä arvoa ja oikeaa suunta.

Hyvinvoinnille ja sen olemassaololle yritysten henkilöstöstrategiassa, liikunta jää lähes aina taka-alalle, koska se ei koske kaikkia ja ihmisiä ei voi pakottaa. Kuitenkin me maksamme useiden miljoonien laskut vuodessa liikkumattomuuden vuoksi.

Olisiko aika miettiä, mitä liikunnalla voitaisiin saada aikaan osana hyvinvoinnin strategiaa. Kannattaisiko hyvinvoinnin kokonaisuutta todellakin lähestyä arvopohjalta. Terveys on yksi arvojen kärkiä ja liikunta terveyden vaalimisessa yksi parhaista

Millaisten asioiden puolesta olet valmis tekemään kaikkesi?

Kannattaa joskus miettiä ja vaikkapa listata asioita, jotka ovat Sinulle tärkeitä. Siitä listasta usein löytyy oman hyvinvoinnin perusasiat eli arvot, joilla juuri sinä ja sinun elämäsi saa tarvittaessa uuden suunnan.

Yksi ensimmäisistä kysymyksistä itsellesi on;

Onko elämäni hallinnassa ja pelissä?

Onko minulle tärkeät asiat jostakin syystä jääneet taka-alalle? Onko syy minussa vai muissa?

Tässä muutama asia, joita voit pohtia.

Miten työelämässä menee?  Onko aikaa harrastuksille? Pitäisikö omiin elämäntapoihin puuttua? Miten oman itseni kehittäminen etenee? Onko omassa fysiikassa tai terveydessä korjaamista vai olenko jättänyt nämä asiantuntijoiden hoidettavaksi? Kuinka perheeni tai ystäväni voivat?

Omien arvojen mukaisesti kannattaa elää joka päivä, eikä vain unelmoida tulevista vuosista, jolloin ehtisi, voisi, pystyisi tai olisi mahdollista elää täyttää elämää.

”Olen havainnut, että oli kyseessä sitten työelämässä menestynyt työntekijä, johtaja, yrittäjä tai huippu-urheilija, heitä yhdistää usein positiivinen suhtautuminen tulevaisuuteen sekä selkeät tavoitteet ja arvot omalle elämälleen.”

Maaliskuussa olen mukana Work Goes Happy tilaisuudessa puhumassa ja tulen tuomaan nuo blogissani esittämäni asiat vahvasti esille ja saada Sinut miettimään noita kysymyksiä omassa arjessasi.

Kuormittuminen arjessa on kiistaton. Miksi emme saa asiaa agendalle ja lähde yhdessä taisteluun. Tästä lisää Oopperatalolla 26.3

Matti Heikkilä

ammattivalmentaja

hyvinvoinnin ”suurlähettiläs”

Kirjoittaja

Matti Heikkilä, Ammattivalmentaja, hyvinvoinnin "suurlähettiläs"