fbpx

Work goes happy

Blogit

Aikaansaamisen salaisuus paljastettu!

Tuntuuko, että aina on kiire? Kaikkea ei saa tehtyä niin laadukkaasti kuin haluaisi. Perheelle ei tahdo riittää aikaa. Ehkä jopa töihin meno harmittaa, stressaa tai muuten vaan tuntuu ikävältä. Et ole yksin noiden tuntemusten kanssa. Suuri osa meistä kokee kiirettä, painetta ja riittämättömyyden tunteita. Ja kuten HeSari sunnuntaina 5.6.2016 (http://www.hs.fi/sunnuntai/a1464926333587) kirjoitti, niin tämä saattaa olla naisille yleisempää kuin miehille! Onneksi tähän on olemassa ratkaisu. Keino, millä useimmat meistä voivat parantaa työtehoaan 50% JA olla samalla jaksavampia, tyytyväisempiä ja onnellisempia.

Saamme vuorokaudessa 40 – 60 000 signaalia, joidenkin arvioiden mukaan jopa 100 000. Se, mitä me näille signaaleille teemme perustuu kahteen asiaan; geneettisesti perittyihin toimintamalleihin sekä opeteltuihin. Geneettisesti saadut mallit, ne jotka ovat meitä lajina pitäneet hengissä satoja tuhansia vuosia, eivät oikeasti kata tämän päivän signaalivirrasta kuin pienen osan. Kaiken muun me joudumme opettelemaan. Ja opettelun keskellä ollessamme, juuri kun olemme oppineet, pelikenttä muuttuu. Juuri kun opimme sähköpostin, tulikin Facebook. Ja kun olimme sitä oppimassa tuli Twitter. Ja sitten tuli… Ja sitten tulee (jos tiedät vastauksen, älä kerro meille, vaan tee itsestäsi miljonääri). Jatkuvaa muutosta, uusia asioita, joihin meillä ei ole valmiita vastauksia. Informaation Molokin kita, joka syö meitä ja meidät.

Olet varmasti kuullut miten, jotkut menestyvät ja silti tekevät vain 6 tuntia päivässä töitä? Tai miten jotkut saavat aivan uskomattomalta tuntuvia asioita aikaiseksi. Ovatko he superihmisiä? Eivät, he ovat aivan tavallisia ihmisiä, paitsi yhdessä tekijässä. Tekijässä joka on oikeasti sinunkin saavutettavissasi. He nimittäin osaavat kohdentaa energiansa YHTEEN asiaan kerrallaan. He saavuttavat ”Flow”-tilan yhä uudestaan ja uudestaan päivän mittaan. Ja samalla he ovat onnellisempia, menestyvämpiä ja arvostettuja. Kyse ei ole älykkyydestä. Mukana on tunneäly, tietoisuutta ja ymmärrystä omasta itsestä. Ja taitoa käyttää vahvuuksia parhaalla mahdollisella tavalla. Rohkeutta luopua asioista, jotka eivät siinä hetkessä oikeasti ole tärkeitä, tuottavia ja arvokkaita. Sinä voit saavuttaa onnistumisen iloa päivittäin. Saada enemmän aikaiseksi, vähemmällä. Ja saada perheesikin tuntemaan, että olet juuri siinä, juuri heidän kanssaan. Pomosikin sitä paitsi tykkää, kun työsi laatu ja tuottavuutesi nousee.

Me koemme ja ajattelemme, että näin asia on. Mutta miten asiat oikeasti ovat? Voiko olla toisin? Jos, niin miten pitäisi olla toisin? Harvard Universityn tutkijat Killingsworth ja Gilbert ovat todenneet (5000 henkilön otos), että olemme noin 50 % ajasta läsnä. Läsnä siinä mitä olemme tekemässä, niiden ihmisten kanssa jotka ovat samassa tilassa. Muun ajan olemme jakaneet toisaalta hermostuneisuudelle ja pelolle (mitä tulevaisuus tuokaan tullessaan) ja toisaalta turhautumiselle ja jopa vihalle (mitä menneisyydessä tapahtui. Annamme ”häiriötekijöiden” kuten Some virran viedä meitä ja samalla me käymme läpi noita kahta maailmaa.

Miltä sinusta tuntuu niinä päivinä, kun sinä hallitset kalenteriasi, tekemisiäsi ja aikaansaamistasi? Mieti hetki millaiselta maailmasi ja elämäsi vaikuttaisi, jos voisit sekä olla enemmän perheesi, harrastustesi ja ystäviesi kanssa ja saada enemmän aikaiseksi työssä, laadukkaammin? Minä ainakin olen nähnyt ja kokenut tämän uskomattoman vapauttavana. Kavereilleni en ole tätä ennen tohtinut kertoa, että en olekaan superihminen, vaan laiska! Ja laiskuuteni on saanut minut etsimään helpompia, tuottavampia tapoja saada asioita aikaiseksi. Kuten vaikkapa maanantaiaamun ”tyhjän paperin tunti”.

Onko oikeasti tarpeen olla tuottavampi, tehokkaampi? Ehdottomasti on, ei siksi että saisit enemmän töitä tehdyksi, vaan siksi että saisit työt tehdyksi laadukkaammin, vähemmällä panostuksella. Tutkijat kertovat, että meillä pitää olla aikaa ja tilaa ”nostaa jalat pöydälle”. Se on hetki, jolloin stressitasomme laskee ja samalla aivomme löytävät uusia ratkaisuja! Kyse on siis sekä sinun terveydestäsi, että keskeneräisten töiden vähentämisestä!

Mietit varmaankin, että tuon täytyy vaatia paljon harjoittelua, paljon aikaa ja ties vaikka mitä. Tai ehkä pohdit, että huomenna. Tai että ei tämä oikeasti koske minua, minulla on sellainen työ. Nämä ovat niitä elämän sudenkuoppia, joihin ei kannata langeta. Mutta miten sitten välttää nämä sudenkuopat? Se on hieman haastavaa, mutta onneksi nykyteknologia tulee avuksesi. Sinulla on ajastin lähelläsi (siellä puhelimeksikin kutsutussa laitteessa). Aloita tyhjän paperin kanssa, varaa 5 minuuttia päivästäsi ”tyhjyydelle”. 5 minuuttia, jonka aikana annat itsellesi luvan nautit edessäsi olevan tyhjän paperin antamasta tilasta.

Ensimmäisenä päivänä sinä todennäköisesti ärsyynnyt tuossa tilanteessa. Ole sitkeä, ja pidä tästä kiinni 4 viikon ajan (se on vain 35 minuuttia viikossa). Joka päivä. Palkitse itsesi ensimmäisen viikon jälkeen. Mutta varo, tätä kokeilleille on käynyt usein niin, että jo ensimmäisellä viikolla on jokin ”ratkaisematon” haaste tullut ratkaistua. Tuo ”tyhjän tilan” antaminen itse asiassa parantaa sitten työssä läsnä olemista, siis tuloksellisuuttasi, aikaansaannoskykyäsi ja muiden ihmisten huomioimiskykyä. Menestyneimmät ihmiset maailmassa, olipa sitten kyse ihan mistä elämän alueesta tahansa, osaavat olla läsnä, keskittyneitä. Ja tietävät että kukaan ei pysty siihen kaiken aikaa kaikkialla, siksipä he varaavat ajan palautumisella.

Jos haluat nopeita tuloksia, mennä pidemmälle ja saavuttaa merkittävästi enemmän, ota avuksesi asiantuntija. Esimerkiksi Resilienssi- testin avulla voit tunnistaa ne ominaisuutesi, jotka parhaiten auttavat sinua palautumaan, joihin voit nojata kun haluat ”hiljaisen” hetken. EBW- tunneälytestin avulla löydät sellaisen tekemisen tavan, jonka avulla voit luoda kiireestä ”tyhjään tilaan” siirtymisen polun. Sinä, minä, työkaverisi ja perheesi kaikki tarvitsevat omaa tyhjää tilaa. Aivan kuten taiteilijat, tyhjä taulu on todellinen inspiraation lähde. Uskalla olla oman elämäsi Michelangelo! Tänään!

Kari I. Mattila, johtajuuden kehittäjä, Improving Your leadership

Kirjoittaja

,