fbpx

Work goes happy

Blogit

Aatu Itkonen, 17-vuotias kevytyrittäjä : Työhyvinvointi on vahvasti läsnä myös nuorten elämässä

Moikka!

Mahtavaa, että olet löytänyt kirjoitukseni pariin. Olen Aatu Itkonen, nuori 17-vuotias Kouvolasta kotoisin oleva kevytyrittäjä, esiintyjä ja nykyään Tampereella asuva media-alan opiskelija. Teen tällä hetkellä taikurin, juontajan ja yrittäjyyspuhujan töitä, joista taikuriesiintymiset aloitin jo 13-vuotiaana. Pari vuotta myöhemmin kuvioihin tulivat myös juontajana ja puhujana työskentely. Elän tällä hetkellä melko hektistä arkea, opiskelua ja työtä. Työtä, jossa reissaan jatkuvasti ympäri Suomea, ja jossa hyvinvointi on se taikasana! Tässä artikkelissa jaan ajatuksiani työhyvinvoinnista näin nuorena.

Työhyvinvointi on asia, jota kuulee päivittäin ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa, yrityksissä ja jopa mainonnassa. Toisinaan hyvinvointi on myös läsnä opiskelijoiden elämässä, sillä kun koulupaineet ja koulun jälkeinen elämä harrastuksineen kaikkineen on suurta, saattaa itsestä huolehtiminen unohtua. Itselle tämä asia tuli ajankohtaiseksi jo 6. luokan lopussa, kun aloitin nykyiset työni. Ihan ensimmäiseksi tiedostin itselleni tilanteen ja mietin mitä haluan. Hankin myös kalenterin ja opettelin aikatauluttamaan arkeani. Minulle nuorena työhyvinvointi sanana merkitsee ennen kaikkea turvallista ja terveellistä tapaa työskennellä ja tapauksessani myös yhdistää työ ja koulu. Vapaa-aika itselläni on tosin melko olematon, sillä esiintyjän työt tapahtuvat pääsääntöisesti kouluajan ulkopuolella, esimerkiksi juuri viikonloppuisin. Tämä asiahan minua aikanaan stressasikin, että miten pystyn tähän kaikkeen. Onneksi kuitenkin itselläni on palava halu tehdä tätä kaikkea ja olen henkilö, jonka on vaikeaa olla tekemättä mitään. Vahva motivaatio ja innostus työtä kohtaan on kaiken ydin ja sitä suosittelen pitämään yllä koko työuran ajan!

Loppuun palaminen arveluttaa monia työssäkäyviä ja varsinkin minulla, nuorena, on syytä varoa tätä. Vaikka esimerkiksi viime vuonna esiinnyin liki 20 000 suomalaiselle ja reissasin paljon, pidin huolen, että minulla on sentään edes jotain omaa aikaa ilman töitäni – se jos joku on super tärkeää.  Toki oli minullakin rankkoja hetkiä viime vuonna, kun parhaimmillaan olin tien päällä ja keikoilla aamu kuudesta ilta myöhään. Näin ollen yöunet jäivät melko vähäiseksi ja asiat päähän pyörimään… Nämä olivat niitä merkkejä itselleni, että nyt on aika tehdä reunaehtoja. Nykyään olen päättänyt, että olisin viimeistään iltakymmeneltä kotona ja tämä auttoi kiireisimpiin aikoihin.

Niin kuin sanonta kuuluu: ”Kyllä sitä nuorena jaksaa”, jaksaa varmasti, mutta on jo hyvä aloittaa nuorena kuuntelemaan itseään ja sitä, milloin tekee liikaa. Itse kuulen paljon kommenttia juuri tästä, että teen liikaa. Myönnän, että teen paljon töitä, mutta sitä tekee mistä tykkää ja tärkeää onkin itse tiedostaa omat rajat. Sanonkin tähän loppuun tsemppauksena, että olkaa positiivisia ja näyttäkää työssä kuin työssä, että olette kiinnostuneita ja riitätte juuri sellaisina kuin olette.

Aatu Itkonen, esiintyjä, juontaja, taikuri, yrittäjyyspuhuja ja kevytyrittäjä

Kirjoittaja on Work Goes Happy –työhyvinvointiverkoston yhteistyökumppani ja asiantuntija.

Kirjoittaja

Aatu Itkonen, Yrittäjä ja taikuri

Tutustu asiantuntijaan