fbpx

Work goes happy

Blogit

Työ- ja ruokarauhan julistus

Eräs työni osa on kertoa hyvän ääniympäristön tarpeellisuudesta ja sen merkityksestä työhyvinvoinnille. Joskus minua katsotaan ’mitä äijä hörisee’ katseella ja todetaan, että on tässä tärkeämpikin asioita ratkaistavana hyvän työympäristön toteuttamiseksi. Onkohan näin? Kun työpaikoilla selvitetään mikä on työtä eniten haittaava tekijä, nousee melu useimmiten ensimmäiselle tai toiselle sijalle. Tämä vielä riippumatta siitä onko kyse omasta huoneesta tai avotilasta. Tähän yksi syy on se, että kuulo on aisti, joka tuo aivoihimme tietoa jatkuvasti, halusimme tai emme. Korvia ei voi sulkea ainakaan ilman teknisiä apuvälineitä. Toki toiset meistä sietävät ääniä paremmin kuin toiset, mutta melu vaikuttaa meihin kaikkiin.

Mutta työpaikalla melua on usein eniten paikassa missä ei tehdä työtä vaan olisi tarkoitus palautua työpäivän aikana. Paikalla on monta nimeä kuten rakkaalla lapsella yleensä; työpaikkaravintola, ruokala, kuppila, kanttiini. Kukapa ei olisi lounastanut tilassa missä meteli on melkein korvia huumaava ja keskustelu muiden samassa pöydässä istuvien kanssa ei tahdo onnistua huutamatta. Rentoutuminen ja ruoasta nauttiminen on vaikeaa, kun äänitaso on samaa luokkaa kuin asemahallissa.

Hätä ei ole tämän näköinen. Niin työ- kuin taukotilojen melua on mahdollista vähentää tehokkaasti. Sen toteutuminen edellyttää, että uusia tiloja tehtäessä tai vanhoja korjatessa muistetaan ottaa mukaan hyvän ääniympäristön suunnittelu. Tämä täytyy tilaajan muistaa tilata suunnittelijalta. Parhaita asiantuntijoita, siitä millaiset tilat halutaan, ovat niiden tulevat käyttäjät.  Käyttäjälähtöinen suunnittelu voi olla viisaampaa kuin trendien mukainen suunnittelu. Uskaltaisin veikata, että tyytyväisimmät työntekijät ja menestyvimmät yritykset löytyvät sieltä, missä voi itse vaikuttaa siihen millaisessa tilassa tekee työnsä ja viettää taukonsa.

Rauhallinen työympäristö on osa unelmien työpäivää.

Jyrki Kilpikari, Saint-Gobain Finland Oy / Ecophon

 

Kirjoittaja

,