fbpx

Work goes happy

Blogit

Ovatko työmatkat työnantajan asia?

 

”Kyllähän aikuiset ihmiset osaavat kulkea itse töihin!” Totta. Teemme 3,4 matkaa päivittäin ja käytämme matkustamiseen aikaa noin tunnin ja 13 minuuttia. Teemme puolet lyhyistä 1−3 km mittaisista matkoista henkilöautolla, mikä vähentää lihasvoimin tapahtuvaa liikkumista. Noin miljoona meistä suomalaisista liikkuu riittämättömästi. Omalla autolla töihin kulkevat ovat tutkitusti 13 % todennäköisemmin stressaantuneita ja kärsivät keskittymisvaikeuksista. Liikenneruuhkat aiheuttavat taloudellisia ja ajallisia menetyksiä ja lisäävät päästöjä. Liikenteen melu on merkittävä stressitekijä. Vuosittain työmatkoilla sattuu Suomessa noin 18 000 tapaturmaa, joista tieliikenteessä Uudellamaalla yli 700.

Työmatka voi myös virkistää, edistää hyvinvointia ja säästää paitsi ympäristöä myös selvää rahaa. Fiksu liikkuminen on osa työhyvinvointia. Kodin ja työpaikan väliset matkat vaikuttavat arjen sujuvuuteen ja sitä kautta hyvinvointiin, tyytyväisyyteen ja työssä jaksamiseen. Monipuoliset liikkumisen vaihtoehdot auttavat sitouttamaan työntekijöitä. Epäkohtien korjaaminen parantaa ilmapiiriä ja työtyytyväisyyttä. Työmatkaliikunta on helppoa arkiliikuntaa. Viisaat liikkumistavat kasvattavat myös yrityksen mainetta vastuullisena ja edistyksellisenä työnantajana.

HSL tarjoaa työkalut ja keinot fiksuun työmatkaliikkumiseen

HSL haluaa auttaa työpaikkoja kohti viisaampaa liikkumista. Muutos alkaa liikkumiskyselyllä ja työmatkojen liikkumissuunnitelman laatimisella. HSL tarjoaa käyttöönne netissä toimivan maksuttoman Työmatkalaskurin. Laskuri tuottaa tietoa toimipaikoittain työmatkojen hiilidioksidipäästöistä, nykyisestä kulkumuotojakaumasta sekä sen muutospotentiaalista. Tulosten pohjalta voitte valita juuri teidän työpaikalle sopivat ratkaisut.

Autoilun vähentäminen ja joukkoliikenteen, pyöräilyn ja kävelyn edistäminen on loppujen lopuksi helppoa: työntekijöille annetaan tietoa vaihtoehdoista, tarjotaan taloudellista tukea ja kannustetaan kokeilemaan uusia liikkumismuotoja.

HSL ja yhteistyökumppanit tarjoavat työnantajille työkaluja ja keinoja viisaan liikkumisen edistämiseen HSL-workshopissa (ohjelma). Tule työpajaan hakemaan kestävät keinot juuri sinun työpaikallesi. Parempi edelläkävijä kuin perässäajelija!

Millainen työnantaja sinä haluat olla?

Edelläkävijä

  • Työntekijöiden terveys on minulle tärkeää ja olen kartoittanut työntekijöitteni työmatkaliikkumista
  • Sairauspoissaolot ovat vähentyneet 26 %
  • Käytössämme on työsuhdematkalippuetu ja mahdollisuus työsuhdepyörään
  • Autopaikkoja tarjotaan vain niitä tarvitseville ja käytössämme on yhteiskäyttöautopalvelu
  • Meillä on hyvä pyöräpysäköinti sekä suihku-, vaatteidenvaihto- ja -kuivatustilat
  • Käytössä on työaikaliukuma ja työntekijöillä on mahdollisuus etätyöhön

Edelläkävijän työntekijä

  • Ajan puute ei ole este riittävälle liikunnalle
  • Työmatkat on mahdollista liikkua, sillä työpaikalla on hyvät sosiaalitilat
  • Liian pitkä työmatka ei ole este riittävälle liikunnalle, sillä työajanliukuman ja työsuhdematkalipun ansiosta voin yhdistää joukkoliikenteen ja pyöräilyn / kävelyn
  • Hyvä työsuhdepyörä, pyörähuolto & leikkimieliset kisat kannustavat pyöräilemään
  • Stressi ja huono vireystila eivät enää vaivaa työpäivän aikana

Anna Ruskovaara, liikkumisen ohjauksen asiantuntija, HSL Helsingin seudun liikenne

Kirjoittaja

,