fbpx

Work goes happy

Blogit

Miten tarkasti teillä mitataan työhyvinvointia ja sen vaikutusta tulokseen?

Koulutushaaste Suomessa on vakava. Tilastokeskuksen mukaan henkilöstökoulutus pienenee vuodesta toiseen vaikka sen pitäisi kasvaa. Työtehtävämme muuttuvat monta kertaa ja tarvitsemme jatkuvasti uutta osaamista. Aivan kuten yritysten kannattaa panostaa henkilöstökoulutukseen, niiden kannattaa panostaa myös työhyvinvointiin. Se pitää osata nähdä tuotantotekijänä, jota voi nyt mitata tarkemmin kuin koskaan aiemmin – kuten myös sen vaikutuksia yrityksen tulokseen.

Työhyvinvointi ei ole vain mukava asia, jonka kuntoon saattaminen miellyttää työyhteisön ihmisiä. Se vaikuttaa suoraan siihen, mitä jää viimeiselle riville. Tämä ei ole uusi ajatus, mutta monikaan ei osaa kertoa tarkalleen ottaen miten tai miten paljon työhyvinvointi loppujen lopuksi vaikuttaa. Siksi työhyvinvointiin on monessa yrityksessä panostettu aivan liian vähän – tai aivan vääriin asioihin.

Quality of Working Life (QWL) -mittariston ansiosta yritys voi nykyään hyvinkin tarkasti mitata, millä tolalla työhyvinvointi juuri nyt on, mitä sen parantamiseksi kyseisessä yrityksessä juuri nykytilanteessa kannattaa tehdä ja miten toimenpiteet vaikuttavat yrityksen liiketulokseen. Näin moni asia, joiden puolesta HR ehkä on jo pitkään puhunut yrityksen johdolle, voidaan vihdoin perustella kovilla faktoilla ja luvuilla.

QWL on kehitetty Suomessa ja sen tieteellinen pohja on vahva. Sen on ottanut käyttöön usea työnantaja, joiden henkilöstömittaukset nyt vihdoinkin tuottavat realistisia lukuja johdon päätöksenteon pohjaksi. Turhan monessa organisaatiossa eletään edelleen vääristettyä tilannekuvaa piirtävien keskiarvojen varassa. Tyypillisesti asiaa yksinkertaistavat keskiarvot tarjoavat aivan liian korkeita lukemia siitä, mikä on henkilöstön todellinen kehittämispotentiaali. On tärkeää kyetä nostamaan näkyviin kaikki oleelliset tekijät, jotka vaikuttavat työhyvinvointiin. Jos ne piilotetaan turhan yksinkertaistetun luvun taakse, niihin ei voida vaikuttaa!

QWL-mallia käyttämällä ei tarvitse tyytyä taustapeiliin katsomiseen. Pelillistettyä Playgain-oppimisjärjestelmää käyttämällä organisaation johtajat oppivat käyttämään niitä henkilöstöjohtamisen menetelmiä, joilla he saavat yrityksen työhyvinvoinnin ja talouden kukoistamaan – molemmat käsi kädessä, samaan aikaan. Koulutustoimintaa kehitetään parhaillaan Soprano Groupiin kuuluvan Management Institute Finlandin (MIF) kanssa.

Meillä on maailman ehkä maailman kallein työvoima. Työhyvinvointi on meille erityisen keskeinen tuotantotekijä. Näin asia kannattaa nähdä. Aiemmin tällä viikolla julkaistussa Work Goes Happy -podcastin haastattelussa kuulet tarkemmin siitä, mitä oikein mitataan ja mikä mittaamisessa on tärkeää oikeiden lukujen saamiseksi: kuuntele podcast tästä.

Kirjoittaja Marko Kesti on QWL:n luoja sekä Playgain Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Voit tilata Markon luennoitsijaksi tapahtumaasi täältä

 

Kirjoittaja

Marko Kesti, Johtajuuden kehittäjä, henkilöstötuottavuuden dosentti

Tutustu asiantuntijaan