fbpx

Work goes happy

Blogit

Mindfulness – helpotusta arjen stressiin ja kiireeseen

Omien vaikeiden kokemusteni vuoksi aloin etsiä erilaisia keinoja lisätä omaa hyvinvointiani. Tajusin, miten paljon se, mitä mielessäni tapahtuu, vaikuttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiini.

Olen oppinut, että voin osin vaikuttaa siihen, miten hyvä tästä työpäivästä tulee. Omat ajatukseni, mietteeni ja tunteeni vaikuttavat siihen, miten kohtaan kollegani, esimiehen tai asiakkaan ja millainen vuorovaikutustilanne tästä muodostuu. Yksinkertaisilla mindfulness-harjoitteilla pääset mielen tasapainoon, eivätkä ulkopuoliset tekijät, kuten tulostimen hajoaminen tai epäystävällinen sähköposti, pääse pilaamaan päivääsi.

Mindfulness MBSR-menetelmä on maailman tutkituin mindfulness-ohjelma ja siitä on lähes 40 vuoden aikana saatu vakuuttavia tutkimustuloksia. Neurotieteet ovat pystyneet lähes 10 vuoden aikana osoittamaan, kuinka mieltä harjoittamalla voit vaikuttaa reaktioihisi ja suhtautumiseesi ympäröiviin ihmisiin ja asioihin.. Säännöllisten MBSR-harjoitteiden avulla voit tehdä jokaisesta päivästä unelmiesi työpäivän riippumatta siitä, mitä ympärilläsi tapahtuu. Näin muutat vanhoja toimintamallejasi, jotka heittävät sinut mielentilaan, joka ei ole otollinen itsellesi eikä ympäristöllesi.

Seuraavaksi haluan antaa sinulle neljä yksinkertaista mindfulness-harjoitetta, joiden avulla työpäivästäsi tulee entistä parempi ja vaikutat hyvinvointiisi.

 

  1. Kolme hengitystä -harjoituksessa ensimmäisellä hengityksellä viet huomiosi hengitykseen – aistit sen kehossa. Toisella hengityksellä viet huomiosi kehoon ja tunnet, miten hengitys kulkee kehossa ja mitä muuta tunnistat kehossa. Kolmannella hengityksellä esität itsellesi kysymyksen: mikä on tärkeää juuri nyt. Harjoitus keskeyttää mielessä pyörivät asiat muutamaksi sekunniksi ja antaa edessä oleviin tehtäviin tuoreen näkökulman.

 

  1. Kolmen minuutin Läsnäolon voima® -meditaation voit kuunnella nettisivuiltani. Harjoituksen avulla huomaat ajatuksiasi, tunteitasi sekä kehosi tuntemuksia. Vain kolmessa minuutissa rauhoitat mielesi esimerkiksi ennen palaveria, jonka jälkeen jaksat keskittyä työn alla oleviin asioihin.

 

  1. Läsnäolevan kuuntelu –harjoitus (toisella nimellä antelias kuuntelu). Haluan haastaa sinut joka päivä vähintään kolme kertaa kuuntelemaan hiljaa ja keskeyttämättä mitä keskustelukumppanisi sinulle kertoo. Huomaat myös, miten kuuntelemalla toista ymmärrät hänen asiansa paremmin. Näin tunnistat myös oman reaktiivisuutesi ja opit vähitellen hillitsemään haluasi keskeyttää vastapuolen kertomus. Keskeyttämällä viestität toiselle, että sinun asiasi olisi tärkeämpi kuin hänen. Kuuntelemalla toista loppuun asti, teet hänen työpäivästään unelmien työpäivän ja samalla myös omastasi.

 

  1. Kokoavan kävelyn harjoitus. Etenkin silloin, kun sinusta tuntuu, että ajatukset mylläävät päässäsi etkä oikein saa niistä kiinni, on hyvä liikkua eikä pakottaa mieltä rauhoittumaan. Lähde siis käymään vessassa, kahvihuoneessa tai ulkona ja vie huomiosi kehoosi. Missä tuntuu, miltä tuntuu. Keskity siihen, miltä lattia tuntuu jalkojesi alla tai miltä alkusyksyn viilenevä ilma tuntuu kasvoillasi. Keskittyminen täysin muuhun kuin työhön, antaa aivoillesi elintärkeitä lyhyitä taukoja, joita ne tarvitsevat toimiakseen. Palatessasi työpaikallesi, hengitä muutama kerta syvään ja huomaat, miten ajatuksesi ovat selkiytyneet.

 

Muun muassa näillä mindfulness-harjoitteilla pystyt itse vaikuttamaan siihen, millainen juuri tästä päivästä tulee. Ota vinkit käyttöön niin töissä kuin arjessakin ja lupaan, että huomaat positiivisia vaikutuksia itsessäsi ja ympärillä olevissa ihmisissä!

Kuuntele myös Leenan haastattelun ensimmäinen osa samasta aiheesta.

Leena Pennanen, mindfulness-pioneeri ja Center of Mindfulnessin perustaja ja toimitusjohtaja

 

Kirjoittaja

,