fbpx

Work goes happy

Blogit

Me emme ole samassa veneessä

Moni on ehkä hämmästellyt, miksi olen niin kärkkäästi ja entistä useammin ottanut kantaa hallituksen toimintaa liittyen omaan, rakkaaseen toimialaani ja sen kaltoinkohteluun.

Myös tyhjät hokemat siitä, että me olemme kaikki samassa veneessä, saavat sykkeeni nousemaan.

On totta, että kirotun viruksen kohdatessa meidät, me emme tiedä, kehen se vaikuttaa vakavan sairauden tai jopa lopullisessa muodossa. Me emme kuitenkaan ole samassa veneessä, jos ajattelemme riskejämme saada tartunta. Kaikki ne, jotka joutuvat olemaan välttämättömissä lähitöissä ja sen myötä tekemisissä toisten ihmisten kanssa, ovat monin kerroin suuremmassa vaarassa. Tämä sama logiikka koskee myös alueellisia eroja. Ne jotka asuvat tiheämmin asutuilla alueilla ja varsinkin ne, jotka joutuvat esim käyttämään julkisia liikennevälineitä liikkuakseen, ovat monin kerroin suuremmassa vaarassa.

Niin kuin kaikki ne tapahtuma-alan yritykset, jotka ovat viruksen takia olleet liiketoimintakiellossa jo yli vuoden ovat suuremmassa vaarassa. Siis kaatua.

Jaxuhalit eivät ole maksuväline

Meistä messujen järjestäjistä on tullut peruutusten ammattilaisia viimeisen vuoden aikana. Ala on toiminut niin vastuullisesti, että yksiäkään messuja ei ole tänä aikana järjestetty. Valtaosa niistä on peruttu tai siirretty vastuullisesti ja jopa ennakoiden tautitilannetta.

Oma yritykseni kuuluu tähän ryhmään.

Tapahtuma-alan yrityksiä on muissa Euroopan maissa tuettu jo vuoden ajan, sillä ala oli ensimmäinen, joka laitettiin sulkutilaan. Kaikissa näissä sivistysvaltioissa erityistoimet ovat jatkuneet koko vuoden. Ja jatkuvat edelleen. Tässä lyhyt lista toimista vain muutamassa maassa https://www.businessfinland.fi/ajankohtaista/uutiset/2021-visit-finland/tapahtuma-alan-tuet-ja-tappiotakuut-euroopassa

Mitä on tehnyt maamme hallitus yli vuoden ajan? Ei mitään. No ehkä liioittelin. Sieltä suunnalta ja sen ministereiltä on lähetty toistuvasti tsemppiviestejä. Ja jaxuhaleja.

Mutta, mutta. Eikö juuri äsken (siis vuoden toimettomuuden) julkaistu esitys kesän tapahtumatakuusta? Kyllä ja se on kuin nyrkinisku kaltoinkohdeltujen ympäri vuoden ennen kr toimineiden yritysten ja ammattilaisten kasvoille. Sen piiriin pääsevät vain yksittäisten kesätapahtumien ja suviseurojen järjestäjät.

Siis tuetaan vain niitä, jotka olisivat olleet koko vuoden tauolla muutenkin.

Siitä on myös tarkkaan rajattu pois kaikki ne ammattimaisesti ympäri vuoden tapahtumiaan järjestävät yritykset ja ammattilaiset. Siis ne, jotka ovat olleet koko vuoden sulkutilassa.

Ihan loogista vai mitä?

Päättäjien touhu on niin ennenkuulumattoman törkeää ja eriarvoistavaa, että mieleeni on tullut jopa sellainenkin ajatus, että onko taustalla halu ajaa tarkoituksella ala ja sen yritykset alas? Olen julkisesti tivannut vastauksia ja perusteluita näille toimille ja toimimattomuudella, mutta asiasta vallitsee syvä hiljaisuus. Kukaan ei edes kommentoi. Syy hiljaisuuteen lienee se, että tälle touhulle ei vaan voi löytää mitään järkeviä perusteluja.

Ravintola-alalla löytyi uusi erikoistuki viikossa. Tapahtumajärjestäjille sitä ei ole tässä maassa löytynyt edes vuodessa.

Näytteilleasettajia ei voi paketoida kotiinvietäväksi

Joku voi tietysti kysellä ja jopa neuvoa, että miksi te ette järjestä niitä virtuaalitapahtumia? Kyllä on järjestetty. Todella monia. Niistä ei kuitenkaan ole messujen korvaajiksi. Niihin kun ei voi sulloa näytteilleasettajia. Ja ilman näytteilleasettajia ei messuja järjestetä.

Tämä on vähän sama kuin ehdottaisi ravintoloitsijoille, että nyt teillä on mahdollisuus tehdä liiketoimintaa vain verkossa. Ja ei, take away ei ole mahdollista. Voitte myydä virtuaalisia kokkikursseja tai reseptejänne perustamissanne verkkokaupoissa. Menisikö läpi? Juu ei. Ja kyllä, myös ravintola-ala on kokenut todella kovia ja sitä koetellaan rajusti edelleen. Kaikki sympatiat sen alan yrittäjiä kohtaan. Heidän korvauksensa ovat täysin oikeutettuja.

Eli ei, me emme ole kaikki samassa veneessä. Toiset seilailevat aika lailla samoissa vesissä ja veneissä, kuin ennen kriisiäkin, toisilta puuttuu airot ja joillain ei ole edes pelastusrengasta.

Siksi tästä asiasta vaikeneminen ei ole mahdollista.

Tiedän ja olen jo kauan sitten hyväksynyt sen, että elämässä epäreiluus on aina nurkan takana ja läsnä, mutta en vieläkään suostu siihen, että sen edessä vaietaan. Varsinkin kun tiedän, että asiat voisivat hyvin olla toisin.

Kyse on vain vallinnoista. Poliittisista valinnoista.

Tällä hetkellä hallituksemme valinnat suorastaan ulvovat vääryyttä. Katsotaan miten asian kanssa käy, sillä pian ovat edessä kuntavaalit. Niiden lähestyessä paineet hävitä kaikki tapahtuma- ja kulttuuriväen äänet voi olla se ratkaiseva tekijä.

Sillä näin se on, politiikkoja ei kiinnosta mikään muu niin paljon, kun meidän äänemme.

Jyri Kansikas, Tapahtumajärjestäjä, Work goes happy Oy

Kirjoittaja

Jyri Kansikas, Tapahtumajärjestäjä, Work goes happy Oy