fbpx

Work goes happy

Blogit

Improvisaation metataidot työelämässä

Työelämä on muuttunut viime vuosina nopeammin kuin koskaan ennen. Digitalisaatio, globalisaatio ja muut teknologiset kehitykset ovat mullistaneet työn tekemisen tavat ja haastaneet perinteiset organisaatiomallit. Tässä VUCA-maailmassa (Volatility, Uncertainty, Complexity, Ambiguity) menestyminen edellyttää kykyä sopeutua nopeasti muutoksiin ja hallita epävarmuutta. Tässä blogitekstissä saat vinkkejä siihen, miten improvisaation metataitoja tietoisesti käyttämällä voit improvisoida arkesi paremmaksi ja hallita VUCA-maailman haasteita.

  1. Huomaa enemmän! Opettele pysähtymään ja tekemään mahdollisimman tarkkoja havaintoja ympäristöstäsi ja itsestäsi. Katsele, aisti, kuuntele tarkasti ja loppuun saakka. Vältä tulkintoihin kiirehtimistä, tee sen sijaan lisää havaintoja – voit myös kysyä lisäkysymyksiä, sekä itseltäsi, että toisilta. Pyri uteliaasti ymmärtämään tulkintojen tai arvioinnin sijaan.
  2. Hyväksy ideasi! Luota intuitioosi ja alitajuntasi toimintaan, usein ensimmäinen ajatus on lopulta se parhaiten tilanteeseen sopiva. Hidas ja huolellinen harkinta toki on joskus tarpeen, mutta vaarana silloin on, että muutosten vauhti yllättää ja ratkaisu löytyy liian myöhään. Spontaani reagointi on harjoiteltavissa oleva metataito.
  3. Päästä irti! Älä takerru tunteisiisi tai ajatuksiisi – ne ovat vain tunteita ja ajatuksia, eivät todellisuutta. Arjessa ristiriitoja aiheuttaa usein omaan agendaan takertuminen – ei niinkään muutosjoustavuus. Jotta voit muuttaa ajatteluasi, toimintaasi tai strategiaasi, sinun on kyettävä päästämään irti kontrollista (tai stressistä, pelosta, kateudesta… kukin päästäköön irti siitä, mistä on päästettävä irti) ja annettava tiedon vanhan rakenteen rikkoutua ja rakentua uudella tavalla.
  4. Vaikutu! Anna asioiden vaikuttaa sinuun, suostu muuttamaan ajatteluasi tai tunnettasi, jopa toimintaasi – toisten vaikutuksesta! Kun teet näkyväksi toisten impaktin sinuun, sinusta tulee lisäksi haluttu yhteistyökumppani ja loistava tiimipelaaja!
  5. Tue toisia – auta toista loistamaan! Vähennä kilpailua, lisää yhdessä rakentamista, pienennä egoa, kasvata myötätuntoasi. Yhdessä voimme saada aikaan enemmän kuin kukaan meistä yksin, ja selviämme voittajina mahdottomiltakin tuntuvien ongelmien edessä – jos vain autamme kukin toisiamme vilpittömästi saavuttamaan maalitolpan omaa etuamme ajattelematta, aidon altruistisesti.
  6. Tee jotakin! Kokeilukulttuurin ensimmäinen kehotus on ”Fail fast!” – eli tee jotakin, kokeile! Pixar-Disneyn elokuvaprojektitiimit opettelevat ensin improvisoimaan, sitten he tuottavat ”Ugly baby”-synopsiksen tulevasta elokuvasta. Kaikki tietävät, ettei lopullisessa elokuvassa todennäköisesti ole jäljellä rahtuakaan tästä ensimmäisestä versiosta, mutta mikä vauva se juuri synnyttyään kovin kaunis tai viisas olisi:-D
  7. Joo, ja… ! Rakennetaan yhdessä parempi työelämä tällä rakentavan vuorovaikutuksen kaavalla, jossa ”joo” tarkoittaa toisten ideoista vaikuttumista ja niiden aitoa hyväksymistä (joka vaatii usein omista ideoista irti päästämistä, ainakin hetkeksi). ”Pilkku” merkitsee sitä, että kohta esitettävä oma idea liittyy äsken esitettyyn, kehittelee sitä edelleen. ”Ja”-sanan jälkeen on sinun vuorosi lisätä sormenjälkesi saveen, kasvattaa yhdessä rakennettavaa palikkatornia yhdellä – juuri sinua inspiroivalla – palikalla.

Nämä seitsemän improvisaation metataitoa auttavat meitä ratsastamaan yhä kasvavien ja kiihtyvien muutosten aallonharjalla. Improvisoiden yhdessä voimme sopeutua nopeasti muutoksiin, luoda uusia ratkaisuja yhdessä epävarmoissakin tilanteissa ja voimme yhdessä muodostaa yhteistoiminnallisesti luovia tiimejä ja organisaatioita, joiden kollektiivinen älykkyys voittaa tekoälynkin suorityskyvyn.

Nyt sinulla on ainutkertainen mahdollisuus opetella käyttämään improvisaation metataitoja omassa työssäsi, sillä suomen ensimmäinen Improvisaation metataidot työelämässä – virtuaalinen valmennusryhmä käynnistyy 20.3. ja jatkuu kokonaista kaksi kuukautta. Saat joka viikko vinkkejä ja harjoitteita – ja saat sparrailla metataitojasi yhdessä ryhmän ja valmentajasi Simo Routarinteen kanssa sekä viikottaisissa maanantaiaamun zoom-kohtaamisissa että Howspace-alustalla eriaikaisen vuorovaikutteisesti. Tule mukaan tuunamaan työelämä uusiksi!

https://www.proimpro.fi/improvisaation-metataidot-tyoumlelaumlmaumlssauml.html

Kirjoittaja

Simo Routarinne, Vuorovaikutusmuotoilija ja näyttelijä

Tutustu asiantuntijaan