fbpx

Work goes happy

Blogit

Uudenlaista asennetta terveyden ja hyvinvoinnin tukemiseksi?

Me kaikki tiedämme, että olisi hyvä liikkua säännöllisesti, syödä terveellisesti ja antaa keholle riittävästi aikaa palautua. Tiedämme myös sen, että näin pitäisimme terveydestämme parempaa huolta. Siitä huolimatta esimerkiksi vain noin 10% suomalaisista aikuisista liikkuu suositusten mukaan. Miksi ihmeessä? Emmekö halua itsellemme hyvää?

Mietipä hetki… Mikä ihme saisi Sinut muuttamaan elintapojasi – liikkumaan enemmän, nukkumaan enemmän tai syömään terveellisemmin?

Sivistysvaltiossa uskomme, että tiedossa on voimaa. Ja niin onkin – varsinkin hyvässä tiedossa. Mutta meille syötetään myös monenlaista huonoa, perusteetontakin tietoa. Terveyden nimissä, terveyden edistämisen villillä kauppatorilla.

Kerran, yhdelle asiantuntijaryhmälle elämäntapa-asioista puhuessani ja asioita taustoittaessani sain terävän kommentin yleisössä istuneelta mieheltä.

-Kerro vain, mitä pitää tehdä, niin sitten me teemme niin, hän sanoi.

-Moniko teistä ei tiedä, että tupakka on terveydelle vaarallista?, kysyin takaisin. Yksikään käsi ei noussut.

-Siinä näette. Tietoa kyllä on, mutta emme saa sitä muuttumaan toiminnaksi, jatkoin.

Joukossamme on paljon terveellisiä elämäntapoja noudattavia – ja jopa niihin hurahtaneita. He tarttuvat jokaiseen liikuntavinkkiin ja heille terveistä valinnoista aina ja kaikkialla on tullut jopa pakkomielle. Puhutaan ortoreksiasta. Tämä on kuitenkin pienempi ongelma kuin se suuri osa suomalaisista, jota viis veisaavat siitä, mikä on terveellistä. Tai itse asiassa kyllä me kaikki välitämme: teemme juuri sitä, mikä meistä tuntuu minäkin hetkenä parhaalta, ja uskomme näin pitävämme itsestämme hyvää huolta. Valitettavasti nuo valinnat ovat kuitenkin usein muuta kuin terveyttä edistäviä.

Haluamme edistää hyvää oloa ja nautintoja. Ihmisolento on perusluonteeltaan mukavuudenhaluinen, ehkä hiukan laiskakin. Lajimme alkuhistoriassa, kuten villieläimille edelleen, on tärkeätä olla kuluttamatta energiaa turhaan. Liikutaan vain, kun pitää hankkia ravintoa – pitääksemme itsemme hengissä. Hengissä pysymistä tukee sekin, että ei kuluta turhaan energiaa silloin, kun ei tarvitse. Enää jälkimmäinen on totta vähän ponnisteluja vaativassa yhteiskunnassa, jossa nykyään elämme.

Kysymys kuuluukin, mikä saisi meidät tekemään hyviä valintoja useammin? Niin, että oikeasti haluamme niitä tehdä ja että ne samalla auttavat meitä pysymään terveempinä.

Ulkoinen maailma – ympäristö, jossa elämme ja se, mitä meille tarjotaan – antaa meille mahdollisuudet ja virikkeet tehdä hyviä valintoja. Tai sitten ei. Tämä vetää usein vastakkaiseen suuntaan. Tiedostamatonta voimaa ja mainosmiesten valtaa vastaan on melkein mahdoton taistella.

Mutta meihin vaikuttaa myös oma, sisäinen maailmamme, sillä tieto tai ympäristö eivät ratkaise kaikkea. Tämän lisäksi olemme vielä hyvin erilaisia. Jos haluamme saada mahdollisimman monet tekemään oikeita valintoja, meidän tulee oppia puhumaan erilaisille ihmisille, ja oppia tuntemaan heitä liikuttavat asiat. Sanamukaisesti liikuttamaan. Herättämään tunteita, jotka ovat väkevintäkin tietoa vahvempia…

Harri Helajärvi, LT, Paavo Nurmi -keskus

Kirjoittaja

,