fbpx

Work goes happy

Blogit

Muutoksen tuulet – #50onplussaa

Henkinen ja fyysinen ikä ratkaisee, sanotaan.  ”Olen syntynyt 1959, olen 53-vuotias jne.” Kysytäänkö usein, kuinka vanha olet henkisesti.  Vastaus voi olla aivan toinen kuin äskeinen.  Yli viisikymppinen voi olla suorastaan ”iskussa”, kun taas kolmekymppinen ihan finaalissa…henkisesti.  Toki toisinkin päin.  Työelämässä kannattaisikin ottaa kriteeriksi henkisen iän merkitys ennemmin kuin konkreettinen  syntymävuosi. Tällaisen ajattelun seurauksena keskustelut ja jopa väittelyt siitä, että esimerkiksi yli viisikymppiset ovat jo niin ”last season”, voitaisiin lopettaa.  Minun kokemukseni mukaan iällä ei ole suoraa merkitystä menestykseen työelämässä.  On vain niin, että syntymävuodeltaan vanhemmat pohtivat sitä, miksi nuo nuoremmat uhoavat osaamistaan, vaikka ei heillä ole yhtään kokemusta työelämän todellisuudesta.  Ei pelkillä korkeakoulututkinnoilla menestystä saavuteta, kyllä käytännön työelämä opettaa.  Nuoret taas pohtivat puolestaan, että miksi nuo vanhat eivät tajua lähteä pois sotkemasta hitaudellaan ja tietoteknisellä osaamattomuudellaan työelämästä…vaikkapa vapaaehtoistöihin kaltaistensa kanssa.  Niin, ja vielä, eiväthän he puhu kuin suomea, mitä nyt vähän ruotsin alkeita ja ”telkkarienglantia”.  Ikärasismin ainekset ovat ilmassa.  Tällainen vastakkainasettelu ei toki näy kaikilla työpaikoilla, mutta häiritsee kyllä tuloksen tekoa ja viihtymistä siellä, missä sitä esiintyy.  Yritin välttää ylläolevassa tekstissä puolueellisuutta, vaikka kuulunkin syntymävuoteni perusteella jopa yli kuusikymppisiin – mutta henkisesti olen kolmevitonen!

Erään oppimisen muodon haluan kuitenkin nostaa esille.  Se nimittäin tehoaa kaikenikäisiin, ja se on demonstraatio koetellusti.  Demonstraatio on oppimiseen liittyvä metodi, joka toimii henkilöstön valmennuksissa ja muissa kehittämistilaisuuksissa iästä riippumatta.  Perusidea on, että ensin demonstroidaan haluttava asia , eli ilmaistaan tehden, näyttäen, jokin työelämään liittyvä tilanne ja sen jälkeen puretaan se yhdessä.  Tässä vaiheessa liitetään mukaan aiheeseen olennaisesti kuuluva teoria tukevoittamaan viestin perillemenoa.  ”Learning by doing”, voisi  tämän menetelmän kiteyttää.

Olen viime aikoina lisännyt entisestään demonstraatioiden käyttämistä valmennuksissani, koska a) niistä oppii , b) ne ovat viihdyttäviäkin sekä c) ihmisten mielenkiinto säilyy.  Näiden seurauksena jokainen paikalla ollut voi viedä ne paremmin omaan toimimiseensa työelämässä, oli sitten missä asemassa tahansa organisaatiossa.  Motivaatio oman toimintansa kehittämiseen tehostuu ja sehän on juuri se JUTTU!

Olen vienyt tämän oppimisen muodon jo niinkin pitkälle, että esitän ammattinäyttelijän kanssa ns. faktaa ja fiktiota kohtauksittain. Tilanteita työelämästä tai muusta elämästä, jotka sitten puretaan faktan kautta.  Pisimmillään vietynä se tarkoittaa jo uudenlaista näytelmää, jossa elää voimakas jännitealusta loppuun (oppimisen dramaturgia).  ”Sama pää kesät talvet”, tarkoittaa, että pään sisällä ovat kaikki meitä enemmän tai vähemmän koskettavat asiat. Jos töissä kaivertaa jokin asia, se siirtyy vääjäämättä myös vapaa-aikaa häiritseväksi. Jos taas töissä asiat sujuvat mukavasti, nähdään kotonakin varmasti enemmän tai vähemmän mukava ihminen.

Yhtenä konkreettisena esimerkkinä edellisestä voin kertoa, että esitämme organisaatioissa parhaillaan faktaan ja fiktioon perustuvaa näytelmää veljeksistä yhdessä näyttelijä Mikko Kivisen kanssa.  Siinä veljekset käyvät väliin kiivastakin dialogia elämän eri osa-alueista, työelämä vahvasti painotettuna.  ”Pilkettä silmäkulmassa” vakavuutta unohtamatta.  Asiaa ja viihdettä. Teemoina erilaisuuden sieto, ikärasismi, MeToo-kampanja, henkinen hyvinvointi jne. Näyttää uppoavan jengiin.

Eiköhän tähän elämään mahdu paljon tilanteita, jotka voisimme ottaa ”löysemmin rantein”, mutta silti kehityksen ”siemeniä” omaan elämäämme hakien.  Näiden ajatusten vuoksi olemme veljeksinä (Mikko ja HP) kuultavissa ja nähtävissä myös WGH-tapahtumassa 15.3.2018 Helsingissä.  Tarkemmin ”50 on plussaa”! tapahtuman yhteydessä.  Ole sinäkin siellä!

Hannu-Pekka Sinervä, FK, tietokirjailija

Kirjoittaja

,