fbpx

Work goes happy

Blogit

Kun hoidat vatsaasi, voi vaikutus tuntua päässä

Ensin huonot uutiset: 10 % suomalaisista sairastaa ärtyneen suolen oireyhtymää ja luultavasti sama määrä ihmisiä kärsii muista suoliston oireilusta. Vaivat lisäävät työpoissaoloja ja niihin liittyy usein masennusta. Monesti suoliston oireilu tuntuu myös väsymyksenä ja vetämättömyytenä. Sitten hyvät uutiset: suolistoa voi hoitaa. Tosin keinona ei ole lääkitys vaan elämäntapa- ja ravintomuutokset.

Suoliston ja aivojen yhteys

Kaikki tietävät tunteen, jossa vatsassa lentelevät perhoset jännittävässä tilanteessa. Tämä on eräs esimerkki suoliston ja aivojen yhteydestä. Se toimii myös toisin päin: kun suolistossa kaikki ei ole kunnossa, sillä on keinonsa viestittää tämä tieto aivoille. Avaintekijöitä tässä viestinnässä ovat suoliston miljardit mikrobit, jotka käyttävät viestintäkanavinaan muun muassa hermoston välittäjäaineita, joihin ne pystyvät vaikuttamaan. Suolistossa asustaa noin 1000 eri mikrobilajia, joista useat ovat bakteereita. Mikrobeja arvioidaan olevan ihmisen kehossa yhtä paljon kuin ihmisen omia soluja – ja ne hoitavat monia tehtäviä ihmisen puolesta. Yksi tehtävä on kommunikoida aivoille.

Etenkin länsimaissa mikrobiston koostumus on usein muuttunut siten, että suolistossa elelee liikaa haitalliseksi katsottuja mikrobeita. Syynä pidetään pitkälti ruokavaliota, joka ei useinkaan länsimaissa sisällä riittävästi mikrobeja ruokkivia ruoka-aineita. Sen lisäksi, että tämä dysbioosiksi kutsuttu tilanne aiheuttaa aivotoiminnan takkuamista, se voi pitkittyessään johtaa erilaisiin sairauksiin, joita ei heti osaisi yhdistää suolistoon.

Aivotoiminnan tehostuminen ja ruokavalio

Tutkimukset osoittavat jo selvästi, että ruokkimalla sopivasti terveiden aikuisten mikrobikantaa heidän stressitasonsa alenevat ja mieli ei ole niin taipuvainen synkkiin ajatuksiin. Samanlaisia tuloksia on saatu myös tietyillä probiooteilla eli maitohappobakteereilla. Kun suolisto voi hyvin, aivot ja hermostokin voivat hyvin. Entä mitä voi itse tehdä parantaakseen omaa tilannettaan?

Ensisijaisesti ohjeena onkin oppia uusi syömistapa. Jokainen voi kohentaa ruokavaliotaan sisältämään ”MAC-ruokaa”, eli mikrobeille kelpaavia ruoka-aineita (MAC= microbe accessible carbohydrates). Siinä saadaan kaupan päälle myös muita sairausriskejä vähenemään. Myös stressin haltuunotolla, antibioottien välttämisellä ja tietyillä muilla ravinto- ja elämäntapatekijöillä saadaan dysbioositilanne vähitellen väistymään.

Terve suoliston mikrobikanta palkitsee monin tavoin parempana terveydentilana, flunssakierteiden ja allergioiden vähenemisenä, terävimpinä aivoina, parempana stressinsietona ja mielialana, aineenvaihdunnan paranemisena ja jopa painon asettumisessa sopiviin lukemiin.

Mikä olisikaan parempi tapa edistää työhyvinvointia, kuin lähteä liikkeelle taustatekijöistä – eli suoliston hyvinvoinnin parantamisesta. Tutustu luentoihin ja valmennuksiin: www.annikahavaste.fi ja tule kuuntelemaan esittelyluento Suolisto on toiset aivosi – tue suoliston terveyttä ravinnolla Workshoptilaan 105 E Work Goes Happy- messuilla.

Kirjoittaja Annika Havaste, hyvinvointivalmentaja, FLT ravintovalmentaja®

Kirjoittaja

,