fbpx

Work goes happy

Blogit

Itsetunto heiluttaa sinua – vai sinä itsetuntoa!

Olet varmaankin kohdannut ihmisiä, jotka uhoavat kaikkea tekemistään ja sanomistaan.  Eivät koskaan myönnä, että heissä voisi olla kehitettävääkin.  Häiritseekö se sinua, onko siinä mielestäsi jotain jopa valheellista?

Ja sitten, olet varmaankin kohdannut myös ihmisiä, jotka vähättelevät tekemisiään ja sanomisiaan, siinä samassa omaa itseään kokonaisvaltaisesti.  Häiritseekö se sinua, onko siinä mielestäsi jotain jopa valheellista?

No, nämä ovat ääriesimerkkejä ja sinä ihan ”normaalisti häiriytyneenä ihmisenä” niitä vajavainen kenties tulkitsemaan, mutta kyse on sisäisen ja ulkoisen itsetunnon välisestä ristiriidasta.    Sisäinen itsetuntosi on rakentunut sinuun niistä kokemuksista, joita aikuiset ovat sinulle opettaneet, ohjanneet ja näyttäneet varhaislapsuudessasi ja nuoruudessasi sekä niistä kokemuksista, kuinka sinä olet itse ko. asiat aistinut, kokenut ja tuntenut. Ne ovat juurtuneet sinuun enemmän tai vähemmän voimakkaasti.  Ulkoinen itsetuntosi taas rakentuu siitä, mitä ympäristösi mielestäsi sinulta vaatii, jotta tulisit hyväksytyksi.  Elämänkaaremme ajan me pyrimme saattamaan tasapainoon sisäistä ja ulkoista itsetuntoa.  Se on meidän kaikkien tavoitteena.   Sisäinen itsetunto on kaiken perusta.  Ehjä ja turvallinen lapsuus ja nuoruus auttavat ymmärtämään omaa käyttäytymistään ja tajuamaan, että kaikilla meillä on vahvuutemme ja heikkoutemme.  Vahvuuksia voi vahvistaa ja heikkouksia kehittää.   Lievä ”särö” sisäisen ja ulkoisen itsetunnon välillä toki hiertää, mutta kuuluu elämään, mutta voimakkaana ”särönä” se syö miestä ja naista.  Elämä ei tunnu silloin laadukkaalta.  Ponnistelet tullaksesi hyväksytyksi etkä ole tuolloin aito.  Paha olosi sen kuin kasvaa sisäisesti ja elämän laatu kärsii.  Parasta olisi, että oivaltaisit pahan olon ja siitä poispääsyn mahdollisuuden.

”Hei, ei tartte voida huonosti, ellei halua, sanon minä!”

Keinoja on monia.  Tässä sinulle muutama käytännönläheinen:

Listaa mielessäsi pahaa oloa aiheuttavat tilanteet (riittämättömyyden tai yliriittävyyden tunnekokemukset vuorovaikutussuhteissa)  Huomaa!  Et ole niissä tilanteissa sinut itsesi kanssa ja se rassaa.

Kerro avoimesti pahan olon tunteistasi tilannekohtaisesti luotetuille läheisillesi ja pyydä heiltä palautetta.  Kuinka he ovat aistineet käyttäytymisesi aitouden.

Muuta ”pinnallista” käyttäytymistä pikku hiljaa vuorovaikutustilanteissa.  Hillitset liiallisen uhon tai avaat ”kanavat” voimakkaammalle ulostulolle, siis kasvatat avoimuuttasi.  Kyseessä on treeni.

Nämä ovat kaikki harjoittelun kohteita, ja vaativia, vievät siis aikaa.  Mutta…aikaahan meillä on.  Hitaasti saat ”palkintoja”. Sisäisen ja ulkoisen itsetunnon tasapaino alkaa löytyä. 

Itsetunto ei enää heilutakaan sinua, vaan sinä itsetuntoa.  Tuntuu muuten hyvältä!

Hannu-Pekka Sinervä, FK, tietokirjailija

Kirjoittaja

,